Index Vakbarát Hírportál

Nem elég lefaragni a gyerek screen time-ját, alternatívát is adni kell neki

2021. május 12., szerda 13:41

Ha kiskorúval élsz egy háztartásban, az elmúlt hónapokban jó eséllyel te is eljutottál a nagy dilemmáig: mivel lehet értelmesen lekötni, ha már az összes indiántábort felépítettétek a lakásban, mindent megfestettetek, és az utolsó bújócskázós szegletet is felfedeztétek. Ja, és eközben fél szemmel mindig a képernyő felé pillantgatott.

Kezdjük a legfontosabbal: teljesen álszent dolog lenne azt mondani, hogy a képernyő maga a sátán, a vele eltöltött idő pedig felesleges időpocsékolás. Felnőttként rengeteget tanulhatunk egy jó sorozatból, filmből, a videójátékok pedig kiválóan fejlesztik a finommotorikát és a problémamegoldó-képességet – arról nem is beszélve, hogy a kikapcsolódás nem bűn/lustaság, hanem a mentális egészségünk egyik alapköve.

A gyerekekkel azonban más a helyzet. Náluk az az arany középút megtalálásához kicsit több megkötésre van szükség. Míg pár nekik szánt mesefilm délutánonként teljesen rendben van, addig a túlzott screen time hosszabb távon akár nehézségek forrása is lehet: elcsúszhat az ingerküszöbük, nehezebben tudnak koncentrálni a nagyobb kognitív munkát igénylő feladatokra, és ami ennél is fontosabb, hogy kimaradnak egy sor valódi élményből.

Hogy mit lehet tenni? Először is kommunikáljatok világosan, és lőjétek be közösen, hogy hol vannak a határok, mennyi tévé/laptop/tablet/videójáték fér bele egy napba. A másik pedig: adj neki alternatívát a fennmaradó órákra. A galaktikus űrháborúk érdeklik? Megőrül az állatos történetekért? Kardok, sárkányok, mágusok? Akkor a varázsszó nálatok is: az olvasás.

Az olvasás nem azért fontos, mert egy könyvmoly gyerekkel bárhol el lehet dicsekedni, hanem azért, mert elképesztően sok módon fejti ki a pozitív hatásait: érdeklődővé, empatikussá tesz, kinyit egy sor ajtót a világra, felpörgeti a fantáziát és az asszociációs készségeket, ráadásul megunni sem nagyon lehet, már ha az ember jó könyvet vesz kézbe. A kulcsszó itt a könyv.

Ne erőltessétek azt, ami nem megy. Ha a te gyereked Harry Potterért őrül meg, akkor kár történelmi regényekkel bombázni – előbb-utóbb jó eséllyel azokhoz is el fog jutni, de most még nem az az ő útja. Az olvasóvá nevelés egy kényes folyamat, ahol sok múlik a szülőn és azokon, akik könyvekkel látják el a gyerekeket.

A gyerek érdeklődési köréhez és korához passzoló könyvek megtalálásában segít ez az oldal is, ahová ezernél is több gyerekkönyvet gyűjtöttek össze szakemberek, pszichológusok és a gyerekirodalom legavatottabb ismerői. Ráadásul a nagy klasszikusok és kortársak mellett egy külön szekciót kaptak azok a történetek, amikről kicsit ritkábban szoktunk beszélni: azok a könyvek, amik nehéz élethelyzetekben segítenek kapaszkodót találni a kicsiknek.

Ha ismered az érdeklődési körét, tudod, mi köti le és épp milyen élethelyzetben van, jó eséllyel meg fogod találni a következő könyvét ezen az oldalon. Ha pedig megtaláltad, az olvasás unalmas b-programból pillanatok alatt első számú program lesz.

Rovatok