Index Vakbarát Hírportál

Most éri meg tréneri karriert építeni!

Trénerek Iskolája

2021. február 24., szerda 16:39

Nem sok olyan szakma létezik, amelyik igazán flexibilisen képes igazodni a gyors piaci változásokhoz, legyen szó  válságról vagy gazdasági fellendülésről. A tréneri pálya ilyen. A tréner cégek az elmúlt évtizedekben megsokszorozták éves árbevételüket, és bár a COVID első hulláma megtorpanásra kényszerítette a képzési piacot is, a leggyorsabban léptek ki a megszokott működésből, és egyik hétről a másikra álltak át a személyes térből az online platformokra.

Bártfai-Jablonszky Andreával a Trénerek Iskolája vezető trénerével arról beszélgetünk, mit érdemes tudni annak, aki trénerként szeretne dolgozni.

Mitől tud ez a szakma ennyire gyorsan reagálni a piaci változásokra?

Attól, hogy ennek vagyunk a szakértői, hiszen ezt tanítjuk. Kompetenciákat fejlesztünk, knowledge supplier-ként működünk, így teljesen természetes, hogy a gyakorlatban is tudunk proaktívan reagálni,  ki tudunk lépni a komfortzónánkból és a változásokkal együtt fejlődni, tanulni az új technológiákat, trendeket, módszereket.

Mi a helyzet most a piacon, miért van most szükségük a cégeknek tréningekre?

A szervezetek erőforrásainak nagy része tavaly arra ment, hogy reagáljanak a megváltozott helyzetre és új struktúrákat alakítsanak ki. Mára ugyan  mindenki kialakította az új rendszerét, és beleszoktak az emberek a home officba, az online meetingekbe és kapcsolattartásba, de ez közel sem jelenti azt, hogy nincs gond. Egyrészről megnőtt a burnout a munkavállalóknál, ami komoly hatékonyság csökkenést jelent, és amíg a HR korábban a munkaerő hiány miatt a munkavállalók megtartására, jólétben tartására fókuszált,  most a közös veszteségek, a közös terhek viselése a legnagyobb kihívás, amit csak igazán összetartó, erős csapatok tudnak megtenni. Ehhez a csapat értékeinek újbóli megtalálására, új  folyamtokra, a nehézségek transzparens megvitatására, nagyfokú empátiára van szükség és olyan eszközökre, ami egyaránt támogatja a munkavállalókat és a vezetőket ebben a helyzetben. Ehhez pedig a szervezetek célzott igényeit támogató fejlesztési programokra (tréningekre, egyéni és team coahingokra, workshopokra) és jól képzett trénerekre van szükség.

De most mégis kevesebbet költenek a cégek képzésekre. Mire lehet számítani?

Igen, 2020 tavasszal volt egy erős megtorpanás, de mivel gyorsan átállt a szakma az online képzésekre, a megrendelők újra aktívak lettek, bár sokkal szolidabb mennyiségeket rendeltek. Aztán ősszel fokozódott a tréningek száma, és amikor kijött a szakmai állásfoglalás, hogy lehet személyes tréningeket is tartani, az évvégével ezek száma is megindult. Persze így sem éri el még a korábbi mennyiséget a megrendelések száma.
Viszont a piac belsőleg feszül. Az elemzők egyszerűen olyan objektív külső körülménynek nevezik a Covidot, ami ha elhárul, a gazdaság ugyan úgy fog tudni működni mint eddig. Sőt! Van, aki azt mondja, hogy a sok megszorítás olyanná tette a piacot mint egy felrázott pezsgős üveg. Ami ugyan most le van fojtva, de óriási energiával akar termelni, növekedni, így ha kihúzzák a dugót, óriási dinamikával fog elindulni.
Ehhez érkezik a több száz milliárd forintos mentőcsomag is. És ahogy korábban is beszéltük a fejlődéshez, az újra induláshoz ugrásszerűen óriási igény lesz a business tréningekre.

Ez alapján milyen típusú tréningekre lesz igény a jövőben?

