Index Vakbarát Hírportál

A főzdéket pereli alkoholizmusa miatt egy indián törzs

2012. április 1., vasárnap 08:43

Néhány világhírű sörfőzdét és szeszesital-kereskedőt perelnek be az amerikai Dél-Dakota államban élő oglala-sziúk az indián törzsben elterjedt alkoholizmus miatt. A Pine Ridge indián rezervátumban 180 éve szigorúan tilos az alkoholfogyasztás, az ott élő oglala-sziú indiánok életét mégis a krónikus alkoholfüggőség nehezíti meg. Évek óta tartó sikertelen tiltakozások és a politikusok ellenvetése ellenére a törzs perre viszi a dolgot.

Az oglala-sziúk szerint a vállalkozások jelentősen hozzájárultak a Pine Ridge-ben kialakult alkoholizmushoz. "Szuverén állam vagyunk, és úgy cselekszünk, ahogy az amerikai kormány a dohánykonszernek elleni panaszemelésekor" - mondta el John Yellow Bird Steele, az oglala-sziúk elnöke. A törzsi tanács a fiatalok védelme érdekében döntött a panaszemelés mellett. Az indiánok 500 millió dolláros kompenzációt követelnek az egészség károsítása és egyéb következmények miatt. "Az alkohol szétzúzza társadalmunkat. Ötből négy család küzd az alkoholizmussal" - fejtette ki Steele.

A rezervátumhoz tartozik az Amerikai Egyesült Államok néhány legszegényebb területe. A törzs tagjainak várható élettartama nagyon alacsony, 45 és 52 év közötti - jóval az Amerikára jellemző 77,5-es átlag alatt van. Bár az alkohol fogyasztása és árusítása 1832 óta tilos a rezervátumban, az italra vágyóknak nem kell messzire menniük. Csupán a közeli nebraskai határt kell átlépni: a Whiteclay nevű apró, maréknyi lakossal rendelkező faluban négy italbolt is található. A kereskedők csak 2010-ben csaknem ötmillió doboz sört adtak el, tehát napi több mint 13 ezer dobozt. Ennek nagy része a rezervátumba áramlik - mondta el Tom White, a törzs ügyvédje.

Steer a kormányzóhoz és a nebraskai képviselőkhöz is fordult segítségért, de ők elmondása szerint tehetetlenek voltak. Az oglala-sziúk számára viszont az alkoholizmus anyagi szempontból is nagy problémát jelent. Az egészségügyi rendszer költségeinek 95 százaléka és a bíróság elé kerülő esetek 90 százaléka vezethető vissza az alkoholizmusra. A beperelt vállalkozások nem foglaltak állást az ügyben.

Rovatok