Index Vakbarát Hírportál

Növényfallal, iFace digitális tükörrel és elektromos autótöltő-rendszerrel zöldít az Allee

2021. október 13., szerda 09:27 | két éve frissítve

A városi környezetben is még zöldebb és környezetbarátabb bevásárlóközponttá szeretne válni az Allee, ezért megnövelte zöld felületei méretét, csökkentette ökológia lábnyomát, az elektromobilitás elősegítése érdekében növelte és korszerűsítette e-töltőpontjait. A környezettudatos szemlélet népszerűsítésére pedig Magyarországon az elsők között használ ún. „iFace digitális tükröket” a látogatók megszólításához.

Az Allee mintegy félmilliárd forintot költ a jelenleg is zajló megújulása során a fenntarthatóságot szolgáló beruházásokra: 2020-tól például már kizárólag teljes egészében megújuló forrásból származó villamos energiát használ működéséhez, amit a megvásárolt zöld energia eredetét igazoló származási garancia, és az E.ON Zöld Jövő oklevele szavatol. Ez év végéig a bevásárlóközpont teljes közös területén energiahatékony LED fényforrásokkal működő világítási rendszert épít ki, valamint energiatakarékosabb lett a gépészet is. Így összességében évente közel 1,8 millió Kilowatt áramot takarít meg, és 660 tonna széndioxiddal csökkenti ökológiai lábnyomát.

Kiváló eredményeink ellenére sem szeretnénk megállni a zöldítéssel, mert mindannyiunk közös érdeke, hogy világunk élhetőbb legyen és egyensúlyban éljünk a természettel. Beruházásainkkal és mindennapos munkánkkal is kiemelten szolgáljuk ezeket a célokat. Például odafigyelünk az energia- és ivóvízhasználatra, és szelektíven gyűjtjük a szemetet.

Ha a látogatók esetleg nem a közös területeken kihelyezett szelektív hulladékgyűjtőbe dobják a szemetet, mi utólagosan akkor is átválogatjuk a hulladékot az elszállítás előtt – fogalmazott Bernád Judit bevásárlóközpont igazgató.

A zöld közlekedés támogatása érdekében a meglévő egységek modernizálásával és kiegészítésével a P1 és P3 parkolószinten összesen 24 korszerű e-töltőpont várja az elektromos autóval érkezőket.

Az Allee bevásárlóközpontban egyedülállóan, prémium szolgáltatásként - az AC töltők mellett - DC töltőberendezés (kis-villámtöltő) is kiépítésre került, mellyel óránként akár 150 kilométer hatótávolságra elegendő áramot vehetnek fel a felhasználók, így akár egy bevásárlás vagy egy mozifilm megtekintése alatt kényelmesen feltölthetik elektromos járművüket. A töltés ezentúl a bárki számára hozzáférhető Mobiliti alkalmazáson keresztül indítható és fizethető, és akár távolról nyomon követhető az autó akkumulátorának valós töltöttségi állapota.

A bevásárlóközpont a zöld beruházások mellett fontosnak tartja a környezettudatos és fenntartható szemlélet népszerűsítését, terjesztését is, ezért például Magyarországon az elsők között használ ún. „okos tükröket” a látogatók eléréséhez. A liftekben található, magyar fejlesztésű iFace digitális tükör első látásra hagyományos tükörnek tűnő felület, valójában azonban egy digitális kijelzőfelület is, amin képek, grafikák és szövegek jelenhetnek meg, így az üzenetek testközelbe kerülnek a vásárlókkal, kedvezően hatva a vásárlói komfortérzetre és hozzájárulva a vásárlói élmény növeléséhez.

A zöldítés nem csak technológiai oldalon zajlik, hiszen elkészült a 65 m2 felületű, 17 méter magas, lomblevelű örökzöld növényekből és évelő virágokból álló növényfal is, és folyamatosan fejlesztik a zöldfelületeket. Ezek a területek a vásárlók számára is elérhetők, a tetőkert kialakítás pedig az irodai dolgozók számára biztosít parkosított zöld környezetet. Az Allee jelenleg összesen 12 000 m2 fákkal, cserjékkel és egyéb talajtakarókkal beültetett zöldfelülettel rendelkezik.

Rovatok