Index Vakbarát Hírportál

Óvjuk meg gyermekeinket a halálos kórtól!

2013. április 9., kedd 14:44 | tizenegy éve frissítve

Hazánkban 1981-től, a szervezett méhnyakrákszűrés bevezetését követően kiemelt népegészségügyi feladat a prevenció, mégis hetente 9 nő veszti életét e súlyos betegségben.

Hazánkban 1981-től, a szervezett méhnyakrákszűrés bevezetését követően kiemelt népegészségügyi feladat a prevenció, mégis hetente 9 nő veszti életét e súlyos betegségben, és a halálesetek száma stagnál.

Nemzetközi felmérések szerint az elmúlt években Nagy-Britanniában a szűrővizsgálatok bevezetését követően 80%-osra nőtt a részvételi arány, a halálesetek száma pedig ezzel párhuzamosan nagymértékben csökkent. Hazánkban ezzel szemben számos olyan eset van, amikor a hölgyek 5-15 éven belül sem jelennek meg, s a szervezett vizsgálatokra alig 6%-uk jár. Mindemellett háromszor több magyar lány és anya veszíti el életét méhnyakdaganatban, mint az európai uniós átlag. Pedig ez a súlyos betegség, mint a felmérések is mutatják, nőgyógyászati szűrővizsgálat segítségével felismerhető, és korai stádiumban csaknem 100%-osan gyógyítható. Az elhanyagolt esetek ellenben évente félezer áldozatot követelnek, és a rákmegelőző állapot miatt 6000-8000 méhnyakcsonkolást végeznek.

A lesújtó statisztikák ráadásul azt is mutatják, hogy az 50%-os halálozási arányú méhnyakrák korántsem csak az idősebbeket veszélyezteti. A betegek egyharmada sajnos a fiatal, 15–45 év közötti nők köréből kerül ki. A legveszélyeztetettebbek a 15–24 évesek, az összes új fertőzés 75%-a ebben a korosztályban fordul elő, és leggyakrabban a szexuális élet megkezdésének első 3 éve alatt fertőződnek felül a fiatalok.

A méhnyakrák kialakulása ma már ismert, hála a 21. századi orvostudomány vívmányainak. A HPV vírus, ez a csendes és alattomos kórokozó felelős a méhnyakdaganatos esetek 99%-áért. Kutatások szerint az aktív szexuális életet élők közel 80%-a már legalább egyszer átesett valamilyen HPV-fertőzésen, és napjainkban a magyar nők körülbelül egyharmada kapta el a vírust legalább egyszer.

A humán papilloma vírus nem gyógyítható. A szervezetbe kerülve akár évtizedekig is lappanghat. Azonban szerencsére létezik hatékony és biztonságos megoldás a megelőzésére. A méhnyakrák ellen ma már létezik védőoltás, amely csaknem 100%-os védelmet alakít ki. A kamaszok immunrendszere jól reagál a vakcinára, ezért ebben az életkorban, lehetőleg még a szexuális élet megkezdése előtt javasolt beadatni. A méhnyakrák tehát sajnos a fiatalokra is fokozottan veszélyes. Éppen ezért gyermekünknek életkorának megfelelő szinten kell beszélni a vírus által előidézett potenciális veszélyről, elsősorban a méhnyakrákról és az oltás által megszerezhető védettségről.

A felvilágosító kampányok nagy segítségükre lehetnek a szülőknek. A társadalmi célú ismeretterjesztő Egészség Online Program hasznos és biztonságos tudnivalókkal várja az érdeklődőket. Orvosok, gyógyszerészek, az egészségmegőrzésben jártas szakemberek közreműködésével létrejött honlap részletes és alapos információkkal várja a tizenéveseket és szüleiket. Az online felületen minden korosztály megtalálja a HPV-vel és a méhnyakrák-megelőzéssel kapcsolatos legfontosabb ismereteket az orvostörténeti érdekességektől a kamaszkor élettanáig. A weblap meglepetéseket is tartogat: az április végén lezáruló kvízjátékon értékes egészségmegőrző ajándékokat és akár egy kétszemélyes wellnesshétvégét is nyerhet a szerencsés olvasó.

www.egeszsegonline.hu

Rovatok