Index Vakbarát Hírportál

Fenntartható úton a Magyar Bankholding

2021. december 14., kedd 15:45 | két éve frissítve

Rangos zöld elismerésekkel díjazták a bankcsoport tagbankjait. Az MKB Bank nyerte el az MNB 2021-es Zöld Bank Díját, a Takarékbank fenntarthatósági kampánya pedig nemzetközi kitüntetésben részesült. A bankcsoport és a tagbankok számára kiemelten fontos a fenntarthatósági célok támogatása.

December elején a Planet Budapest Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó részeként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiosztotta a Zöld Pénzügyek Díjakat, amelyet 2019-ben alapított a pénzügyi fenntarthatóság ösztönzése érdekében. Az elismerésekkel a jegybank azokat a hitelintézeti, befektetési és biztosítási intézményeket jutalmazza minden évben, akik az adott évben a legtöbbet tették az ökológiai lábnyom csökkentése érdekében. A 2021-es Zöld Bank Díjat a Magyar Bankholding tagbankja, az MKB Bank nyerte el.

Puskás András, a Magyar Bankholding kiemelt ügyekért, kormányzati kapcsolatokért, kommunikációért és ESG-fenntarthatóságért felelős vezérigazgató-helyettese szerint a fenntartható szemlélet erősítésében a pénzügyi piac szereplőinek példaértékűen kell eljárnia. Úgy véli, hogy magyar tulajdonú, és több mint 2,5 millió ügyfelet kiszolgáló majdani nagybankként óriási a felelősségük a jövő generációk védelmében, a környezet megóvásában. Ennek szellemében a Magyar Bankholding kiemelten kívánja ösztönözni és támogatni a környezettudatos megoldásokat és célkitűzéseket.

Zöld lépések

A bankcsoport stratégiai célját képezi olyan, a lakossági és a vállalati ügyfeleket célzó termék- és szolgáltatási kínálat kialakítása, amely hozzásegíti őket saját fenntarthatósági és klímacéljaik megvalósításához. Ennek érdekében a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarék Csoport olyan államilag támogatott, kedvezményes zöld hiteleket biztosít az ügyfelek számára, mint az NHP Zöld Otthon Program terméke.

A Bankholding tagbankjai emellett igyekeznek saját működésüket is minél inkább környezetbaráttá és hatékonyabbá tenni, elsősorban piacvezető digitális megoldások bevezetésével. A bankcsoport elkötelezettségét kiválóan mutatja a Takarékbank Tehetsz méh többet! fenntarthatósági kampánya, amely nemrég elnyerte a Nemzetközi PR Szövetség (IPRA) regionális versenyének az éghajlatváltozás és hatásai elleni sürgős fellépés támogatásáért járó díját.

A kampány az egyik legfontosabb, mégis kevéssé ismert globális problémára, az élelmiszer-termelésben pótolhatatlan szerepet betöltő méhekre és az azokat fenyegető kipusztulásra hívja fel a figyelmet. A program célja emellett, hogy javítsa a mintegy húszezer család megélhetését biztosító méhészeti ágazat versenyképességét, illetve ösztönözze a hazai mézfogyasztást és ezáltal segítse az emberek egészségének védelmét.

A Takarékbank a programhoz szorosan kapcsolódva vezette be a magyarországi pénzügyi piacról addig hiányzó, fenntartható lakossági számlacsomagot, amely az elektronikus bankolást helyezi előtérbe, és amelyhez újrahasznosított anyagból készült bankkártya is társul.

A CSR DoingGood 2021 díjátadón a bankcsoport harmadik tagbankja, a Budapest Bank WWF Magyarországgal közösen indított Zöld Programja szintén elismerésben részesült.

Rovatok