Index Vakbarát Hírportál

Téli álom énekszóval, csillogó hóval és pozitív mellékhatásokkal

2021. október 13., szerda 15:48

Ropogós hóra, forralt borra vágyik? Hagyja, hogy a tél iránti szerelem Stájerországba csábítsa!

Melyik részét szereti a legjobban a télnek? A lejtőkön elégetett kalóriákat vagy a csak ilyenkor készülő, ünnepi csemegéket? A rezzenéstelen csendben megtett erdei sétát, vagy a vásárok nyüzsgését és csilingelését egy adventre feldíszített, nosztalgikus városkában? Ha szeretne olyan szívet melengető, klasszikus téli élményeket, melyeket gyermekkora óta hordoz magában, ám felnőtteknek szóló örömökkel megbolondítva, akkor ne is menjen tovább Stájerországnál!

Ausztria zöld szívében ugyanis a hegyek és a termálvidékek különösen széles kínálattal várják a kalandorokat, a sportolni vágyókat és az ínyenceket egyaránt. Itt mindenki a saját tempójában nyerheti vissza a testi-lelki egyensúlyát: sítúrázás vagy hótalpas kirándulás, egy könnyed téli túra, sífutás vagy szánkózás közben. A szabadság eltöltésének a legnehezebb része garantáltan az, hogy eldöntsük, a hegyekben, a borvidéken vagy a hóborította erdőkben szeretnénk-e kikapcsolódni. A gasztronómiai élvezetekkel fűszerezett kalandoknak köszönhetően a tél errefelé feledhetetlen élményeket tartogat.

Síelés – ahol a legszebb oldalát mutatja a tél

A stájer hegyekben télen paradicsomi állapotok várják a fiatal és idősebb síelőket egyaránt: itt mindenhol alapfelszereltség a biztonságos gyakorlópálya, a több kilométernyi, tökéletesen karbantartott sípálya és a változatos lesiklópályák. A legmodernebb hegyi felvonók mellé vonzó és megfizethető ajánlatok társulnak, például a családi napok a Kreischbergen, vagy a hétvégi gyermekkedvezmények és családi bónusz a Schladming-Dachstein régióban.

Az olyan nagy síterepeken, mint például a Schladmingi 4 hegyet összekötő sípályarendszer, a Tauplitz, a Turracher Höhe, a Kreischberg, a Loser vagy a Stuhleck több száz kilométernyi tökéletesen karbantartott pálya várja a téli sportok kedvelőit. A Mariazell, Joglland és Salzstiegl között található kisebb, de annál hangulatosabb síterepeken jóval nyugodtabb a légkör, ennek ellenére itt sem fog senki csalódni, tudásszintjétől függetlenül.

Hótalpas kirándulás és téli túrázás - lenyűgöző természeti élmények

Téli túrázás közben Stájerországban teljesen magunk mögött hagyhatjuk a mindennapokat, és elmerülhetünk a hóborította természet szépségében. Ezt a sportot nem kell órákig tanulni, és drága felszerelésre sincs szükség – hótalpazni mindenki tud! Hogy mi a különleges benne? A mozgás mellett elmerülhetünk a hófödte téli táj mozdulatlan csendjében, amely már-már meditatív nyugalmat áraszt. Egyszerre terápia ez a testnek és a léleknek.

Sífutás – zsírégetés a köbön

Aligha van még egy olyan sportág, amely során annyi kalóriát égetnénk el, mint sífutás közben, ugyanis ilyenkor minden izomcsoportot megmozgatunk, serkentjük a szívet és a keringést, javítjuk a koordinációt – ráadásul mindezt az ízületek megerőltetése nélkül. Ezt a téli boldogságcsomagot természetesen a stájerországi hegyekben is megtalálhatjuk.

Termálvíz – akár 3000 méter mélyről

Aki szívesen nyújtóztatná ki a szabadban megfáradt tagjait a melegben, annak sem lesz könnyű választania a stájerországi kikapcsolódási lehetőségek közül: a tartományban számtalan termálfürdő kínál családi kalandokat és pihentető ellazulást. Az északi részen található Grimming, illetve Aqualux termálfürdők nemcsak a hegyek szerelmeseit és a pihenésre vágyókat, hanem a kalandvágyó családokat is vonzza csúszdáival, gyerekmedencéivel és látványos építészetével. A tartomány déli részén többek között a Bad Radkersburg Parkfürdő ásványi anyagokban gazdag termálvize kínál tökéletes ellazulást és regenerációt a mozgásszervek számára.

Adventi dallamok

Milyen is lenne a tél advent nélkül? A stájerországi kastélyokban az advent jóval meghittebb oldalát ismerhetjük meg, míg Grazban ezernyi fény csillog. A tartományi fővárosban összesen nyolc helyen állítanak karácsonyi vásárt. A város specialitása advent idején a „Karácsonyi dalok hivatala.” Lépten-nyomon észre fogjuk venni, hogy a graziak szeretnek énekelni, és minket is arra bátorítanak, hogy fakadjunk dalra velük: ezt segíti a hivatal, ahol nem kevesebb, mint tízezer karácsonyi dal vagy vers szövegét őrzik Graz belvárosában.

A grazi advent kötelező és a világon egyedülálló látványossága a tartományi székházban található, mintegy 50 tonna kristálytiszta jégből készült betlehem, ami már régóta a grazi advent egyik klasszikusa. Az egyedülálló, bár múlandó műalkotást 2021. november végén, 20 óra 21 perckor leplezik le ünnepélyesen a nagyközönség előtt.

Ha pedig elteltünk az ünnep hangulatával – vagy esetleg túl sok ínyencségnek mondtunk igent –, másnap folytatódhat a testet-lelket feltöltő mozgás a hegyekben, majd a lazulás a fürdőkben. Ígérjük, akárhányszor is ismétli meg ezt a kört, Stájerországot nem fogja megunni!

Kattintson téli üdülése megtervezéséhez!

Teaserkép copyright: * TVB Ausseerland-Salzkammergut/Tom Lamm

Rovatok