Index Vakbarát Hírportál

Mélyponton a német államadósság finanszírozási költsége

2012. január 15., vasárnap 20:44

Németországban az államadósság kezelésének kamatköltsége húsz éve nem volt olyan alacsony, mint tavaly, 2011 végén pedig már a befektetők fizettek azért, hogy német állampapírban tarthassák a pénzüket.

A Der Spiegel a 2011-es költségvetés végrehajtásáról szóló zárszámadási törvény tervezetére hivatkozva azt írta, hogy Berlin tavaly összesen 32,8 milliárd euró kamatot fizetett állampapírokra, ami a legalacsonyabb érték 1993 óta, holott maga az államadósság a kilencvenes évek közepén 500 milliárd euró alatt volt, tavaly pedig már megközelítette az 1.300 milliárdot.

Németország így az euróövezeti államadósság-válság nyertesének számít, hiszen a finanszírozási költségek azért csökkentek csaknem két évtizedes mélypontra, mert számos euróövezeti tagország iránt megrendült a piaci bizalom, és a befektetők ezért a rendkívül biztonságosnak számító német állampapírokba csoportosítottak jelentős forrásokat.

Decemberben olyan állampapír-aukció is volt, amelyen negatív hozamszint - mínusz 0,0122 százalékos átlagos kamatláb - alakult ki, vagyis a befektetők fizettek azért, hogy hitelt nyújthassanak a német államnak.

Rovatok