Index Vakbarát Hírportál

Itt mindenki megtanul angolul

2017. május 5., péntek 11:14 | aznap frissítve

A tábor, ahol a játszva tanulás szervező elv és nem csupán üres frázis, ahol a nyelvtudás fokmérője a gyerekzsivaj és a vidámság, ahol anyanyelvi tanárok tanítanak, de nem kell külföldre utazni.

A nagyinál már nem bír ki egy hétnél többet, de az iskolai tábort unja, és a külföldi nyelvi kurzusokhoz még túl fiatal. Ugye ismerős a nyári szünettel kapcsolatos dilemma, hogy hogyan szervezzük meg gyermekünk szabadidejét a vakáció hónapjaira. Pihenjen, játsszon, de tanuljon is, lehetőleg egy időben. Pichler Anettel, az Angolfalu táborainak megálmodójával a nyelvtanulás egyik legmodernebb és legszórakoztatóbb lehetőségéről beszélgettünk.

- Minden szülő arra vágyik, hogy a gyermeke a nyári szünetben a pihenés mellett fejlődjön is, ugyanakkor nehéz rávenni egy tízévest, hogy míg a barátai a Balatonnál nyaralnak, ő egy nyelvtanfolyamon üljön hetekig. Miben tér el ez a módszer más tanulási formáktól?

- A gyerekek az Angolfalu Summercamp táboraiban egész nap aktívan gyakorolják a nyelvet, miközben sport és egyéb szabadidős programokon vesznek részt, például vízi röplabdáznak vagy színházi workshopon vesznek részt, vagyis felszabadultan, kötöttségektől mentesen, játszva tanulnak.

- Mennyire hatékony ez a módszer?

- Azt már számos kutatás bebizonyította, hogy annál könnyebben sajátítunk el új készségeket, szerzünk új ismereteket, minél több inger ér közben minket, mert az információ több helyen raktározódik el az agyban és így később egyszerűbb előhívni. Például, egy adott sporthoz, mondjuk az amerikai focihoz tartozó szókincset hamarabb tanulja meg a gyerek, ha közben társaival együtt játszik is a pályán. Ebben a tanulási helyzetben nincs fekete pont vagy büntetés, nincs rossz válasz, mindenkit arra bátorítunk, hogy használja a nyelvet. A 8-14 éves korosztály pedig különösen fogékony, a gyerekek rendkívül gyorsan tanulnak, ugyanakkor igénylik a változatosságot, ezért egy idősávban több interaktív program közül is választhatnak.

- Mi biztosítja a folyamatos angol nyelvű kommunikációt?

- Minden táborban anyanyelvi tanárok és gyakorlott segítők vigyáznak a gyerekekre, akik a világ legkülönbözőbb angolszász vidékeiről, Amerikából, Nagy-Britanniából, Kanadából, Írországból, Ausztráliából érkeznek Magyarországra, így a táborlakók többféle dialektust és kultúrát is megismerhetnek, amellett, hogy az angol nyelven történő kommunikáció természetessé válik számukra, és ehhez nem kell több ezer kilométert utazni. Mi helyben, Cegléden, Nőtincsen és Balatonkenesén biztosítjuk mindazt, ami a külföldi kurzusok előnye, és még annál is többet: táboraink gyakorlatilag elhozzák Magyarországra távoli országok nyelvét, szokásait, a sokszínű programokon keresztül garantáljuk a non-stop aktív nyelvhasználatot, és a szülők tökéletes biztonságban tudhatják csemetéiket, hiszen 2-3 gyermekre jut egy tanár vagy animátor. Ráadásul ez a szolgáltatás kevésbé terheli meg a család költségvetését, mint egy hasonló nyelvi fejlesztés külföldön.

- Egy hét alatt valóban jelentős fejlődést lehet elérni?

- Fontos leszögezni, hogy a táborban töltött napoknak nemcsak az a hozadéka, hogy abban az időszakban a gyerekek végig angolul beszélnek, és ezzel nő a szókincsük vagy javul a kiejtésük, hanem az is, hogy magabiztosabbá válnak a nyelvhasználat terén, fejlesztik a társas kompetenciáikat, könnyebben megnyílnak, érdeklődőbbé válnak, illetve az iskolában más tanórán is aktívabban részt vesznek.

- Hol lehet többet megtudni a táborok konkrét időpontjáról?

- A szülők legjobban a honlapunkon tájékozódhatnak mind a programokat, mind az időpontokat illetően, itt lehet jelentkezni is a táborokba.

Rovatok