Index Vakbarát Hírportál

Budapest igazságügyi központtá vált

2013. április 15., hétfő 18:00 | tizenegy éve frissítve

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara (MBVK) adott otthont a Hivatalos iratok kézbesítése és nemzetközi jogsegély határokon átnyúló ügyekben konferenciának, 2013. április 9. - 10. között.

A konferencia kiemelt európai uniós projekt, amelyet az MBVK, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara, a Bírósági Végrehajtók Nemzetközi Uniója és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közösen valósított meg.

A két napos rendezvény legfontosabb témái a hivatalos iratok határon túlnyúló kézbesítése, valamint a nemzetközi jogsegélyezés volt, amely témákban felszólalt dr. Krejniker Miklós a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnöke, és dr. Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke. A rendezvény megnyitóján részt vett dr. Navracsics Tibor, közigazgatási és igazságügyi miniszter, aki többek között kiemelte, hogy a rendelkezések értelmében Magyarország a közép-európai régió egyik „fókuszpontjává” vált. Hangsúlyozta, hogy ennek a szándéknak a jegyében indították el még 2011-ben a visegrádi négyek igazságügyi minisztereinek magyarországi tanácskozását, amely Horvátországgal és Szlovéniával bővült a későbbiekben. A miniszterelnök-helyettes örömmel számolt be arról, hogy a szabadalmi bizottsággal kötött együttműködés értelmében a szabadalmi bíróság képzési központjának Budapest ad helyet, ahol az oktatás akár már ez év őszén meg is indulhat. Valamint kiemelte, hogy hazánk versenyben van azért is, hogy az Európai Szabadalmi Bíróság közép-európai divíziójának központja legyen.

A konferencia előadói hangsúlyozták, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara több nemzetközi együttműködésben is részt vesz, kiemelt tagja a Bírósági Végrehajtók Nemzetközi Uniójának (UIHJ), továbbá alapító tagja az Bírósági Végrehajtók Európai Kamarájának (CEHJ).

Leo Netten az UIHJ elnöke arról beszélt, hogy kiemelt jelentőséggel bír az európai jogalkotásban a határokon átnyúló kézbesítési és jogsegélyezési rendszer kialakítása, amely a polgári ügyekben, valamint a bírósági és a bíróságon kívüli iratok kézbesítésének jogintézményében is fontos szerepet tölt majd be, megkönnyítve a mindennapi ügyintézést.

Dr. Boreczki Szabolcs, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium osztályvezetője bemutatta a bírósági és a bíróságon kívüli iratok kézbesítésének jelenlegi rendszerét az Európai Unióban, majd Császti Ferenc, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara ügyvezető alelnöke ismertette a bírósági iratok végrehajtói kézbesítését Magyarországon.

A konferencián felvetett témák és előadások többsége mindannyiunk érdekét szolgálják. Az Európai Unió tagjaként egyre többen vállalnak munkát külföldön, intézik ügyeiket olyan felületek segítségével, amelyek határokon átnyúlnak, ezért fontos, hogy hiánytalanul és minden igényt kielégítően működjenek az nemzetközi igazságügyi együttműködésekkel kapcsolatos ügyintézések.

Rovatok