Index Vakbarát Hírportál

Kényeztetés a szemnek – alpesi tavak, több tucat háromezres csúcs látványa, plusz egy gleccser

2020. november 17., kedd 14:39

A kivételes fekvésű Zell am See és Kaprun kettőse remek célpontja lehet egy kirándulásnak minden évszakban – amíg pedig itthonlétre vagyunk kárhoztatva, addig pedig a tervezgetésnek. A természet szépsége, amerre a szem ellát – már Zell saját hegycsúcsáról is egészen fantasztikus a kilátás, de a gleccsercsúcson található kilátóplatformról a Großglocknert is megcsodálhatjuk. A fenséges tó uralta tájon az sem unatkozik, aki a bámészkodás helyett inkább aktivizálná magát – ezért is érdemes felvenni a jövőbeni bakancslistánkra.

Gyöngyszem a hegyek ölelésében: a Zelli-tó

A Zelli-tó fekvésének és kristálytiszta vizének köszönhetően egész Ausztria egyik legszebb tavának számít. A felette tornyosuló Schmittenhöhe csúcsról a Zelli-tóra és több mint 30 háromezres hegycsúcsra kínál zseniális kilátást, ezzel nyáron a régió egyik legkedveltebb kirándulóhelyének, télen pedig különleges élményeket kínáló síterepnek számít – a sípályák egyenesen a városba futnak le. A zell-i házi hegyen, a Schmitten-en található a világ egyik leghosszabb funslope-ja, míg a profik a fekete Trass pályán próbálhatják ki magukat, mely több mint 1000 méternyi szintkülönbséget hidal át csaknem 70 százalékos eséssel. A síelők és snowboardosok közvetlenül a központból indulhatnak a síterepre, így autóra vagy síbuszra nincs is szükség, a téli túrázók pedig megkerülhetik a tavat. Mindez elbűvölő környezettel párosul: a városka egy tóba nyúló félszigeten fekszik, melynek régi házai között, óvárosi hangulatú utcáin jólesik a séta a sportolás után.

Művészet a hegyen

Télen-nyáron látogatható az a szabadtéri kiállítás a Schmitten-en, melynek célja megmutatni, milyen összhangra képes a művészet és a táj kettőse. A főként fából készült alkotásokon egy hegyi túra vezet végig: ez 950 méteren kezdődik, és 26 túlméretezett szobor érintésével visz fel a csúcsra, kétezer méterre. A visszaút nem kevésbé látványos, mert a fenséges panorámán túl három hegyi tavat is érint.

Gyerekparadicsom a négyzeten

Korcsolyázni az Zell am See jégcsarnokban lehet, de ha a Zelli-tó kellően befagy, a korcsolyázók a szabad ég alatt is hódolhatnak kedvenc időtöltésüknek – amikor viszont hullámzik a víz, sétahajóról is gyönyörködhetünk a tájban. Persze az élményhegyen a gyerekekre is gondoltak: Schmidolin, a sárkányfiú „kalauzolja” a kicsiket egyik látnivalótól a másikig, ráadásul néhány túraút olyan könnyű, hogy babakocsival is könnyedén bejárható. Akár GPS-es kincskeresésre is jelentkezhetnek a kalandvágyó családok a hegyre vivő felvonó völgyállomásában, ahonnét nem mellesleg formatervezett Porsche Design gondolák repítenek a magasba.
A szánkózás szerelmesei másfél kilométeren át száguldhatnak lefelé a Köhlergraben pályáján, mely este 10-ig ki van világítva. A családi síterepnek számít Maiskogelen pedig a Maisi Flitzer, a salzburgi régió első alpesi bobos „hullámvasútja” várja az adrenalinra vágyókat – akár negyven kilométeres óránkénti sebességre is gyorsulhatunk itt!

