Index Vakbarát Hírportál

A katások sem mentesülnek az adatszolgáltatási kötelezettség alól

2020. január 29., szerda 14:57 | aznap frissítve

Nagyon sok a tévhit a katások adatszolgáltatási kötelezettségéről.

2020. július 1-től módosul az adatszolgáltatási kötelezettséggel érintettek köre, és még több adózónak kell a kiállított számláinak kötelező adatait eljuttatni a NAV-hoz. A jogszabályváltozás persze teljesen felbolygatta a vállalkozói fórumokat. Rengeteg a kérdés, a félinformáció, főleg a katások körében, akik sokszor könyvelő segítsége nélkül vezetik a vállalkozásukat. Bonácz Zsolt, a Billingo adószakértője azonban segít tisztázni a legnagyobb tévhiteket.

A katás vállalkozó is áfaalany

“Különböző csatornáinkon beérkező kérdésekből és hozzászólásokból azt látjuk, sok vállalkozó gondolja, hogy katásként vagy alanyi adómentesként őt nem érinti az adatszolgáltatási kötelezettség bővítése, mivel nem áfás. Ez a fajta általánosítás alapvetően rossz megközelítés” - kezdte Sárospataki Albert, a Billingo online számlázó CEO-ja.

“Az áfa alanya az alanyi adómentességet az Áfa törvényben foglalt feltételek fennállása esetén választhatja. Azaz azért választhat alanyi adómentességet, mert az áfa alanya. Ennek következtében, ha egy alanyi áfamentes vagy katás vállalkozás belföldi áfaalanynak állít ki számlát, akkor NAV adatszolgáltatásra kötelezett. - írta körül a jogszabályt Bonácz Zsolt, a Billingo adószakértője.

Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése nem a könyvelők feladata

Az adatszolgáltatási kötelezettség minden kétséget kizáróan egy újabb, komoly adminisztrációs terhet jelent a vállalkozások számára. Aki egy nagyot legyintve azt gondolja, hogy majd a könyvelő ezt is elintézi, az nagy valószínűség szerint csalódni fog. A könyvelők már most határozottan kijelentették, hogy nem szeretnék ezt a terhet átvállalni, annál is inkább, mert az adatszolgáltatás automatizálható.

“Az adatszolgáltatási kötelezettség 2 módon teljesíthető:

  1. A kézi számlák adatait manuálisan kell rögzíteni a NAV Online Számla rendszerébe.
  2. Egy arra alkalmas számlázó programmal vagy online számlázó rendszerrel (pl. Billingo) a kiállított számlát elektronikus úton, akár automatizáltan is meg lehet küldeni a NAV-nak.

Annak sem kell kétségbe esni, aki nem ért a számítógéphez, mert nincs megkötve, hogy a számlák adatait kinek kell feltölteni, ezt megteheti a vállalkozó, megegyezés esetén a könyvelő vagy akár egy harmadik, megbízott személy is.” - árulta el az adószakértő.

“Hetente több száz kérdést kapunk az adatszolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatban és szeretnénk mindenkinek segíteni. A beérkező kérdésekre kollégáink több fronton is igyekeznek minél gyorsabban és pontosabban válaszolni, de természetesen minden vállalkozás más és egyedi. A leggyakrabban előforduló kérdéseket ezért összegyűjtöttük és Bonácz Zsolt adószakértőnk segítségével meg is válaszoltuk. Az erről készült összefoglaló néhány napon belül elérhető lesz a Billingo honlapján. A kifejezetten katásoknak szóló KATA Támogatás viszont már most is él, ezzel a programban részt vevő vállalkozások 6 hónapig teljesen ingyen használhatják a Billingo Premium verzióját, és már most felkészülhetnek az automatizált adatszolgáltatásra.” - árulta el idő előtt Sárospataki Albert.

A támogatás részletei és a regisztráció itt érhető el » https://www.billingo.hu/katasoknak

Rovatok