Egyrészről továbbra is igény lesz a klasszikus soft-skills képzésekre, úgy mint a hatékony kommunikáció, a prezentációs készségek, vagy a tárgyalástechnika tréningek. Ezeket azonban sokkal testreszabottabb módon igénylik a cégek. A reziliencia tréningek várhatóan még sokáig rendkívül népszerűek lesznek, hiszen a pandémia átvészeléséhez elengedhetetlenek. De itt sem a téma általános megismertetésére, hanem konkrét, adott teamre testreszabott gyakorlati eszközökre lesz szükség. A munkahelyi kapcsolattartás online térbe való eltolódása miatt pedig egyértelműen a digitális kompetenciák fejlesztése is új tréning téma.
A vezetőképzés továbbra is fókuszban lesz, hiszen központi kérdés, hogy miként tudja egy vezető virtuálisan irányítani a csapatát, amikor még az is probléma, hogy rávegye a munkatársait, hogy kapcsolják be a kamerát online meetingek esetén. Teljesen új szemléletet, vezetői módszereket kíván, mint ahogy egyre nagyobb az igény a felhatalmazó vezető, a coaching típusú vezetés és a valóban hatékony vezető utánpótlás képzésekre is.
Az agilitás térhódítása pedig egy sor új kompetenciát igényel, kezdve onnan, hogy a hibáztató vállalati kultúra helyett a hibázást megengedő, felelősséget vállaló kollektíva dolgozzon együtt, ehhez pedig agilis trénerekre van szükség.

Mit csinál pontosan egy agilis tréner?

Az már most látható, hogy az agilitás népszerűsége tovább fog erősödni, hiszen éppen azt nyújtja a cégeknek amire most a legnagyobb szükség van. Erős ügyfélfókuszt, gyorsabb, hatékonyabb munkát. Az agilis transzformáció ugyanakkor nehéz. A munkatársak nem tudják pontosan mit várnak tőlük, mit kell csinálniuk, eleinte erősen a komfortzónájukon kívül vannak, ebből pedig sok konfliktus generálódik. Az agilis tréner megtanítja az agile coach-oknak a scrum mastereknek, és a vezetőknek, a transzformációhoz szükséges olyan kompetenciákat, mint például az egyenrangú nyílt kommunikáció, a konstruktív konfliktus kezelés, vagy a felhatalmazó vezetés, emellett az agilis teamekkel közvetlenül is tud dolgozni. Ugyanakkor jelenleg nagyon kevés képzett agilis tréner van.

Mi kell ahhoz, hogy valakiből jó tréner legyen?

Jó, ha van az illetőnek tapasztalata csapatok irányításában, jól kommunikál, szeret prezentálni, jól kapcsolódik emberekhez és stabil énképpel rendelkezik. Az is nagy előny, ha valaki HR szakmából érkezik, de sok tanár is átképzi magát, hiszen a gyerekek oktatása is erős alapokat ad. De valójában szinte minden szakmából kerülhetnek ki jó trénerek.
Ami fontos, egy jó trénerképző, ahol nem instant módon, hanem lépésről lépésre, erős alapokat kap az ember ahhoz, hogy tréneri kompetenciáit tudatosan tudja használni.
Most két dolgot látunk. A COVID nagyon sok embert kényszerít arra, hogy újra gondolja az életét. Sokan váltanak most pályát és kezdenek el új karriert építeni. A tréneri pálya vonzó, hiszen egy izgalmas, kreatív munka, ami nagyfokú szabadságot és közben jó egzisztenciát ad, így sokan érdeklődnek most a trénerképzések után.
A másik azok a kollégák, akik eddig is trénerként dolgoztak ezt az időt most kihasználják saját továbbképzésükre, hiszen látják mennyire változik a környezet, és felkészülnek az új kihívásokra, frissítik tudásukat. Például agilis trénerré válnak.
Nálunk a Trénerek Iskolájában már a 150 órás alapképzésben olyan erős elméleti és gyakorlati tudást kapnak a hallgatók, amivel bátran tudnak kilépni a piacra. Ők és a már (akár máshol végzett)  trénerként dolgozó szakemberek pedig  több fajta továbbképzés közül választhatnak,  úgy mint a 200 órás haladó képzés, az agilis trénerképzés,  vagy rövidebb speciális módszertani képzések. A Trénerek Iskolája nem csak egy egyszerű trénerképzés, hanem olyan oktatási központ, ahol kifejezetten trénerek számára kínálunk folyamatosan naprakész, piacképes tudást. Így szupervíziót is, ami elengedhetetlen a minőségi munkához, mégis sajnos a legtöbb hazai tréner egyáltalán nem használja. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy minőségi trénereket képezzünk, ezért diplomás szupervizorokkal indítunk folyamatosan szupervíziós csoportokat.

szerző: www.trenerekiskolaja.hu

Rovatok