Átrándulás Kaprunba

Kaprun neve elválaszthatatlanul összefonódik Zell am See-vel, mivel a kettőt csupán tízperces autóút választja el egymástól. A teljes egészében 408 kilométernyi sípályát magába foglaló pályarendszerhez tartozik a Kitztsteinhorn-gleccser, ahol akár nyáron is hócsatázhat a család. Akár megszállott sízők vagyunk, akár nem, a „Top of Salzburg” kilátóplatform semmiképpen nem maradhat le a bakancslistánkról: ez a Kitzsteinhornon kialakított Gipfelwelt 3000 élményvilág része, ahol különleges mozi, Nemzeti Park Galéria és egy Jégaréna is gondoskodik a szórakozásról. A Gipfelwelt csúcs 3029 méterrel a salzburgi régió legmagasabb hegye, és sok más hasonló csúccsal ellentétben itt alpinista felszerelés nélkül is élvezhetjük a magaslati levegőt. Az itteni kilátókból szinte végtelen a panoráma: a Hohe Tauern Nemzeti Park háromezres csúcsai, a Steinernes Meer, a Kitzbüheli-Alpok, a Watzmann, a Wilde Kaiser vagy a Dachstein... A Nemzeti Park Galéria kilátójából pedig déli irányba nagyszerű kilátás nyílik a 3798 méter magas Großglocknerre.

Mivel a régió télen-nyáron rendkívül változatos kalandokat kínál, érdemes tudni, hogy a kapruni völgy végén két óriási víztározó is megbújik – bár a figyelmes szemlélő legfeljebb csak az alsó gátfalat veheti észre a hegyről. A gleccserezés után valószínűleg ezek Kaprun legnépszerűbb látnivalói – több mint százezren kíváncsiak rá évente. Először buszok, aztán különleges siklók viszik fel a tározókhoz a látogatókat. A grandiózus méretű gáton sétálni a még hatalmasabb hegyek ölelésében feledhetetlen élményt nyújt. A látogatóközpontban múzeum is megtekinthető, és óránként vezetett túrák indulnak. A gáton a gyerekeket Tobi Turbi kabalaállatka vezeti végig, de játszódomb is várja – ők már az ideutat is élvezni fogják, amikor a buszból mormotákat látnak. A víztározó késő tavasztól kora őszig látogatható.

Az új divatsport: a sítúrázás

A sítúrázás már igazi divatsporttá vált, és a Zell am See–Kaprun régió mind a kezdőknek, mind a tapasztalt alpinistáknak remek lehetőségeket tartogat. A Thumersbach településrészen található, 15 évig elzárt, majd néhány éve újranyitott Ronachkopf síhegyet kizárólag a sítúrázók és a hótalpas túrázók használhatják. A felkapaszkodáshoz egy könnyű és egy közepesen nehéz útvonal közül választhatnak a sítúrázók, a lesikláshoz pedig karbantartott sípálya áll rendelkezésre. Pihenőre és felmelegedésre az 1350 méter magas hegycsúcs alatt található Enzianhüttében nyílik lehetőség. A Kitzsteinhornon is található két jelzett sítúraútvonal az Eiskönigin (Jégkirálynő) és az Eisbrecher (Jégtörő) már októbertől nyitva tart.

Wellness & SPA a Zell am See–Kaprun régióban

Aki a tökéletes téli üdülést szeretné megélni, annak a pihenésről, kikapcsolódásról és regenerációról sem szabad megfeledkeznie. A Zell am See–Kaprun régióban központi szerepet játszik a feltöltődés és az ellazulás. A TAUERN SPA Zell am See–Kaprun jelenti a wellnesskínálat zászlóshajóját, mely az egész Alpok viszonylatában kiemelten jó spa-nak számít. Húszezer négyzetméteren 12 medence, illetve 10 szauna és gőzfürdő várja a pihenni vágyókat egy aktív nap végén – vagy akár helyett! Valószínűleg feledhetetlen élményt fog nyújtani, amikor a sósvízű kültéri medencéből egy koktéllal a kézben csodáljuk a tájat. A Zell am See szabadidőközpontban pedig a fedett uszodában, valamint a szauna- és wellnessrészlegen szintén nagyszerűen ki lehet kapcsolódni – itt csúszdapark is van, ráadásul mindez a zell-i korcsolyapálya tőszomszédságában. Természetesen a vendégek a régióban számtalan, nagyszerűen felszerelt SPA- és wellnesshotel közül válogathatnak, amelyek ideális feltételeket kínálnak az ellazuláshoz és a pihenéshez is.
Még ha az indulás messze is van, érdemes eltűnődni azon, hogy a fentieken túl a téli jógát, a hótalpas túrázást vagy a vezetett fáklyás sétákat iktatnánk-e majd be szívesen a programba – de az sem baj, ha nem a havas szezonban megyünk. Zell am See-Kaprun régióban a panoráma mindig csodás, és unatkozni biztosan nem fogunk!

Rovatok