Index Vakbarát Hírportál

Fehéroroszországban újra divat a kényszermunka

2011. november 14., hétfő 15:08

Kommunista szombatokon gyakorlatilag kényszermunkára vezénylik a fehéroroszok millióit, gyakran kiskorúakat is, miközben a hivatalos propaganda büszkén beszél az öntudatos emberekről, akik önként és dalolva dolgoznak ingyen a közjó érdekében.

Az oroszul „szubbotnyiknak” nevezett, és a minszki rezsim által alkalmazott rendszer keretében az állampolgároknak „joga van” önkéntesen szombatonként munkát vállalni. Ezt a munkaadók általában nem is javasolják, hanem utasításba adják alkalmazottaiknak, és igazolatlan munkahelyi távolmaradásnak minősítik az önkéntes meg nem jelenést – írja a Napi Gazdaság.

Fehéroroszországban 2003 óta rendszeresen alkalmazzák ezt a módszert – jelentette az ellenzéki Belarus Digest. A BelTA hivatalos hírügynökség nemrégiben közölte, hogy a szubbotnyik kampány keretében kell készülni a közeledő télre, például az utakat javítani, házakat hőszigetelni. Egyelőre csak a tavaly áprilisi adat ismert, de ez is jó kiinduló pontot jelent a kényszermunka nagyságára - akkor több mint 3 millióan vettek részt az akcióban országszerte.

A kommunista szombatokon az alkalmazottak normális heti munkájukat folytatják, amire bért is kalkulálnak, amit ki is utalnak – csak nem a dolgozóknak, hanem a helyi önkormányzatnak, amely a pénzt nemes célokra fordítja.

Hasonlóan működik egy másik, a Szovjetuniótól átvett hagyomány is, az egyetemisták és iskolások nyári mezőgazdasági munkája. Évente legalább egyszer kötelezik őket szimbolikus összegért vagy ingyen dolgozni a mezőkön, ha nem mennek, például elveszíthetik kollégiumi helyüket. A Nasa Niva című hetilap jelentése szerint például a múlt hónapban 11 éves gyerekeket is kivezényeltek krumplit szedni tanítási időben.

A jogi szakértők véleménye szerint mindez gyakorlatilag a belarusz és a nemzetközi törvények megszegését jelentő kényszermunka, amivel ráadásul a gyermekmunka tilalmával is szembemennek.

Rovatok