Index Vakbarát Hírportál

LEGO-elemekből terveztek hidat építőmérnök-hallgatók

2021. május 7., péntek 13:50 | aznap frissítve

Több doboz LEGO-kockából terveztek hidakat építőmérnök-hallgatók, a győztes alkotás pedig több mint 60 kilogrammot is elbírt. A fiatalok a KÉSZ Csoport szakmai versenyén, a Hexatlon döntőjében tehették próbára a tudásukat.

Az ország legtehetségesebb építőmérnök-hallgatói mérkőztek meg egymással a Hexatlon versenyen, ahol a jelentkezők több fordulóban mérhették össze a tudásukat. A diákoknak szakmai ismereteket igénylő és a kreativitást egyaránt próbára tevő feladatokat kellett megoldaniuk. A versenyt a KÉSZ Csoport, Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalatcsoportja szervezte. Az építőiparban ugyanis nagy szükség van az utánpótlásra: jelentős a munkaerőhiány, ami az építőmérnökök esetében kiemelten igaz.

Hidakat legóztak össze a döntőben

A Hexatlon utolsó fordulójába jutott hat versenyzőnek kétezer darab LEGO Technic-elemből kellett hidat építeniük. A dizájn mellett természetesen az is fontos volt, hogy a híd innovatív megoldással készüljön és a hídszerkezet a lehető legnagyobb teherbírással rendelkezzen. A győztes híd több mint 60 kilogrammos terhelést bírt el.

„A verseny során számos rendkívül izgalmas és érdekes megoldást láttunk a diákoktól. A döntőbe jutott versenyzők mindegyike rendkívül talpraesett és felkészült volt, rendelkeztek a szükséges szakmai tudással. Jól osztották be az idejüket és ügyesen felmérték a megoldandó problémákat, amelyek a hídépítés során vártak rájuk” – mondta Tápai Árpád, a KÉSZ Csoport generálkivitelező tagvállalata, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgató-helyettese és a Hexatlon zsűrijének tagja.

A Hexatlon győztese végül Bányász Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem diákja lett. „Bányász Péter különleges megoldást választott a hídszerkezet elkészítéséhez. A nyerő ötlet mellett a precíz kivitelezésnek és az önmagával szemben is szigorú időbeosztásnak köszönhette a sikert” – tette hozzá Tápai Árpád.

A verseny fődíja 2 millió forint és egy gyakornoki lehetőség a KÉSZ Csoportnál. A második helyezett 500 ezer forinttal, a harmadik helyezett pedig 250 ezer forinttal távozott.

Kellenek a szakemberek

„A Hexatlon célja, hogy egyre többen lássanak perspektívát a magyar építőiparban, a fenntartható növekedéshez ugyanis szüksége van a szektornak a szakemberekre. Szeretnénk megmutatni, hogy például az építőmérnök-szakma rengeteg izgalmas kihívást és jó karrierlehetőséget rejt magában. A KÉSZ Csoportnál mindig nyitottak vagyunk a fiatal tehetségek felé, a vállalatnál korszerű szakmai tudást és akár nemzetközi tapasztalatot is szerezhetnek a fiatalok” - mondta Metykó Tibor, a KÉSZ Csoport marketing- és vállalati kommunikációs igazgatója.

Rovatok