Index Vakbarát Hírportál

Téli mese Kitzbühelben – avagy üdülés a világ legjobb síterepén

2020. december 21., hétfő 14:47

Álmodozva nézi a havas, kivilágított alpesi falvak képeit? Szeretne egyszer belecsöppenni a képeslapba, amelyben a hangulatos, hagyományos házikók között lovas szánon lehet közlekedni és sült gesztenye illata száll? Vagy egyszerűen felkeresni egy patinás, sporttörténelmi szempontból is legendás téli üdülővárost? Olvasson tovább – mert a téli mesét Kitzbühelben kell keresni!

Az Alpok ikonikus sportvárosa, a több mint 125 évnyi sporttörténelemmel büszkélkedő Kitzbühel és üdülőfalvai – Reith, Aurach és Jochberg – az egész világon tradicionális és különleges hangulatú téli üdülőhelyként ismertek, melyekbe zökkenőmentesen érkezett meg a 21. század – a modern kor vívmányai kiegészítik, de egyáltalán nem szorítják háttérbe a 750 éves óváros hangulatát. Itt sétálva nehéz elhinni, hogy a kevesebb mint tízezer főt számláló városka környéke valaha Ausztria legszegényebb vidékei közé tartozott.

A sport és életstílus egyedülálló kombinációja

Könnyű megközelíthetőség, hosszú téli szezon, maximális hóbiztosság, kimagasló kényelem, sporttevékenységek széles választéka és olyan egyedülálló rendezvények jellemzik a téli sportok fővárosát, mint a híres Hahnenkamm-verseny.

Amellett, hogy könnyen áttekinthető és praktikus téli üdülőhely, Kitzbühelben októbertől május elejéig minden a téli sportokról szól. A síszezon itt egész pontosan 200 napos, így az Osztrák Síszövetség is rendszeresen itt edzőtáborozik. A vendégek a hegyről közvetlenül a városba csúszhatnak le a síléceiken. A Hahnenkamm felvonó mindössze 3 percnyi sétára található a történelmi belvárostól, és ezzel már csak azért is érdemes felmenni a csúcsra, hogy Kitzbühel pazar látványában gyönyörködhessünk. A sípályákon túl is mesés téli programok várják a kikapcsolódni vágyókat – a kínálat a tökéletesen karbantartott sífutópályáktól a hótalpas túrázáson át a lovas szános kirándulásig, illetve a belvárosban tett hangulatos sétákig terjed.

A nagyszerű téli infrastruktúrát és a kitzbüheli síterep sokszínűségét nemzetközileg is elismerik: Kitzbühel 2015-ben elnyerte a World's Best Ski Resort címet. Emellett Kitzbühel saját pályarendszere, a 34 kilométer csúszási lehetőséget kínáló KitzSki egész Ausztriában egyedüliként egymás után öt alkalommal is elnyerte az Austria's Best Ski Resort címet. Ez nem utolsósorban azoknak a rendszeres fejlesztéseknek köszönhető, melyeket a helyi felvonótársaság, a Bergbahn AG Kitzbühel (KitzSki) nagy következetességgel vitt végbe a térségben. A luxustól átitatott városban, amelyet a szezonban hírességek tucatjai keresnek fel, mégis megmaradt valami a boldog békeidők bájából.

Sítörténelem 1893 óta

A gazdag múlt elválaszthatatlan részét képezi a kitzbüheli Franz Reisch, aki 1893. március 15-én, a Kiztbüheler Hornról való lesiklásával Ausztria első alpesi síelőjeként vonult be a történelemkönyvekbe. Ő csupán az első a kitzbüheli sítradíciók sorában: a további mérföldköveket a Hahnenkamm felvonó, Ausztria első sportfelvonójának építése (képzeljük csak el, mekkora kihívás volt 1924-ben felvonót építeni erre a meredek csúcsra!), valamint a kitzbüheli síoktatás kiemelkedő magas szintje jelentik.

