Index Vakbarát Hírportál

Amiben jobbak vagyunk Európánál

2012. május 21., hétfő 10:35

Míg Európában átlagosan a cégek 38 százaléka fizet határidőre, Magyarországon ez az arány 41 százalék. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy ők a legmegbízhatóbbak, hiszen arányaiban gyakrabban csak azonnali vagy előre történő fizetésre kapják meg az adott árut vagy szolgáltatást.

A Dun & Bradstreet felmérése szerint Európában átlagosan a vállalkozások 53 százaléka késik 1-30 nap között a számlafizetésekkel, írja a Piac&Profit. A vizsgált országok közül csak Németországban és Svájcban nagyobb a határidőben fizetők aránya a késve teljesítőkénél. Németországban a cégek csaknem 75 százaléka, Svájcban pedig 55 százaléka fizet időben. Portugáliában viszont ez az arány csak 22 százalék.

A magyarországi adat pontosításaként a szakértők kiemelik, hogy a bevett gyakorlat alapján a magyar cégek a határidő napján utalják el számláik ellenértékét, így egynapos késéssel már összességében a hazai cégek 53 százaléka teljesíti fizetési kötelezettségeit.

A magyar vállalkozások közül a legkisebbek fizetik leginkább határidőre számláikat. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a mikrovállalkozások a legmegbízhatóbbak. A 46 százalékos határidős fizetés arra is utal, hogy ezek a vállalkozások kisebb arányban kapják meg előre az árut fizetés nélkül. Az extrém, 90 napot meghaladó késések aránya is a mikrovállalkozások körében a legmagasabb, ami a szakértők szerint arra utal, hogy ezek a cégek válnak a legnagyobb valószínűséggel fizetésképtelenné.

Az adatok szerint a közepes cégméret esetén a legalacsonyabb, 29,8 százalékos a határidőre történő fizetések aránya. A nagyvállalatok 30,1 százaléka, míg a kisvállalkozások 38 százaléka egyenlíti ki számláit határidőre, foglalja össze a lap.

A magyar vállalkozások a legfrissebb felmérések szerint régiós társaiknál borúsabbnak látják a jövőjüket, legtöbben a bizonytalan gazdasági környezettől tartanak. Emiatt kevesebb beruházást terveznek 2012-ben, és a hiteleiket is csökkenteni próbálják.

Rovatok