Index Vakbarát Hírportál

Doctor Doom: Összeomlás jön

2012. október 11., csütörtök 14:12 | aznap frissítve

Marc Faber szerint Kínában és az USA-ban is hamisítják a statisztikákat, Kínában például 7-8 helyett 1,5 százalék is lehet az éves növekedés, Amerikában a valósnál sokkal jobb munkaerőpiaci, növekedési és inflációs adatokat adnak ki. Szerinte az, hogy Európában munka nélkül is meg lehet élni biztosan az összeomlás felé viszi a térséget, mert így természetes módon nem fog tudni növekedni. Az ázsiai és a dél-amerikai piacokban lát fantáziát, de jó üzlet volt a válságban lévő uniós országokból is részvényt venni, mivel lehetett tudni, hogy úgysem hagyják becsődölni az afelé tartó országokat.

„Kína gazdaságának lassulása kezd ténylegesen nagy problémákat okozni, a kialakulóban lévő és esetleg tartósodó konfliktusok egyes ázsiai országok között egyelőre beláthatatlan következményeket hordoznak magukban” – mondta az alapblog.hu-nak Marc Faber, akit vészjósló előrejelzései miatt világszerte Doctor Doom-ként (Doktor Végzet) is ismernek.

Hamisít mindenki

A világ egyik befolyásos befektető közgazdásza szerint Kína tényleges növekedése ismeretlen, hiszen durván hamisítják az adatokat, tajvani, koreai adatai és egyéb információi alapján nem kizárt, hogy csak évi 1,5 százalékkal bővül a világ legnépesebb országa.

Doctor Doom

Marc Faber 1970-ben végzett közgazdasági Ph.D. a zürichi egyetemen, 1973 óta Ázsiában él is dolgozik 1990-től a saját befektetési cégénél.

Doctor Doom-ként azóta szerepel a neve, mióta 1987-ben egy héttel az októberi tőzsdekrach előtt kiszállást javasolt minden ügyfelének, bár később azt állította, hogy ez inkább véletlen volt. Mindesetre a piaci előrejelzései 2000 óta elég pontosnak bizonyultak, bár azt ő is elismeri, hogy a pontos időzítés nagyon bonyolult lehet.

Gyakorta kérdezett szakértő a Bloombergen és a Reutersnél is.

A statisztikák meghamisítását emellett globális problémának tartja, szerinte – bár a kínainál kisebb mértékben, de kozmetikázzák az adatokat az USA-ban is, alacsonyabb a növekedés, nagyobb az infláció és több a munkanélküli, mint amit hivatalosan beismernek.

Faber szerint elkerülhetetlen az összeomlás nyugaton, hiszen "egyre fékevesztettebben és ellenőrizetlenebbül zajlik a gazdaság valós állapotához nem kötődő pénznyomtatás Amerikában, Európában pedig az objektíve nagy bajhoz vezető központi kötvényvásárlási program. Mindenesetre álvalóságot teremtenek a gazdaság szereplői köré. A legfőbb nehézség, a totális eladósodottság problémája nem hogy nem szűnik meg, hanem még súlyosbodik is, miáltal a bekövetkező robbanás, széthullás, összeomlás ereje még drámaiabb lesz. Elkerülhetetlen a bekövetkezés, a kérdés csak az, hogy mikor történik meg."

A teljes csőd felé

Ettől függetlenül most jó üzletnek tartotta a válságos helyzetben lévő uniós országokbeli értékpapírokat, "azért, mert tudtam, hogy az európai kormányok és az ECB vezetőinek rövid távú érdeke a bajban lévők minden áron való mentését szolgálja, ennélfogva borítékolható volt ezen országok papírjainak drágulása".

Hosszú távon azonban teljes összeomláshoz vezeti a nyugati világot a jóléti állam koncepciója. Faber szavaival "mesterségesen manipulálják a piacokat, hogy azok vonzóak legyenek. Európa természetes módon nem tud növekedni, nem nyúlnak a gazdaságilag megalapozatlan jóléti rendszerekhez, továbbra is próbálkoznak azt a helyzetet helyreállítani, amelyben munka nélkül is járnak jóléti juttatások. Nem ösztönzi a szisztéma igazi munkakeresésre az embert. Ez a mesterkéltség okozza, hogy- minden tényezőt számba véve - Nyugat-Európában az életszínvonal 15 éve - lassan, de biztosan - csökken."

Az egyesült államokbeli és európai likviditásnövelő intézkedésekről úgy véli, hogy "az új pénzekből elsősorban a társadalom legtehetősebbjei profitálnak. Velük szemben hátrányba kerülnek e téren a középosztálybeliek, amely réteg süllyedni fog, életszínvonala folyamatosan csökken. Ebben a pakliban benne van mindaz, ami már megtörtént az arab világban, tudniillik a társadalmi robbanás. Sztrájkok, utcai összetűzések, később lázadások is fenyegetik a nyugati világot. Ez lesz az ára a mesterségesen nyomtatott pénzeknek, a rövid távra az euróövezet köré teremtett művi biztonságnak, a privilégiumok meghagyásának."

Rovatok