Index Vakbarát Hírportál

A gyilkos kór, amely nem válogat

2013. április 16., kedd 14:54 | tizenegy éve frissítve

Tények és tévhitek a HPV vírus okozta méhnyakrákról

A HPV vírus és a méhnyakrák kapcsolata már több mint egy évtizede ismert. Az összefüggés felfedezése óta ugyan a téma egyre kiemeltebb figyelmet kap, mégis számos tévhit kering a betegségről a közbeszédben.

A félinformációk sajnos hamis biztonságérzetben ringatják a kórokozónak és a halálos daganatos megbetegedésnek leginkább kitett lányokat és felnőtt nőket. Bár ismert, hogy a humán papilloma vírus elsősorban szexuális úton terjed, mégsem igaz az állítás, hogy a fertőződés feltétele volna a szabadosság. A vírus leggyakrabban bőr-bőr érintkezés során kapható el, s a nyálkahártyán telepedik meg. Így gyakorlatilag orális érintkezéssel is fertőződhet bárki. Éppen ezért a HPV ellen az óvszer sem jelent teljes védelmet.

A kórokozó, mint a neve is mutatja, vírus. Nincs tehát rá gyógyszer, érdemi kezelést nem lehet ellene alkalmazni. Tünetet sem okoz és alattomosan, rendkívül gyorsan és agresszíven fertőz. A szervezetben évtizedekig képes lappangani. Ám ez nem csak a nőkre igaz. Kutatások szerint a férfiak csaknem 70%-a hordozza a kórt, és így bármikor visszafertőzhetik partnerüket anélkül, hogy ennek tudatában lennének.

Tévhit az is, hogy a humán papilloma vírus minden esetben méhnyakrákot okoz. A HPV egy közel 140 típust magában foglaló „víruscsaládot” jelöl. Ezen belül vannak az alacsony, közepes és magas kockázatú fajták. Ezek az elnevezések azt jelölik, hogy az adott kórokozó mennyire onkogén, azaz rákkeltő. A méhnyakdaganat kialakulása hosszú évek alatt történik. Például amennyiben a nőgyógyászati rákszűrés eredménye negatív, de a szervezetben jelen van a vírus, az önmagában nem jelent daganatos állapotot. Ám ha kimutatják a fertőzést, azt fokozott onkológiai éberséggel kell kísérni, és mindenképpen követni kell az orvos utasításait.

A HPV elleni védőoltással kapcsolatban számos egymásnak ellentmondó információt lehet olvasni az interneten. Veszélyes azt hinni, hogy a vakcina gyógyítja a HPV-t. Az igazság az, hogy az oltóanyag a méhnyakrák megelőzésére szolgál, és hatékonysága igencsak meggyőző: 93%-ban véd a betegségtől. Az oltást a férfiak is megkaphatják, és őket is olyan súlyos daganatoktól védheti meg, mint a HPV-vel összefüggésbe hozható pénisz-, száj- és végbélrák. Fontos tudni, hogy mindkét nemnél az oltás beadásának feltétele az orvos által bizonyított vírusmentesség.

Sokszor lehet arról is olvasni, hogy a védőoltás elsősorban kamasz lányoknak ajánlott. Ennek alapja, hogy a fiatal szervezet immunrendszere nagyon jól reagál a vakcinára. Ez a korosztály egyben a legveszélyeztetettebb is: az összes új fertőzés 75%-a ebben a korosztályban fordul elő. Ám téves feltételezés, hogy a felnőtt nők nem kaphatják meg a védőoltást! Különösen azoknak a hölgyeknek ajánlott, akik esetleg már átestek HPV–fertőzésen, és nincs állandó partnerük, de gyakorlatilag 45 éves korig bárkinek. Veszélyes azt hinni, hogy a méhnyakrák az idősebbeket veszélyezteti. Nemzetközi viszonylatban is regisztráltak már húszas éveik elején járó betegeket.

Az oltássorozat beadása és a védettség kialakulása nem jelenti azt, hogy a nőgyógyászati rákszűrésen nem kell részt venni. Ugyanúgy érdemes elmenni, hiszen e komplex vizsgálat során egyéb más és súlyos egészségügyi problémát is ki tud szűrni idejében orvosunk. A nők egészségbiztonságának szerves része a vizsgálat, amely sokszor életet ment. Éppen ezért ajánlott lányainkat megtanítani arra, hogy ők is felelősen kezeljék egészségüket, hiszen ez a biztos jövő záloga.

www.egeszsegonline.hu

Rovatok