Index Vakbarát Hírportál

Új épületben folytatja az ország legkíváncsibb társulata

2021. december 27., hétfő 16:26 | aznap frissítve

Interjú Gemza Péterrel, a debreceni Csokonai Színház igazgatójával

Hogy telnek a karácsony előtti utolsó napok a Csokonai Színházban?

Néhány nappal ezelőtt tartottuk meg a 2021-es év utolsó premierjét, a kortárs vígjátékot mutattuk be egy fiatal orosz alkotó, Ilja Bocsarnikovsz rendezésében, aki már szinte “hazajár” Debrecenbe. Minden bemutató extra fontosságú ebben a pandémiától sújtott környezetben, hiszen nemcsak az elkészült színházi produkciót, hanem azt is megünnepeljük, hogy mindenki egészséges a társulatunkban, és egyáltalán létrejöhetett az előadás.

Nem a Csokonai Színház történelmi épületében játszanak most, mert az épp felújítás alatt áll. Hogyan kell elképzelnünk egy épület nélküli társulat életét?

2020 őszén valóban kiköltöztünk, azóta ideiglenes játszóhelyeken tartjuk az előadásainkat. Igazi kilépés volt a komfortzónánkból, és igyekszünk minden lehetőséget megragadni arra, hogy bizonyítsuk: a színház több mint egy épület.

Milyen helyszíneket választottak?

Nagyon sokféle teret avattunk színházzá az elmúlt másfél évben. Megcsináltuk a Highlights of Hungary-jelölést is kapott Hamlet-előadást a Nagyerdei Stadionban, koncertszínházi Toldi előadást készítettünk, a Hosszúlépéssel együttműködve sétaszínházi produkciókat hoztunk létre Térey János és Szabó Magda szövegeiből, és a stadion kezdőkörében, kivetítőkön láthatták a nézők a Deszka Digital fesztiválelőadásait. Vidéki kőszínházi társulatként olyan szabadságot kaptunk a felújítással, amit ki kell használnunk és ki kell élveznünk, amennyire csak lehet. Bár hozzáteszem, eddig sem állt távol tőlünk az innováció, azt hiszem, Magyarország legkíváncsibb társulata vagyunk.

A Csokonai Színház csak 2023-ban nyitja meg a kapuit, de addig sem lesz állandó játszóhely nélkül a társulat.

Körülbelül két év után, 2022 első felében véget ér a kalandozás, hiszen megkapjuk az újonnan elkészülő Csokonai Fórum épületét. Ez a Fórum Debrecen bevásárlóközpont közvetlen szomszédságában egy új kulturális komplexum lesz, ami egy nagyon innovatív kultúrstratégiai megoldás. Nagy ajándék a szabadság, a nem színházi terek meghódítása, de az is hatalmas élmény lesz, amikor egy új épületet birtokba vehetünk. Egy minden színháztechnikai és kényelmi igényt kielégítő multifunkciós kulturális térrel lesz gazdagabb Debrecen, ahol végre az infrastruktúra nem szab majd határt a művészi alkotásnak.

Milyen előadásokkal készül a Csokonai társulata januárra?

Januárban „francia hónapot” tartunk. Módom volt 15 évig Franciaországban élni, és itthonról is figyelem a kortárs francia színházat. Január 7-én „a francia Szerelmes Shakespeare”-nek is nevezett Edmond című darab magyarországi ősbemutatóját tartjuk, ami a Cyrano megírásának fiktív történetét tárja elénk egy nagyon vicces vígjáték formájában. A hónap végén pedig jön A kaméliás hölgy izgalmas, szintén térspecifikus feldolgozása. Erős nálunk a francia vonal, de az igazi terepünk a kortárs magyar dráma. Másodszor rendezett Debrecenben a mai magyar színház egyik legjelentősebb alkotója, Pass Andrea. A saját szövegéből készült Finálé debreceni bemutatója novemberben volt, de január 11-én és 12-én a budapesti közönség is láthatja a Jurányiban.

Rovatok