Index Vakbarát Hírportál

Várhatóan még többen váltanak kézi számlatömbről online számlázóra

2020. február 14., péntek 15:22 | aznap frissítve

Több százezer vállalkozónak kell hamarosan eldöntenie, a megszokott kézi számlatömbök mellett marad vagy inkább modernebb számlázási módszerre vált. Mint ismert 2020. július 1-től bővül az adatszolgáltatásra kötelezettek köre. Az érintett számlákat pedig 1, max. 4 napon belül be kell küldeni az adóhatóság rendszerébe. Az adatszolgáltatás manuálisan vagy számlázó szoftverrel automatikusan is teljesíthető. Tehát a kérdés: online számlázás vagy kézi számlatömb?

Még mindig sokan számláznak kézi számlatömbbel

A GKI és a Billingo online számlázó 1068 hazai kkv-t kérdezett meg januárban a számlázási kultúrájukról. A válaszadók 4%-a katás, 12%-uk kivás volt, a többi cég a számviteli törvény hatálya alatt működött. A válaszok alapján 31%-uk még mindig kézi számlatömbbel számláz. A katások körében pedig csaknem kétharmad a kézi számlatömbbel számlázók aránya. A válaszok alapján a jelenleg nem online számlázók kb. ⅓-a tervezi, hogy online számlázásra vált a közeljövőben. A váltást leginkább az új módszertől való idegenkedés késlelteti. Valamint a vállalkozások egy része nem akar lemondani a visszadátumozás lehetőségéről, holott ez a “kiskapu” most mindenki számára egyértelműen bezárul.

“Az online adatszolgáltatás bővítése különösen a katásokat, az áfamentesen számlázókat és az adószámos magánszemélyeket érinti majd. Rájuk eddig az esetek többségében nem vonatkozott az adatszolgáltatási kötelezettség. Jól látszik, hogy a többségük jelenleg kézi számlát állít ki a vevőinek. Aki a megszokott számlázási módnál szeretne maradni, annak július 1-től minden belföldi adóalanynak kiállított, 2021. január 1-től pedig minden egyes számlát, manuálisan kell majd beküldenie az adóhatóságnak. Ez jelentős adminisztrációs terhet jelent, miközben a folyamat automatizálható is lenne” - mondta Sárospataki Albert, a Billingo online számlázó ügyvezetője.

“A Facebook-on is végeztünk egy kisebb kutatást a számlázási szokásokra vonatkozóan. A válaszadók közül kizártuk a Billingo ügyfeleit. A válaszadók 70%-a már felkészült a adatszolgáltatási kötelezettség bővítésével járó feladatokra. 17%-uk a könyvelőre bízná az extra munkát. 12%-uk viszont nem is hallott a teendőkről, de bízik benne, hogy a könyvelője majd ezt is megoldja” - mondta Sárospataki.

Automatizált adatszolgáltatás felé terelnek a könyvelők is

Az extra adminisztráció teljesítése azonban a könyvelőknek is időráfordítással jár. Emiatt valószínűleg sokan nem is akarják majd vállalni. Ha igen, akkor csak külön díj fejében. Fontos tudni, hogy az adatszolgáltatást bárki elvégezheti, a vállalkozó maga, a könyvelője vagy akár ezzel megbízott személy is. Azonban a nap mindenkinek csak 24 órából áll. Napi több kézi számlánál az adatszolgáltatás teljesítése már heti több órát is felemészthet. A hibás vagy késedelmes teljesítés miatt pedig akár 500 000 Ft mulasztási bírságot is kiszabhat a NAV.

A Billlingo Facebookos kutatásából az is kiderült, hogy jelenleg a válaszadók 27%-a kézi számlatömbbel, 73%-uk számlázó programmal számláz. Az összes válaszadó 66%-a számláz már most online, a közeljövőben pedig további 32% tervezi ezt. Csupán 2% maradna a hagyományos kézi számlatömböknél.+

“Az Áfa törvény a jövőben sem tiltja a kézi számlák használatát. Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése azonban mindenki számára kötelező 2020. július 1-től, aki belföldi adóalanyként más belföldi adóalany részére számlát állít ki. 2021. január 1-től pedig a belföldi és külföldi magánszemélyek és a külföldi adóalanyok és egyéb szervezetek részére kiállított számlákat is rögzíteni kell” - mondta Bonácz Zsolt adószakértő.

A Billingo online számlázóval az adatszolgáltatási kötelezettség is automatizálható, és a számlakiállítás is gyorsabb, olcsóbb. A kiállított számlákat nem kell nyomtatni és tárolni, bármikor, bárhonnan hozzáférhető, kereshető, szűrhető, ismételhető. Ráadásul a könyvelőnek is online küldhetjük a számlákat és a kintlévőségek behajtására írt felszólítások küldése is automatizálható.

“A Billingót úgy alkottuk meg, hogy a számlázást és a hozzá kapcsolódó adminisztrációt a lehető egyszerűbbé tegye a vállalkozások számára. Ők pedig a papírmunka helyett azzal foglalkozhassanak, amivel szeretnének. Például az ügyfélszerzéssel, a marketinggel vagy a családjukkal” - mondta Sárospataki Albert.

A Billingo.hu Bonácz Zsolt adószakértő közreműködésével összeállított egy 51 kérdést és választ tartalmazó tudásanyagot, benne az adatszolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatban legtöbbször felmerülő kérdésekkel. Így a vállalkozások azonnal hiteles és fontos információkhoz juthatnak.

A tanulmány ITT érhető el => https://www.billingo.hu/nav-online-adatszolgaltatas-2020

Érdemes igényelni a Billingo Támogatást is. Segítségével 6 hónapig teljesen ingyen használható a Billingo minden funkcióját tartalmazó legmagasabb verziója. De akár ezt követően is lehet ingyen számlázni a szoftverrel.

Rovatok