Index Vakbarát Hírportál

Ön irodában dolgozik? Akkor ez a hír érdekelni fogja

2018. május 4., péntek 17:32 | öt éve frissítve

Az irodai dolgozók aranykorát hozza el Magyarországon a fokozódó munkaerőhiány.

A szakemberekért folytatott kiélezett versenyben a vállalatok már itthon is egyre többet tesznek a munkavállalóik kegyeiért. Egy irodai dolgozó, teljes karrierje során, közel 50 ezer órát, több mint 2 ezer napot, vagyis közel 6 évet ül az asztalánál. A számukra kínált szolgáltatások és munkavállaló-központú megoldások ezért döntőek lehetnek egy állásajánlat elfogadásánál. A tehetséges munkatársak megtartásához idehaza is nélkülözhetetlenné válik az ideális munkakörnyezetet kialakítása. Ennek érdekében sok cég új, korszerűbb és magasabb színvonalú irodába tenné át székhelyét. A növekvő igények eddig sosem látott, jövőbe mutató irodaházak születését eredményezik a fővárosban, amik az ott dolgozók egészségét és közérzetét is javítják.

Nem is gondolnánk, hogy hány különböző egészségügyi panasz okozója lehet az irodai ülőmunka, illetve az ehhez kapcsolódó helytelen szokások – ezek nemcsak fizikai, de mentális problémákat is előidézhetnek. De milyen is egy ideális munkahely? Képzeljük el, hogy reggel gond nélkül, gyorsan és kényelmesen érünk be egyedi kialakítású irodánkba, ami munka közben nem csupán odafigyel az egészségünkre, de még a közérzetünket is feldobja. Ebédre minőségi ételek közül választhatunk, majd délután egy jógaóra vagy a meditációs szobában töltött elmélyülés ad új lendületet. Ha futni támad kedvünk, akkor panorámás kilátással róhatjuk a kilométereket, munka után pedig percek alatt letudjuk az ügyintézést is. Utópisztikus? Nem egészen. A korábban álomszerűnek tűnő irodák már épülnek, azokon a belvárosközeli, új területeken, amelyeken a budapesti irodapiac terjeszkedik.

Első lépésként, Őrmezőn valósul meg egy olyan környezetbarát irodakomplexum, amelyet úgy terveztek, hogy kedvező hatással legyen a dolgozók közérzetére és egészségére. Magyarország legnagyobb multimodális, vagyis különböző közlekedési módokat összekötő csomópontjában valósul meg a több mint 65 ezer négyzetméteres Budapest ONE Business Park, a Futureal-csoport fejlesztésében. A helyszínválasztás nem véletlen, a terület remekül megközelíthető a budai hegyek felől és a pesti oldalról is. A 4-es metró, a Kelenföldi pályaudvar, a BKK- és Volán-járatok, valamint az M1–M7 autópályák fővárosi bevezető szakaszának találkozása egyedülálló adottságokkal ruházza fel a környéket. A kiváló közlekedési infrastruktúrának köszönhetően az irodapark a belvárosból – közvetlen járatokkal, átszállás nélkül – akár 10 perc alatt elérhető, miközben a dél-budai agglomerációból, például Érdről, vagy a közeli nagyobb városokból, így Tatabányáról és Székesfehérvárról is közel negyedmillió potenciális munkavállaló él az Etele tér 40 perces körzetében.

Az álommunkahely tehát már nem a távoli jövő ígérete. Az irodai dolgozók elvárásainak megfelelően kialakított Budapest ONE közel 25 ezer négyzetméteres első ütemét jövőre adják át. A Paulinyi-Reith&Partners Építészeti Stúdió által megálmodott irodaparknak csupán az első fázisa 2 600 négyzetméter kereskedelmi és szolgáltatóegységet, tágas zöldövezetet és 480 férőhelyes mélygarázst biztosít majd a komplexum több ezer dolgozójának. Az irodaparktól mindössze pár perc sétára épül meg az Etele Plaza is, amely az ország harmadik legnagyobb szórakoztató- és bevásárlóközpontja lesz. A különleges megjelenésű, háromszintes épületben 200 üzlet kap majd helyet.

A szakemberek iránti versengés új szintre lép, amiből a hazai dolgozók is profitálnak. A jövő az egészség- és közérzetjavító irodáké.

A Budapest ONE irodaház az elsők között szerezte meg a nemzetközi WELL Building Platina előminősítését. A nemzetközi besorolás azt a célt szolgálja, hogy olyan irodaházak épüljenek, amelyek a környezetvédelem mellett az ott dolgozók egészségére, közérzetére és komfortérzetére is kedvező hatással vannak. Ennek megfelelően a Futureal irodaparkjában rendszeresen ellenőrzött ivóvíz, meditációs szoba, tusolóval felszerelt biciklitároló, fitnesztermek, illetve egy, a tetőn kialakított budai panorámás futópálya is várja majd a dolgozókat. A szalagépületnek tervezett irodaház belsejében egy fél hektáros, nyitott közteret is létrehoznak, amely szökőkutakkal és egyedi kialakítású zöldterületekkel lesz a környék közkedvelt találkozóhelye.

Rovatok