Index Vakbarát Hírportál

Kevés lesz idén a gabona a világpiacon

2012. augusztus 6., hétfő 12:18

Több millió tonnával lefelé módosította Oroszország idei gabonaterméséről szóló előrejelzését a SovEcon a Volga térségében dúló szárazság miatt. A piackutató intézet becslése szerint az idén 72-75 tonna gabona betakarítása várható a korábban jelzett 78,5-81,5 millió tonna helyett. Búzából 40,5-43 millió tonna körüli lesz a termés, korábban 46,5 milliót vártak. A SovEcon elemzői úgy látják, hogy a legfontosabb termőterületeken kisebb lesz a gabonatermés a tavalyinál.

Az oroszországi hírek mellett aggodalmat keltenek az Egyesült Államokból érkezők is. Amerika egyes részein 50 éve nem látott szárazság tombol és az idei kukorica termésnek csak az egynegyede jó vagy kitűnő minőségű, ami minden idők legrosszabb aránya. Az ország középső részén különösen rossz a helyzet pedig innen származik a világpiacokra kerülő kukorica fele és a szójabab kétötöde.

A szárazság az államokban már több mint két hónapja tart és elemzők szerint már az azonnali esők se tudnák megmenteni a termést. Nem csak a minőség lesz rosszabb azonban, hanem kevesebb kukorica is lesz, nagyjából 13 százalékkal. A szűkös kukoricatermés nem csak annak az árát, hanem az egyéb gabonákét is feljebb nyomja, mivel az állattenyésztőknek pótolniuk kell a kieső takarmányt.

Az állattenyésztők nagyobb költségei természetesen a végtermékek árában is éreztetik majd hatásukat. A tojás és a hústermékek ára globálisan emelkedhet, az USA mezőgazdasági termelésétől jelentősen függő Nagy-Britanniában például már a tojás árának 30 százalékos emelkedésével számolnak idén.

Rovatok