Index Vakbarát Hírportál

Szellemvárost építettek Angolában a kínaiak

2012. július 4., szerda 16:44

Hatalmas, de lakatlan várost épített Angolában a kínai állami tulajdonban lévő China International Trust and Investment Corporation, az angolai elnök megbízásából. Dos Santos elnök a 2008-ban megnyert választáson egy millió új lakás megépítésére tett ígéretet, ígéretét pedig akkor is betartja, ha nem lesz, aki beköltözzön a lakásokba.

Luandától, Angloa fővárosától pár kilométerre fekszik a Nova Cidade de Kilamba nevű projekt, amely 750 darab nyolcemeletes lakóházból, egy tucat iskolából és több mint 100 kiskereskedelmi egységből áll. A 3,5 milliárd dolláros beruházás 5000 hektáron terül el, és körülbelül 500 000 ember lakhatását lenne hivatott biztosítani. A lakásokért azonban igen magas árat, 120-200 ezer dollárt kérnek el (más jelentések szerint akár 250 000 dollárt is), ami szinte megfizethetetlen egy olyan országban, ahol az egy főre jutó GDP világbanki adatok szerint 5144 dollár évente – írja a Portfolio.hu.

Azonban az igazi probléma nem az árakban van, hanem abban, hogy nagyon nehéz hitelhez jutni az országban – véli Paulo Cascao az értékesítést végző Delta Imobiliaria ügyvezetője. Szerinte az árak teljesen korrektek és igazodnak a lakások és a szolgáltatások színvonalához. Az is probléma azonban, hogy Angolában nem létezik az a középosztály, amelyik ilyen lakásokat vásárolna.

Rovatok