Index Vakbarát Hírportál

Leopárdemberek márpedig vannak!

2021. december 9., csütörtök 15:17 | aznap frissítve

A leopárdemberek valódi misztikus képességekkel rendelkező lények. Egyes országokban boszorkányoknak, máshol varázslóknak, sámánoknak, mágusoknak nevezik őket. A nigériai származású amerikai szerző az Akata boszorkányban szereplő karaktereket és magát a cselekményt is az afrikai hitvilág, a rituálék és a folklór elemeit felhasználva hívta életre. A regényt a Time Magazine minden idők 100 legjobb fantasy könyve közé választotta, így ott a helye minden kalandos történet iránt rajongó – és önmagát kereső idősebb vagy fiatalabb olvasó – könyvespolcán!

Az Akata boszorkány története napjaink Nigériájában játszódik. Tizenkét éves albínó főhősnője, Sunny Nwazue, jóllehet ekkor még nincs tudatában, de szintén leopárdember. Amerikában született, családja kilencéves korában úgy döntött, visszaköltöznek Nigériába. Beilleszkedése pedig nem volt zökkenőmentes, társai egy csúfnevével, az akata szóval is illették, mely vadállatot jelent. Sunny felmenői hazájában ugyanakkor ráébred, hogy elődeinek misztikus története van. Ekkor ismeri meg a szabad leopárdemberek mítoszát is, akik kétezer évvel ezelőtt világszerte mészárlás áldozataivá váltak, ám az emberiség fejlődésével egyre szervezettebbek lettek. A leopárdemberek nem olyanok, mint a többi ember, a bárányok. Utóbbiak számára ugyanis a pénz, az anyagi javak a legfontosabbak a világon, sokuk számára a tárgyak birtoklása mindent felülír. A leopárdemberek azonban fizetőeszközként például chittimet használnak, melyet csak tanulás által szerezhetnek.

A fantasy rajongói ismerős témákat élvezhetnek afrikai környezetben. A történet pedig a mai világban játszódik, mely a mobiltelefonok, a számítógépek képében, vagy egy-egy hétköznapi helyszín leírásában egyaránt megjelenik. Csakúgy, mint minden fiatal bűvésznek, Sunnynak is meg kell tanulnia a varázslás szabályait, és meg kell fizetnie az árát, amikor hirtelen felindulásból megszeg egy előírást. Egy napon nagy tudású tanítóik Sunnyt és három társát arra szemelik ki, hogy megállítsák a sajtóban Fekete Kalapnak titulált sorozatgyilkost, aki a gyermekek köréből szedi áldozatait. E varázsló kvartett minden tagja egyedi, olyan képességek birtokában vannak, amelyekkel a másik három nem rendelkezik, és amelyekkel biztonságban tudnak tartani másokat.

Nnedi Okorafor az afrikai tudományos-fantasztikus, fantasy műfaj egyik legjelesebb kortárs regényírója. Ismertetőjegye, hogy történeteit az afrikai kultúra kreatív, hangulatos környezetébe helyezi és rendkívül emlékezetes karakterekbe szövi azokat. Regényeiért többek között elnyerte a World Fantasy Award-ot, a Hugo-díjat és a Nebula-díjat. E kötetét sokan a „nigériai Harry Potter”-ként is emlegetik, jóllehet az írónő kevésbé örül ezen összehasonlításnak: az a spirituális világ ugyanis, amelyet megelevenít, afrikai, autentikus és felnőtteknek is szól, kedves történetet szőve varázslatokról, rejtélyekről és mindarról, ahogyan valaki megtalálhatja helyét a világban.

Az Akata boszorkány című kötet exkluzív kiadói áron vásárolható meg a Pallas Athéné Könyvkiadó Bölcs Várban (I. kerület, Úri utca 21.) működő könyvesboltjában, valamint a webshopjában. A PABooks kiemelt figyelmet fordít a közösségépítésre is. Facebook-oldalán és podcastcsatornáján (elérhető a Spotify- és az iTunes-platformokon) további hasznos, érdekes információk találhatók a megjelenő könyvekről és a hozzájuk kapcsolódó eseményekről.

Rovatok