Index Vakbarát Hírportál

Csiszolatlan gyémánt a Dunakanyarban: Esztergom

2021. december 13., hétfő 13:38 | aznap frissítve

Megújul a Fürdő Szálló

A műemléki védettséget élvező esztergomi Szent István artézi fürdőegyüttes a város egyik legértékesebb és legjobb állapotban fennmaradt történeti épületegyüttese. Esztergom Város Önkormányzata 410.024.497 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült a  Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. támogatásával a „Fürdő Szálló épületének homlokzatfelújítása” tárgyú projekt megvalósítására, mely a végéhez közeledik. Az elnyert támogatással lehetőség nyílt arra, hogy a Fürdő Szálló eredeti funkcióját megtartva XXI. század színvonalon újuljon meg.

Esztergom Magyarország egyik legnagyobb történelmi múlttal rendelkező városa. Rendkívül sok, főként barokk, klasszicista és romantikus stílusban épült műemlék tanúskodik történelmi múltjáról. Ezek valamikor a város díszei voltak, ám mára omladozó vakolatuk, ürességük inkább rontja a városképet. A támogatás keretében megvalósuló fejlesztések és felújítások során figyelembe kellett venni, hogy a Fürdő Szálló olyan műemlék, amely régészeti védelem alatt áll, és műemléki környezetben helyezkedik el. Így a legfontosabb szempont, hogy az épület váljon alkalmassá a modern funkciók betöltésére, ám mégis megőrizze eredeti jellegét és erősítse Esztergom turisztikai vonzerejét. Sor került többek között az épület külső homlokzatainak felújítására és a külső nyílászáróinak cseréjére.

Az épület belső tere majd külön támogatásból, más szervezet által valósul meg, mely során egy másik, új funkciót is kap. Az épületet Esztergom Város Önkormányzata az Esztergomi Szakképzési Centrumnak adja ingyenes vagyonkezelésre, amely tanszállodaként is funkcionál majd. A Szakképzési Centrum belső felújítást, kialakítás követően tanszállodát alakít ki az épületben, melynek működésének célja, hogy a vendéglátóipari iskolákban tanuló diákoknak gyakorlati helyet biztosítson, illetve a szobák hosszú távon kereskedelmi szálláshelyként működjenek. Ezzel biztosítva a kiemelkedő szakmai képzéseket a turisztika területén.

A szálló és a strandfürdő épületegyüttesének komplex megújítása révén hosszútávon a turistaforgalom növekedését, az idegenforgalom mutatóinak fellendülését, másrészt a helyi és a határon átnyúló régió lakossága szabadidős tevékenységeinek minőségi javulását tűzték ki célul.

A Dunakanyar Magyarország egyik legfontosabb turisztikai körzete. A térség sokrétű felüdülést, mozgást nyújtó, egyben kulturális, vallási, rendezvényi kínálatával jelenik meg a turizmus piacán. Gyönyörű természeti tájak jellemzik, kulturális és történelmi emlékekben is az egyik leggazdagabb vidék. A térségben elhelyezkedő Esztergomot a Szent Adalbert Főszékesegyház (Bazilika) miatt évente több, mint egymillióan keresik fel. A kapcsolódó fejlesztésekkel a cél olyan belvárosi funkciók és turisztikai célpontok állapotának visszaállítása, ami képes a városba jelenleg mindössze egy-két órára vagy egy napra érkező turistákat akár több napon át megfelelő színvonalon kiszolgálni.

Rovatok