Index Vakbarát Hírportál

Lenovo Yoga 9 – könnyű, mint a levegővétel és erős, mint az acél

2021. július 12., hétfő 12:57 | aznap frissítve

Ha sokoldalú, mégis erős és könnyű laptop-tablet gépre van szüksége, a Lenovo Yoga szériája biztos, hogy az egyik legjobb a vásárolható opciók között. A lenyűgözően vékony hardver mellett még sok más tulajdonsága is figyelemre méltó a legújabb Yoga 9 modellnek. Ezeket nézzük meg most közelebbről.

Bármelyik táskába belefér, számos munkakörnyezetben megállja a helyét; a 14”-os monitornál alig szélesebb ház mérete és a Lenovo közkedvelt szériájának újításai egyszerre teszik a Yoga 9-et egy szinte minden feladatra optimális géppé. A gyönyörű bőrborítás csak hab a tortán.

Másfél kilós csodafegyver minden csatatérre

A Lenovo zászlóshajója, a Yoga 9 laptop és tabletfunkciót, maszatolásálló érintőképernyőt, az előző modellhez képest erősebb beltartalmat és keskenyebb kivitelt kapott. A Yoga-szériák szerethetőségét és a legújabb technológiai elvárásokat gyúrták egybe a fejlesztése során, melynek legszembetűnőbb tulajdonsága, hogy a 11. generációs EVO chipsetet, a 16Gb LPDDR4X memóriát és egy 512Gb-os SSD sikerült egy mindössze 15.3-16.5mm vékony alumínium köntösbe sűríteni.

A legfrissebb, 11. generációs EVO-ra is érdemes kitérni néhány szó erejéig, hiszen a platform teszi lehetővé az előző modellekhez képest háromszor gyorsabb kép és videószerkesztést, a 9+ óra (maximum 17 óra) akkumulátor időt, az ütőképes Wi-fi 6 technológiát és az szupergyors, 1 perc alatti rendszerébresztést.

A Yoga 9 lelke egy Intel* CoreTM i7 mobilprocesszor integrált Intel* Iris* Xe grafikus kártyával, utóbbi a kijelző erőteljes színeiért és a kontrasztos megjelenésért is felel. A konstrukció összességében az online munka számtalan variációjára, kép és videószerkesztésre, filmnézésre és zenehallgatásra és jó néhány játékalkalmazás használatára akár szimultán is alkalmas.

Elegancia és modern dizájnmegoldások

A tervezés számos kellemes meglepetést és bravúros dizájnelemet is felsorakoztat.

Az előző szériában már elérhető valódi bőrborítás sikeressége inspirálhatta a Lenovot, hogy a Yoga 9 modelljében alapkonstrukcióban is alkalmazza. A puha tapintású, mattfekete felület nemcsak kifejezetten elegáns, praktikusan is védi a kijelző hátoldalán a gépet. Az alumínium ház könnyű, de jó hővezető és kevésbé sérülékeny, mint a műanyag kivitelek. Az sem mellékes szempont, hogy a fém részek és a bőr kontrasztja lehengerlően mutat.

A kijelző 90 százaléka képernyő, így sok hely marad a filmeknek, a rajzolásnak vagy a böngészésnek. A dizájn itt is pazar, bizonyos modelleken háromdimenziósan ívelt szegélyű tokba került.

Laptopként használva touchpad, a 14 colos FHD/UHD kijelző, magyar billentyűzet, valamint két magas minőségű 2W-os hangszórópár található (két mély és két magas) Dolby Atmos – azaz kiváló térhangzást biztosító – technológiával. Ha a tablet funkciót szeretnénk használni, akkor mutatkozik meg a Yoga hajlékonysága, hiszen 360 fokban is hátra dönthető a kijelző. Tabletmódban aktiválódik a kattintásérzékeny Glass Sense Touchpad, azaz az üvegből képzett csuklótámasz. Az érintőképernyő az előző verzióhoz képest 50 százalékkal nagyobb aktív felületet biztosít és érzékelhető visszajelzéseket ad.

Ez a Yoga modell is Lenovo Pen érintőceruzával mellékelve vásárolható meg, aminek köszönhetően igazán kreatív felhasználói élményben lehet részünk.

Kényelmes és biztonságos, mint az első osztályon utazni

Az adatok védelmére ma már nem lehet eléggé ügyelni, így a Yoga 9-ben helyet kapott az ujjlenyomat-olvasó, a 720p felbontású webkamerát és a saját foglalatába visszapattintható tollat is mechanikus zár védi.

A perifériák csatlakoztatásához ThunderboltTM 4 USB-aljzat is elérhető, a külső monitorhoz 3.0 DisplayPort, kábel nélküli eszközökhöz pedig WLAN és BT5 Bluetooth kapcsolat áll rendelkezésre.

A Yoga 9 Windows 10 Home operációs rendszerrel és telepített Office próbacsomaggal érkezik a vásárlókhoz, valamint számos prémium szolgáltatás is jár hozzá, mint az élő telefonos vagy chat ügyfélszolgálat és gyorsan elérhető technikai segítség, ingyenes PC Health Check, valamint hardver- és szoftverasszisztens. Továbbfejlesztették a felhasználói felületet és a kibővített Alexa hangvezérelt asszisztens is elérhető ezeken a modelleken.

Hatékony és találékony funkciók egész nap

Aki sokat utazik, hálás lesz a könnyű kialakításért, aki wifin keresztül dolgozik, értékelni fogja a gyors adatátvitelt és az egész nap kitartó akkumulátort. Ha egyszerre sokféle és hardverigényes feladatot is kell végezni, a Yoga 9 ereje lehet igazán meggyőző. Üzleti felhasználásra az elegáns megjelenése és a könnyen variálható funkciók miatt alkalmas. A Yoga 9 könnyedén kiválthatja az asztali gépet, vagy amellett egy második, „utazós” alternatívának is beillik. Munkához, szórakozáshoz vagy tanuláshoz is megfelelő funkciókat tud biztosítani a laptop/tablet kombinációja.

A Yoga 9-hez két év garanciát és a 2026 végéig rendszertámogatást is biztosít a Lenovo, így biztosan hosszú távon mindennapi társa lehet az életünknek.

A készülék a Telekomnál vásárolható meg

Rovatok