Index Vakbarát Hírportál

Íme a legfontosabb tudnivalók a katásokat érintő adatszolgáltatási kötelezettségről

2020. február 4., kedd 13:16 | aznap frissítve

Már most érdemes tájékozódni, könyvelővel egyeztetni és felkészülni az adatszolgáltatással kapcsolatos teendőkre

2020. július 1-től lép hatályba az adatszolgáltatási kötelezettség kibővítését eredményező törvényi változás, de sok katás még most sem biztos benne, hogy kötelezetté válik-e az adatszolgáltatásra. Az esetek többségében az alanyi adómentes státuszú mikrovállalkozások bizonytalanok ebben. Pedig 2020. július 1-jétől az alanyi adómentes státusz már nem zárja ki az adatszolgáltatási kötelezettséget.

“Július 1-től minden vállalkozásra vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség, amely belföldi adóalany részére számláz. 2021. január 1-től pedig azokra a vállalkozásokra is, akik magánszemély, külföldi magánszemély vagy más külföldi szervezet részére állítanak ki számlát.” - árulta el Sárospataki Albert, a Billingo online számlázó ügyvezetője. Az 500 000 Ft-nál kisebb áthárított áfát tartalmazó számlákat 4 napon belül, ezt az értékhatárt elérő vagy meghaladó számlákat a kiállítást követő napon kell majd feltölteni.

A legtöbb katás vállalkozás alanyi adómentességet választ és éppen ez adhat félreértésre is okot. Jelenleg ugyanis csak olyan számlák vonatkozásában kell adatot szolgáltatni, amelyekben a felszámított áfa összege eléri, vagy meghaladja a 100 000 Ft-ot. Az áfamentesség vagy a 100 000 Ft-nál kisebb számlázott áfaösszeg miatt sok katás és az alanyi adómentességet választó vállalkozást most még nem terheli adatszolgáltatási kötelezettség.

“Az alanyi adómentes adózást választó vállalkozás az áfa alanya, hiszen ezt az adózási formát az ÁFA törvényben foglalt feltételek fennállása esetén választhatja. A vállalkozás pedig azért választhatja az alanyi adómentességet, mert az áfa alanya. Ez pedig azt jelenti, hogy adatszolgáltatásra lesz kötelezett 2020. július 1-től, ha más belföldi adóalany, 2021. január 1-től akkor is, ha magánszemély, külföldi vállalkozás vagy más külföldi szervezet felé számláz. - pontosított Bonácz Zsolt a Billingo adószakértője.

Akár 200 000 Ft is lehet a mulasztási bírság

Sok katás könyvelő nélkül, maga intézi a bevallásokat, erre vonatkozóan a jövőben sem lesz semmilyen megkötés. Érdemes azonban rendszeresen egy szakértővel is egyeztetni, a jogszabályok pontos értelmezése miatt.

Magánszemélyek (pl. katás és adómentes vállalkozók) esetében ugyanis akár 200 000 Ft is lehet a mulasztási bírság, hiányos, megkésett vagy hibásan beküldött adatszolgáltatás esetén.

Manuálisan vagy automatizáltan is teljesíthető az adatszolgáltatás

A kézi számlatömbből vagy online összekötéssel nem rendelkező számlázó programból kiállított számlákat manuálisan kell majd beküldeni az adóhatóság rendszerébe. A folyamat azonban könnyen automatizálható, így nemcsak időt spórolhatunk meg, de a hibás teljesítésről is azonnali visszajelzést kaphatunk.

“A Billingo online számlázóval az adatszolgáltatási kötelezettség automatizálható. A számlázót néhány egyszerű lépésben össze kell kötni a NAV Online Számla rendszerével, így a számla kiállítását követően a Billingo azonnal be is küldi a számlát az adóhatóságnak. A sikeres beküldésről rögtön visszajelzést is ad. Ha esetleg valami gond lépett fel, annak javítására is kapunk javaslatot. Ezzel sok idő, fáradtság és még több idegeskedés megspórolható.

Érdemes most kihasználni a Billingo Kata Támogatói program nyújtotta lehetőségeket, így a katások 6 hónapig ingyen használhatják a számlázó Premium verzióját, miközben a kata keretükről is mindig naprakész információkat kaphatnak. - zárta Sárospataki.

A támogatás részletei és a regisztráció itt érhető el » https://www.billingo.hu/katasoknak

Rovatok