Index Vakbarát Hírportál

A Virtuális EgészségKözpont egy új digitális platform segítségével száll szembe az endometriózissal

2020. november 4., szerda 15:49 | három éve frissítve

A Szerencsejáték Zrt. főszponzorációja mellett 2020-ban elindított Virtuális Egészségközpont programjában kiemelt szerepet kap az anyák és a magzatok védeleme. Legújabb fejlesztésük, az EndoBaby nevű mobiltelefonos alkalmazás több százezer érintett magyar nőnek, világszinten pedig akár 100 millió betegnek nyújthat hatékony segítséget a női meddőséghez kapcsolódó betegségek megelőzésében és kezelésében.

Az endometriózis egy nőket érintő, szövetösszenövés-alapú betegség, amelynek legmarkánsabb tünete menstruációkor jelentkezik, amikor kivételesen nagy hasi fájdalmakat okoz a benne szenvedőknek. A fájdalom nagysága változik a betegség előrehaladtával. A betegség egyik leggyakoribb kísérője a meddőség. Kezelésében gyógyszereket (például hormonkészítményeket) és sebészi módszereket kombináltan alkalmaznak. Az endometriózis sajnos meglehetősen gyakori jelenség: szakértői becslések szerint tízből két nőt érint, s általában 6-7 év, mire biztonságosan diagnosztizálják.

Orvosszakértőink elmondták, hogy az endometriózis ma a női meddőségek körülbelül 30-40 százalékáért tehető legalább részben felelőssé, tehát kezelése és annak elősegítése kiemelt népesedés-egészségügyi kérdés is, emiatt is támogattuk saját forrással és uniós támogatás közvetítésével is az EndoBaby nevű szolgáltatás fejlesztését és piacra vitelét - hangsúlyozta Molnár Ferenc, a Virtuális EgészségKözpont Program tulajdonosa.

Az EndoBaby egy új állapotmonitorozó és információnyújtó, egyben egészségközösségépítés-támogató applikáció, amely kifejezetten az endometriózis betegségben érintett hölgyek részére készült.

A kapcsolt szolgáltatáscsomag elsősorban a már diagnosztizáltan beteg, 12-50 év közötti nők számára kíván segítséget nyújtani itthon és a világ bármely pontján a jobb életminőséghez és a meddőségkezeléshez. A célcsoportban számos kérdés, kétely, tévhit és kihívás merül fel a betegséggel és az egészségügyi állapottal kapcsolatban, melyet az ellátórendszer jellemzően csak korlátozott mértékben tud kezelni. Az új applikáció az érintett felhasználók számára segítséget nyújt az egészségügyi állapotuk monitorozásában, a betegséggel kapcsolatos szakszerű információk elérésében, illetve felhasználói betegközösséget is épít.

A cél az endometriózisban szenvedő nők életminőségének tartós javítása és az életmódromlás elkerülése egy preventív, IT-technológiával támogatott modellben.

A mobilalkalmazás az endometriózis szövetség ajánlásaival összhangban az étkezésre, a mozgásra és egyes egyéb alternatív programokra, valamint ezek kombinációjára ad személyre szabott javaslatot, amivel a szövetség felmérése szerint hatékonyan csökkenthetők a tünetek és tartósan javítható az életminőség.

Az applikáció mindegyik témakörben heti bontásban, napra pontosan összeállított csomagokat küld a felhasználók részére, akik a heti étrendek/mozgásprogramok/alternatív teendők alapján létrehozhatják a saját programtervüket, majd az alkalmazás segít ezek előkészítésében és végrehajtásában.

Ezenkívül létrehoztunk egy ENDO-tudástárat is, melyben tapasztalt, nagy tudással rendelkező orvosaink beszámolói, tippjei, tanácsai találhatóak, melyek igazolt forrásból származnak a betegségre vonatkozóan

– mondta el a program fejlesztője és a támogatott startup tulajdonosa.

Az lenne a célunk, hogy programjaink révén erősítsük és hálózatba szervezett módon szélesítsük azt a szemléletváltást kikényszerítő koalíciót és társadalmi bázist, aminek célja hogy a mai, reaktív és drága „betegségügy” helyett a valódi, preventív egészségmegőrzési és betegségmegelőzési tartalmú projektek és aktivitások terjedjenek el, amelyek nemcsak jóval kevésbé terhelik meg a társadalombiztosítási kasszát, de érdemben javítanák a magyar lakosság egészségügyi mutatóit és életminőségét

– hangsúlyozta Molnár Ferenc a Virtuális EgészségKözpont tulajdonosa, aki Virtuális Erőmű Program néven már egy hasonló törekvést nemzetközi sikerprojektté fejlesztett.

A Virtuális EgészségKözpont támogató eszközrendszerének fő pillérei: a mozgási, a táplálkozási és a szűrési programok, illetve az ezekre orientáló, társadalmi innovációk és szemléletformálás, amibe az EndoBaby projekt teljes körűen és jól illeszkedik.

Rovatok