Index Vakbarát Hírportál

21. századi igények, 21. századi megoldások az irodapiacon

2019. szeptember 27., péntek 16:12

Mit nyújthat a munkaadó és mire vágyik a jelen kor munkavállalója? Milyen szerepet játszik a fizikai környezet a munkáltatói márkában? Ezen kérdésekre kerestük a választ a Hinterstein Anikóval, a Magyar Telekom toborzási és munkáltatói márka vezetőjével, aki a közelmúltban zárult székház projektnek köszönhetően első kézből rendelkezik arra vonatkozó tapasztalatokkal, hogy egy új ikonikus épületbe költözés milyen hatással van a cég megítélésére mind meglévő, mind jövőbeli munkatársai között.

Milyen szempontok alapján választ munkahelyet a 21. század munkavállalója?

Erre a kérdésre könnyedén lehetne a válasz a vállalat által kínált kompenzáció mértéke, azonban ez mára korántsem az egyetlen tényező, amelyet a munkavállaló számításba vesz jövendőbeli munkahelyének kiválasztásakor. Legalább ennyire fontos a légkör, amelybe érkezik, hiszen mindenki szeretné magát a lehető legkomfortosabban érezni azon a helyen, ahol az ideje jelentős részét tölti. A harmadik fajsúlyos szempont a vállalat által kínált fejlődési lehetőségek, hosszú távú karrierépítés, amely a motiváltság szempontjából döntő tényező.

Mekkora szerepe van a lokációnak a munkahely kiválasztásánál?

Természetesen az iroda elhelyezkedése is befolyásolja a döntési folyamatot, azonban itt nem elsősorban az otthontól való távolság mértékére kell gondolni, hanem a megközelíthetőségre. Fontos, hogy az adott irodaház kötött pályás járművekkel is elérhető legyen, mint például metró vagy villamos, amelyek hatékony és gyors utazási alternatívát kínálnak. Ez a szempont azonban alapvetően nem a munkahelyválasztásnál érvényesül, hanem egy esetleges döntési helyzetben, amikor több lehetőség közül kell a munkavállalónak a legjobbat kiválasztani.

A munkavállaló is megköveteli a cégtől a környezettudatosságot?

Egyértelműen pozitív a tendencia, hiszen évről évre folyamatosan nő azon munkavállalók száma, akik a saját életükben alkalmazott környezettudatos megoldások mellett a munkahelytől is elvárják a fenntarthatóságra való törekvést. Mi a Telekomnál szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egy olyan nagyvállalatnál dolgozunk, amely mind hazai, mind nemzetközi szinten felelősen és tudatosan működik. Ennek megfelelően már a tervezési folyamat kezdetétől azon dolgoztunk a WING-gel, hogy az új székház képviselje mindazon értékeket, amiket kiemelten fontosnak tartunk, aminek eredményeként idén júliusban megkaptuk a végleges BREEAM Excellent minősítést az új építésű ingatlanok kategóriájában. Ezzel Magyarország legnagyobb irodaháza az ország egyik legmagasabb BREEAM minősítéssel rendelkező épületévé vált.

Mik a tapasztalatok az innovatív, well-being fókuszú megoldások kihasználtságáról? Hogyan fogadták ezeket a dolgozók a székházban?

Az, hogy az épület tetején, a város szívében, mégis a szabadban tudunk edzeni a tetőtéri futópályánkon, vagy edzőtermünkben, egészen különleges és egyedi megoldás. Szeretjük és előszeretettel használjuk a legmodernebb technológiával felszerelt konferenciatermeinket, mely vállalati rendezvényeinknek és egyéb nívós, külsős nagyrendezvénynek is helyet ad. Kollégáink nagyon szeretik a közösségi tereinket és kávézóinkat, illetve büszkén mutatják vendégeinknek, partnereinknek lenyűgöző aulaterünket.

Hogyan alakították ki az irodaterületet?

A székház terei a közös munkára és közösségünk építésére, a vállalaton belüli tudásmegosztás katalizálására vannak kitalálva. A költözéssel új szintre emeltük a vállalaton belüli együttműködést, mely épp egy időbe esett a szervezeti működésünk megváltoztatásával, és elindultunk az agilis működés útján. Nagy hangsúlyt fektettünk az egyéni igényekre, így nem a klasszikus értelemben vett open-office kialakítás mellett döntöttünk. Az egyes csapatok egymástól elkülönültebben, a privát szféra megtartása mellett dolgozhatnak, miközben közösségi és kollaborációs tereket is integráltunk az irodaterek közé. Így sokkal több a lehetőség az informális interakcióra és olyan problémákat is sikerül megoldani, amelyekhez korábban meetingre volt szükség. Az ilyen típusú együttlét véleményem szerint egy egészen más minőséget teremt.

Mi tesz sikeressé egy több ezer főt foglalkoztató nagyvállalatot?

Azt gondolom, az épületet megtöltő nagyszerű és elhivatott, tenni akaró emberektől lesz inspiráló egy munkahelyi közösség, amely sikeressé teheti a vállalatot. Az ő kibontakozásukat, együttműködésüket olyan tér támogatja igazán hatékonyan, amely önmagában is inspirál, csapatmunkára és előrelépésre késztet, de egyben szabadságot is ad. Emellett a sokszínű munkavállalói igényekre való reagálás is kulcsfontosságú, hogy felismerjük és feloldjuk az uniformizált megoldásokat.

Mi a lokáció legnagyobb előnye?

A megközelíthetőség, hiszen mind egyéni, mind pedig közösségi közlekedéssel egyszerűen elérhető az irodaház. Emellett számunka hatalmas előny a repülőtér közelsége, mivel a külföldi kollégák és kapcsolatok miatt naponta fogadunk vendégeket.

A Magyar Telekom székháza a megújuló Népliget mellett található

A Népliget megújulási programja keretében a környék a közeljövőben teljes átalakuláson megy keresztül és szolgáltatások széles skálájával gazdagodik. Az itt dolgozók és az ide látogatók a jövőben már az outdoor sportlétesítmények, az éttermek, kávézók, és kiállító termek által nyújtott szolgáltatásokat is élvezhetik. A Népligettel átellenben megépül az új Közlekedési Múzeum, illetve az Opera Műhely, amely óriás beruházások újabb nagy lépéseket jelentenek a környék minőségi, városi atmoszférájának fejlesztésében. A környék közterei is átalakulnak: ide sorolható a már elkészült Orczy Kert és Nehru Park, valamint az építés alatt lévő Bakáts

***

A Telekom székház sikerei után, itt a következő nagyszabású projekt - szintén a WING fejlesztésében -, amely újraértelmezi az általános irodai környezet fogalmát. A LIBERTY nevet viselő színes homlokzattal megálmodott, újgenerációs irodaház, a Telekom székház melletti telken kiváló közlekedési adottságok mellett kínál a hagyományostól merőben eltérő munkakörnyezetet. Mindezt zöld belső parkkal, tetőszinti futó-és streetballpályával, panorámás látványt nyújtó skybarral, relaxálást segítő fedett zöld növényházzal és nem utolsó sorban étteremmel, kávézóval és földszinti üzletsorral. A házban a kerékpártárolókon kívül gépkocsi parkolóhelyek, elektromos járműtöltésre alkalmas berendezésekkel kiegészülve is rendelkezésre állnak majd. Az egyedülálló LIBERTY építkezése 2019. szeptemberben elkezdődött, várhatóan 2021-től költözhető. További információk: www.libertyirodahaz.hu

liberty_index_0902

Rovatok