Hahnenkamm-verseny a legendás Streif sípályán

Ha már legendákról van szó, a Hahnenkammon 1931 óta megrendezett síversenyt semmi sem tudja überelni. Az egyszerűen csak Streifnek („csík”) becézett terep a világ egyik legmeredekebb lesiklópályája, amelyen januárban a Hahnenkamm-versenyen a világ legjobb síelői küzdenek egymással a századmásodpercekért – egyszerre akár ötvenezer néző szeme láttára. Ez az önmagában is remek hely télen és nyáron egyaránt várja a különleges kihívásra vágyókat. De figyelem: aki a világ legjobb síelőinek nyomába szeretne eredni, annak gyakorlott síelőnek kell lennie! A Streif egyes szakaszai (a Mausefalle, a Steilhang és a Hausbergkante) kiérdemelték az „extrém sípálya” jelölést. A családi Streif pálya viszont kihagyja a profik számára „ínycsiklandó” szakaszokat, így mindenki belekóstolhat a különleges élményekbe. A kezdőket a Mini Streif várja, egy ügyességi pálya a Hahnenkamm pálya lábánál.

Téli kalandok az egész családnak

A sportváros a gyermekeknek és a családoknak is számos ajánlatot tartogat. Minden síiskolában található önálló gyermekbirodalom, ahol a legkisebbek játékos módon sajátíthatják el a síelés alapjait. A Kitzbüheler Horn hóparkja szintén egyedülálló téli szórakozást ígér, akárcsak az Audi quattro funslope pályán található hullámok, alagutak és hidak. A Kickerline tökéletes feltételeket kínál, hogy a haladó síelők és snowboardosok tovább csiszolhassák a freestyle technikájukat. Igazi különlegességnek számítanak a völgyben rendelkezésre álló gyakorlóliftek, amelyeket a Kitzbühelben és az üdülőfalvaiban megszálló kezdő síelők ingyen használhatnak.

Különösen jó családi mókát ígér a Bärenland, azaz Maciország. Ez a jochbergi Bärenbadkogel II felvonó mellett található pálya azzal csábítja a család minden tagját, hogy jópofa, fából készült medveszobrok között szlalomozhatnak. Az ötszáz méteren más, ügyességet igénylő és egyensúlyozást fejlesztő élményelemek is vannak.

Jég és hó – mégis másképp

A kitzbüheli vendégek ingyen használhatják a síterepen található 70 kilométernyi sífutópályát, melyek közül a sportsífutópálya hóágyúzott és kivilágított. A szánkózást érdemes összekötni a hüttézéssel: jóllakottan még kellemesebb leszáguldani a hegyoldalon. Ha korcsolyázni szeretnénk, két pályán vagy a sportparkban tehetjük – és ha szívesen kipróbálnánk valami újat, amiben otthon ritkán van részünk, akkor a jégtekét ne hagyjuk ki. Kitzbühelben található Ausztria egyetlen curlingcsarnoka, mely minden szerdán várja a vendégeket, ezenkívül számos más helyen is jégtekézhet a szabad ég alatt Kitzbühel vonzáskörzetében. Ha inkább pihenne, kucorodjon fel egy lovas szánra, mely a belvárosból vagy a Schwarzsee partjáról indulva suhan végig a téli tájon.

Ahogy azt egy elegáns luxusüdülőhelytől elvárnánk, pontosan olyanok a wellness-ajánlatok Kitzbühelben. A wellness – mint „jól-lét” – itt új értelmet nyer: érintetlen természet, fergeteges hegyi panoráma és több innovatív wellness-szálloda, ahol a SPA-világba néhány órára vagy akár egész napra is jegyet válthatunk.

Kitzbühel város saját wellness-központja is csupa kellemes élményt kínál az egész családnak. Az Aquarenában sportmedence mellett egy vízeséses élménymedence, két csúszda és gyermekmedence várja a sízésben megfáradt látogatókat.

