Index Vakbarát Hírportál

Csődbe mehet Szicília

2012. július 18., szerda 12:09

A növekvő adósságai miatt csődbe mehet Szicília - hívta fel a figyelmet Mario Monti olasz miniszterelnök a BBC szerint. Monti szerint egyre aggasztóbb a helyzet, és írt Raffele Lombardo szicíliai kormányzónak, hogy erősítse meg azt a szándékát, hogy lemond tisztségéről.

Az olasz kormány közben küzd az ország súlyos adósságválságával. "A megfontolandó megoldások, amik tartalmazzák a kormány által hozandó intézkedéseket, nem hagyhatják figyelmen kívül a régiók helyzetét" - írta Monti egy közleményben.

Szicíliának nagyjából 5 milliárd eurós tartozása halmozódott fel, és a Reuters szerint évente 500-600 millió eurót kell kamatfizetésre költenie. A teljes ország adóssága a GDP 120 százalékát teszi ki, a gazdaság pedig már negyedszerre csúszott recesszióba az elmúlt tíz év alatt.

A kormány július elején elfogadott egy három évre szóló, 26 milliárd eurós megszorítási csomagot, azonban egyre nehezebben tudja fenntartnai a befektetők bizalmát, akik egyre magasabb kamatot kérnek az adósság finanszírozásáért.

Rovatok