Index Vakbarát Hírportál

Már nyáltesztben is létezik európai toplista

2021. november 26., péntek 15:25 | aznap frissítve

Magyarországon is elérhetővé vált Európa két független bevizsgálással is rendelkező, csúcsminőségű, nyálminta alapú COVID–gyorstesztje, az AmonMed és az UltiMed, és gyorsan népszerűvé vált az e.Diagnosis orrüreg tesztje is, amelyet már csak 1,5 cm mélyen az elülső orrüregben kell megforgatni ellentétben a PCR-tesztek és számos antigén teszt kellemetlenül mélyen történő orr-garat mintavételével.

Az elmúlt időszakban sokat fejlődtek e gyorsdiagnosztikai eszközök. Kezdetben még csak 60–70 százalék körüli érzékenységű (szenzitivitású) antigéntesztek kerültek a piacra, ám ma már magas vírusterhelés mellett a 100 százalékot is elérheti az érzékenységük, néhány esetben közepes vírusterhelés esetén is 90 százalék körüli lehet a szenzitivitás. Persze nem mindegyik teszt képes erre, teszt és teszt között még ma is óriási különbségek lehetnek. Ez nem kedvez a legolcsóbb termékekben gondolkodó közönségnek, mert Magyarországon magas tényleges érzékenységet és pontosságot nagyon nehéz találni a 2000 forint alatti árkategóriában, és az sem biztos, hogy egy drága készítmény jó minőségű (érdemes időről időre a www.gyorstesztlabor.hu rövid elemzéseit áttekinteni az egyes tesztekről). A negatív esetek kimutatásában általában még pontosabbak a nyáltesztek, a specificitásuk 97-100 százalék körüli.

A gyorsteszteket is tesztelik

A gyorsdiagnosztikai eszközök bevizsgálásakor – a gyorstesztek tesztjein – a legutóbbi időszakig az orrüreg tesztek pontosabbnak bizonyultak, paramétereikkel 6-7%-kal megelőzték a nyálminta alapján működő eszközöket. A fejlesztések eredményeként azonban Nyugat-Európában megjelentek már olyan nyálminta alapú tesztek, amelyek már felveszik a versenyt az orrüreg tesztekkel, sőt, néhány közülük már megelőzi a neves orrteszteket is pontosságban. Az Európában mérvadó Paul Ehrlich Intézet független laborvizsgálataiban együtt szerepelt mintegy 122 orr- és a nyálteszt. Kevés nyálteszt került a toplistára, mindössze négy, de azok viszont a neves antigén teszt márkáknál is jobb eredményeket értek el. Ilyen gyorsdiagnosztikai eszköz az AmonMed, amely megjelent lakossági forgalmazásban a honi gyógyszertárakban is, valamint az Ultimed, amely a professzionális, azaz intézményi felhasználók számára érhető el Magyarországon (sajnos már utóbbi esetében is megjelentek illegálisan forgalomba hozott termékek, így célszerű gyári forgalmazóhoz fordulni).

Az otthon is elvégezhető, fájdalommentes mintavétel történhet orrüregen keresztül vagy nyálminta segítségével. A német Paul Ehrlich Institute 122 Covid-19 antigén tesztmárka szenzitivitási adatainak független összehasonlítását végezte el saját bevizsgálási rendszere alapján. Az Ulti Med és az AmonMed fej fej mellett végzett az élen a nyáltesztek között (lásd az alábbi táblázatot!).

A bevizsgálás során mind az AmonMed mind az Ulti Med a mintában található nagy víruskoncentráció esetén 100 százalékos érzékenységű volt, közepes koncentráció esetén 85-95,7 százalékban mutatták ki a koronavírust, de még gyenge koncentrációnál is 30 illetve 20 százalékban. A 122 vizsgált márkából csak alig néhány éri el a csúcsminőséget, és ezek a nyáltesztek már a legjobb orrüreg tesztekkel állnak egy szinten vagy akár magasabb érzékenységűek is azoknál. Igaz, ilyen minőségű nyáltesztből nincs sok, mindössze négy.

Miért fontos az antigén teszt?

2021. november derekán Magyarországon már napi tízezer felett alakul a koronavírussal újonnan fertőzöttek száma, meghaladja a százat a napi új halálos áldozatoké, és lassan ismét telítődnek a COVID-részlegek a kórházakban. Minden tünetet komolyan kell venni, és mielőbb érdemes tesztelni, mert a korán felismert betegség életet menthet, adott esetben kórházi kezelést azonnal meg lehet kezdeni. Az antigéntesztek szerepe azért is fontos, mert ezek az aktuális fertőzőképességet is jelzik csaknem 100 százalékos pontossággal, nem csak azt, hogy elkaptuk-e a vírusfertőzést. Azaz ha egy magas minőségű és jól elvégzett antigén teszt nem mutat pozitív eredményt egy szűrés során, akkor a vizsgált alany még lehet fertőzött, de már nagy eséllyel nem fertőz. Ennek mind a vállalatok, mind a lakosság számára nagy jelentősége van, mert a vállalatok egy része még mindig feleslegesen hazaküldi embereit egy esetleges hónapokig elhúzódó pozitív PCR-eredmény miatt, pedig az illető már rég nem fertőz, otthon pedig feleslegesen elzárjuk magunkat másoktól, miközben már nyugodtan lehet érintkezni szeretteinkkel a fertőzés lezajlását követően (kb. 7-8 nap után).

Cégünk eddig nem volt nyitott arra, hogy Magyarországon nyálminta alapú COVID-gyorsteszteket forgalmazzon, mert minőségükről nem voltak megnyugtató adatok. Ám a helyzet mára megváltozott a legújabb fejlesztések és vizsgálati eredmények nyomán

– fogalmaz Karvalics Attila, a két új termék hazai forgalmazója, az A-Lab Pharma ügyvezetője. –

Az is igaz, hogy ma még csak három–négy ilyen termék létezik egész Európában, amely független tanulmányok alapján eléri az ajánlott analitikai színvonalat. Ebből pedig csak egy olyan van, amit lakossági felhasználásra engedélyeztek, ez pedig AmonMed. Az AmonMed kifejezetten gyerekbarát, illetve a betegek és nyugdíjasok körében is inkább hasonló teszteket használnak már Európában a könnyű és fájdalommentes mintavétel miatt.

Az A-Lab Pharma emellett továbbra is importál minőségi, fájdalommentes orrüregi COVID-gyorsteszteket. Legújabb terméke az e.Diagnosis, amely a laborvizsgálatok során szintén kiemelkedő eredményt ért el (közepes víruskoncentráció mellett valamivel érzékenyebb is, mint a Boson), ezzel már csak 1,5 cm-re az orrüregben kell mintát venni, ami egy kis viszkető érzésen kívül más kellemetlenséggel nem jár. Ennyit pedig megér a biztonság.

Az AmonMed, és az eDiagnosis már elérhető az ország szinte összes patikájában. További információk a www.amonteszt.com és www.easydiagnosis.info oldalakon, illetve a www.gyorstesztlabor.hu oldalán található.

Rovatok