Lesiklás helyett inkább túrázna?

A hó halkan ropog a hótalpak alatt, a jégkristályok ragyognak a téli napsütésben, a levegő hideg és tiszta, és közben körbevesznek a lenyűgöző tiroli hegyek – a Kitzbühelben tett téli túrák ilyen és ehhez hasonló mágikus pillanatokat tartogatnak. A téli túrázás a legegyszerűbb módja, hogy hátunk mögött hagyjuk a stresszt és a hétköznapok gondjait. Ehhez ráadásul egy jó, strapabíró cipőn és meleg ruházaton kívül nincs is másra szükségünk, máris indulhatunk a régióban található 35 jelzett túraútvonal egyikéhez – némelyiken akár 2000 méteres magasságba is eljuthatunk.

Az egyetlen nehézséget csupán az jelenti, hogy melyiket válasszuk a Kitzbühel körül található túraútvonalak széles választékából. A Hahnenkamm környékén, a Bichlalmon vagy Bruggeralmon, a központból egyenesen át Aurachba vagy Jochbergbe, netán a Schwarzsee (Fekete-tó) körül túrázna? Garantáljuk, hogy itt mindenki megtalálja az ízlésének és elképzelésének megfelelő túrautat. A nyáron Ausztria legmelegebb tavacskái közé tartozó Schwarzsee sokkal szebb, mint neve sejteti: valójában inkább smaragdzöldbe hajlik a színe.

Hedonizmus – kellemesen andalító luxuskivitelben

A kitzbüheli régióban tett kulináris utazás a hagyományos helyi ételektől a nemzetközi ínyencfogásokig terjed. A hegyen található hütték és a klasszikus fogadók ízletes házikoszttal várják a vendégeket, míg a fine dining éttermekben díjnyertes szakácsok gondoskodnak a különleges kulináris élményekről. Egy olyan helyen, ahol státusszimbólumnak számít a hírességek körében víkendházat birtokolni, nem is csoda, hogy 11 ínyencétterem található, amelyek összesen 16 Gault Millau szakácssapkával rendelkeznek.

A friss levegőn kiváló panoráma mellett jön csak meg igazán az étvágy. Érdemes tehát felliftezni egy-egy csodás kilátópontra, mint maga a Hahnenkamm, ahonnan Kitzbühel hangulatos fényeit csodálhatjuk meg, vagy a Kitzbüheler Hornra, ahol káprázatos, 360 fokos a panoráma. Még sosem látta a Hohe Tauern vonulatát? Akkor irány a Steinbergkogel! És hogy mit kóstoljunk a 60 hegyi hüttében? Tiroli szalonnás gombócot, Gröstlt, vagy éppen serpenyőben sült sajtos nudlit (Kasspatzl).

Alpesi shoppingélmény

Kitzbühel 750 éves óvárosa idilli légkört kínál a shoppingoláshoz, itt remek párost alkot a hamisítatlan tiroli vendégszeretet és az exkluzív vásárlási lehetőség. A nemzetközi márkák mellett olyan kitzbüheli divatmárkák is megtalálhatók a kirakatban, mint a Sportalm, a Frauenschuh, a Franz Prader vagy a Helmut Eder. Az elegáns korzózás közben feltétlenül érdemes ellátogatni a helyi kézműves céhek műhelyeibe is.

Ha a bakancslistánkon szerepel az, hogy egyszer egy igazán idilli, autentikus karácsonyi vásárban andaloghassunk, Kitzbühel akkor is remek választás. Az óvárosban régi körhintán perdülhetünk, és a gyerkőcök biztosan lelkesen lovagolnak a pónikon is. És miközben a klasszikus kivilágítású házakban és terekben gyönyörködünk, a háttérben kórusok énekelnek csodás karácsonyi dallamokat. Kitzbühelben valóra válik a téli mese – itt olyan közös élményeket gyűjthet együtt a család, amiket évtizedeken át emleget majd!

Rovatok