Index Vakbarát Hírportál

Románia energiafüggetlenné válhat

2012. október 8., hétfő 09:46

Az OMV-Petrom szerint az ország hosszú időre függetlenítheti magát az orosz importgáztól a Fekete-tengerben nemrég feltárt földgázkészletnek köszönhetően, írja a Krónika. Az még nem teljesen világos, hogy ez hogyan befolyásolhatja majd a gáz romániai árát, hiszen a lakosság és az ipar sem fizeti jelenleg a piaci árat.

Mindenestre az OMV Petrom vezérigazgatónője, Mariana Gheorghe elmondta, további elemzésekre és fúrásokra lesz szükség, hogy pontosabb adatokat szerezhessenek a kontinentális talapzaton fellelt energiatartalékról, így az amerikai Exxon Mobil romániai kirendeltsége a következő két évre 1,23 milliárd dolláros beruházást tervez. A vállalatok 3-4 éven belül dönthetnek arról, hogy érdemes-e megkezdeni a kitermelést a térségben.

„Jelenleg a szükséges földgázmennyiség 70 százaléka belföldről származik, és mindössze 30 százaléka import. Ne felejtsük el, hogy a következő években más szempontból is változásokra számíthatunk: az elsődleges energiaforrások több mint 50 százaléka hazai előállítású lesz” – mondta az OMV Petrom vezérigazgatónője, Mariana Gheorghe .

Hangsúlyozta, a kitermelés megkezdéséhez több milliárd eurós beruházásra lesz szükség, a projekt azonban nemcsak az államkassza bővítéséhez, hanem új munkahelyek teremtéséhez is hozzájárul. Jelenleg Románia legfontosabb földgáztermelő vállalatai az állami tulajdonban lévő medgyesi Romgaz és az osztrák OMV-csoporthoz tartozó OMV Petrom, amelyek összesen mintegy 11 milliárd köbméternyi energiaforrást állítanak elő évente; a két cég a hazai földgázszükséglet kétharmadát fedezi, a többit Oroszországból importálják.

Rovatok