Index Vakbarát Hírportál

Beköszöntött a robotkönyvelők korszaka?

2020. március 17., kedd 17:31

A NAV online adatszolgáltatási kötelezettség hírének hallatán egyszerre kaptak a fejükhöz a könyvelők és a vállalkozások. Újabb adminisztráció, újabb kötelezettség, újabb bírságolási lehetőség a levegőben. Az első sokk óta azonban már tudjuk, hogy számlázóprogram-összekötéssel a folyamat automatizálható. A jogszabály változása azonban ennél jóval több lehetőséget tartogat. Igazi kánaán jöhet a könyvelőknek. A robotkönyvelők megjelenése pedig egyáltalán nem azt jelenti, hogy többet nem lesz szükségünk könyvelőkre. Sőt!

2020. július 1-jétől módosulnak a számlákra vonatkozó online adatszolgáltatás szabályai. Az adatokat online kell rögzíteni a NAV Online Számla rendszerében. Aki ezt manuálisan akarja intézni, annak ezt számlánként egyesével kell megtenni. A könyvelők ezt nemigen vállalják be, ha igen, akkor vélhetően csak extra díj fejében. Sokkal ésszerűbb döntés ezért már most online számlázó programra váltani

– vázolta az alaphelyzetet Bonácz Zsolt adótanácsadó.

Az adatszolgáltatási kötelezettség automatizáltan is teljesíthető, ehhez a NAV Online Számla rendszerét össze kell kötni a számlázóval. Ezt a Billingo online számlázó már most is tudja. Az összekötés adta lehetőségeket azonban továbbgondoltuk, és hamarosan, a magyar piacon egyedülálló fejlesztésekkel bővítjük a szoftvert. Ahol csak tudjuk, könnyítjük, egyszerűsítjük, automatizáljuk a könyvelők feladatait. Olyan lesz, mintha minden egyes könyvelő munkáját egy robot segítené. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy könyvelőkre nem lesz szükség a jövőben

– mondta Sárospataki Albert, a Billingo online számlázó ügyvezetője.

A könyvelői feladatok jelentős részét az adatok rögzítése és az adminisztrációs teendők teszik ki. A digitális számlák megjelenésével már így is lehetőség nyílt a számlaadatok exportálására, illetve a könyvelőprogramokba való importálásra. Az online adatszolgáltatási kötelezettség bővítésével azonban még több automatizálási lehetőség adódik majd.

A könyvelői összekötés már régóta elérhető a Billingo online számlázóban, gyakorlatilag bármelyik hazánkban használt könyvelőprogramnak megfelelő formátumban át tudjuk adni a számlaadatokat. Az adatszolgáltatási kötelezettség bővítését követően pedig még több lehetőséget tudunk biztosítani a könyvelők és a vállalkozók számára. A vállalkozások pénzügyi vezetőjeként tudjuk segíteni a munkát a mindennapokban.

Véghajrában vannak a fejlesztések, amelyek segítségével a NAV rendszerébe feltöltött adatokat vissza is tudjuk szinkronizálni a Billingóba. Így a kimenő számlák mellett a vállalkozás nevére kiállított, bejövő számlákat is egy helyen tudjuk listázni.

Jelentősen továbbfejlesztjük a könyvelői összekötést is. Speciális könyvelői fiókok létrehozásán dolgozunk. A Billingo-fiókkal rendelkező könyvelők hozzáférést kérhetnek ügyfeleik Billingo-fiókjához, így az összes ügyfél számlaadatait egyetlen felületen, külön füleken látják majd.

Jelenleg egy gyors exporttal kérhetők le az adott időszak számlaadatai, a tervek szerint ezt is automatizáljuk majd, így automatikusan megjelennek majd a számlaadatok a könyvelőszoftverében is. Ő pedig bármikor hozzáfér az információkhoz a saját profilján keresztül.

Mindezek mellett természetesen az automatikus NAV adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése is megvalósul. A Billingo online számlázó a számla kiállításának pillanatában beküldi a NAV rendszerébe a számlákat, ehhez csak össze kell kötni a két rendszert

– mondta a Billingo ügyvezetője.

Elindult a nyílt bankolás, 9 hazai bank adatait tudja szinkronizálni a Billingo

Fintech körökben régóta téma a nyílt bankolás. Március 2-től elindult az azonnali utalás, de a fejlesztéseknek ezzel még nem lesz vége, a következő nagy lépés a pénzügyi szolgáltatók bankszámla-történetének hasznosítása, például az, ha a számlázóprogram automatikusan fizetett státuszúra tudja állítani a cég számlaszámára befolyt összegek alapján a kiállított számlákat, díjbekérőket.

A nyílt bankolás elindulása rengeteg előnyt jelent a magyar vállalkozásoknak is. Ezeket pedig a Billingo felhasználói is maximálisan élvezhetik majd. Egy olyan megállapodást sikerült éppen a napokban aláírnunk, amelynek köszönhetően 9 hazai bank adatait tudjuk majd szinkronizálni a Billingóval. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Billingóban azonnal megjelenik, ha egy számlát a vevő kifizetett, a rendszer képes az adatokat összevezetni. Ezzel ismét csökkenthetők az adminisztrációs feladatok, illetve a vállalkozás és a könyvelője is mindig teljesen friss banki információkkal dolgozhat

– mondta Sárospataki Albert ügyvezető.

A Billingo online számlázó Támogatási Programjának köszönhetően most a könyvelők és a vállalkozások is ingyen használhatják a Billingo legnagyobb, minden funkciót tartalmazó verzióját, a Premiumot. Érdemes most váltani.

A támogatásért itt kell regisztrálni » https://www.billingo.hu/tamogatasok

Rovatok