Index Vakbarát Hírportál

Milliárdosok kampányolnak az euró ellen

2012. szeptember 28., péntek 19:05

Csütörtökön hivatalosan megkezdte a jövő évi parlamenti választásokkal kapcsolatos kampányát a Kanadából hazatelepült osztrák milliárdos Frank Stronach, aki kampányának egyik központi témájává emelte az osztrák schillinghez való visszatérést.

A korrupciómentes, azaz tiszta közélettel is kampányoló üzletember pártja a Der Standard lap friss felmérése szerint az osztrák szavazatok mintegy 10%-át már most megkapná, így érdemes figyelemmel kísérni a sógoroknál mutatkozó politikai folyamatokat. Leginkább a szélsőjobb Szabadság Párttól venne el szavazatokat Stronach mozgalma.

A milliárdos egyébként csütörtöki sajtótájékoztatóján olyan kifejezéseket is használt a Reuters tudósítása szerint: nem engedjük, hogy Brüsszelből, Washingtonból, Pekingből, Moszkvából, vagy bárhonnan máshonnan diktáljanak nekünk.

Stronach kampányának egyik központi eleme: az eurózóna tagjainak meg kellene engedni, hogy visszatérhessenek saját fizetőeszközükhöz, amelyeknek szabadon kellene lebegniük, hogy a gazdaságok pénzügyi erejét tükrözhessék.

Ezen logika mentén azzal érvel, hogy az új német fizetőeszközt 1:1-ben lehetne váltani az euróval, de a görög pénz csak a mostani euró 40%-át érné, a spanyol és olasz fizetőeszköz pedig talán a mostani érték 60-70%-át tehetné ki. Azt is állítja, hogy az osztrák fizetőeszközt is 1:1-ben lehetne váltani a német márkával az osztrák gazdaság ereje miatt.

Nekik a németek túl szigorúak

Nem Stronach az egyetlen milliárdos az eurózóna nagyobb államaiban, aki politikai üzenetét az eurótagság feladására fűzi fel: az utóbbi hetekben a volt olasz kormányfő, Silvio Berlusconi is a lírához való visszatérés mellett kampányol és azt hangoztatja, hogy Angela Merkel német kancellár politikája (megszorítások, infláció elleni küzdelem) az egész közösség vesztét fogja okozni.

Szerinte két kiút van a mostani válságból: vagy a németek kilépnek a fizetési övezetből és akkor a válságkezelést visszafogó német szemlélet befolyása is csökken, vagy az Európai Központi Bank elkezd korlátlanul pénzt nyomtatni és enyhülnek a pénzügyi feszültségek (többek között Olaszországban is).

Rovatok