Index Vakbarát Hírportál

Vérplazmaadás testközelből – középpontban a Plazma Pontok önkéntesei

2022. április 25., hétfő 16:47 | egy éve frissítve

Tudj meg többet arról, milyen plazmaadónak lenni a Plazma Pontokon!

Már egyre többen hallottak a véradás mellett a plazmaadásról is, viszont még mindig számtalan kérdés felmerül, ha ez az önkéntes segítségnyújtási forma kerül szóba. A Plazma Pontokra járó segítségnyújtókkal beszélgettünk, tapasztalataikról kérdeztük őket.

A Plazmaszolgálat Kft. Magyarországon 2009 óta  működtet plazmaferezis állomásokat. Országosan összesen 11 Plazma Pont működik, Budapesten, Szegeden, Győrben, Székesfehérváron, Debrecenben, Kaposváron, Szombathelyen és Sopronban várják a segíteni vágyókat. Az elmúlt 11 évben több, mint 1.000.000 plazmaadásra került sor, és vannak olyan segítségnyújtók, akik már a kezdetektől erősítik a plazmaadók táborát.

1.png

A cég anyavállalata a németországi székhelyű Biotest AG, amely nagy múltra tekint vissza plazmafehérje-termékek és biológiai gyógyszerek gyártása terén. Ezek a termékek többek között súlyos és gyakran krónikus betegségben szenvedő magyar páciensek célzott kezelését biztosítják, lehetővé téve, hogy minél teljesebb életet éljenek.

2.png

Az igazi veterán plazmaadónak számító Szabolcs a közelmúltban látogatott el a budapesti Studium Plazma Pontra 400. alkalommal. 2012-ben, az egyetemen hallott először a segítségnyújtás ezen formájáról, azóta rendszeres plazmaadó. Eleinte leginkább a plazmaadásra szánt időért cserébe járó juttatás volt az elsődleges motivációja, hiszen főiskola mellett jól jött a plusz bevétel. – Később édesapám cukorbeteg lett és kiderült, hogy a gyógyszer egyik alapanyaga, melyet szedni kényszerült, a vérplazma, így személyes érintettség miatt is szerettem volna a továbbiakban plazmát adni - mondta.

Leginkább a barátságos légkör az, amiért szeret a Studium Plazma Pontba járni.

Itt nagyon figyelnek rám testileg is és lelkileg is, mindenki nagyon kedves, figyelmes és nagy hangsúlyt fektetnek a látogatók egészségének megóvására is.

Hasonló gondolatai voltak a korábban csak vért adó Péternek, aki 2010 óta viszont szintén már több, mint 400-szoros plazmaadóvá is vált:

Itt törődnek velünk, jót teszünk másokkal, ezért meg is becsülnek minket, és mivel nagyon pörgős az életem, ez a hely egy kis nyugalom szigete számomra, ahol mindig kiemelt figyelemmel fordulnak felénk. Kellemes környezetben van lehetőségünk egy kis pihenésre. De én is odafigyelek magamra, majdnem minden nap sportolok, valamint figyelek a megfelelő folyadékbevitelre és a zsírszegény, fehérjedús táplálkozásra, mert tudom, hogy ez a plazmaadás szempontjából is igen fontos.

Kérdésünkre, hogy mit üzenne azoknak, akik a közeljövőben fontolgatják a segítségnyújtás ezen formáját, elmondta, hogy sokan félnek, hogy esetleg fájdalmas lehet a plazmaadással járó tűszúrás, de ez csak a folyamat elején jelent kisebb kellemetlenséget és a segítségnyújtás öröme mindent felülír, ezért is jár heti 1 alkalommal már több, mint 11 éve.

A Plazma Pontokon nem csak a plazmaadók, de a dolgozók többsége is elkötelezett önkéntes.

Attila már 2016 óta erősíti a budapesti Corvin Plazma Pont csapatát, itt ismerkedett meg a plazmaadás fogalmával, majd 2017-ben ő maga is rendszeres plazmaadóvá vált. Immár több, mint 100 alkalommal segített azokon, akiknek nagy szüksége van rá.

Megtetszett, elsősorban jó dolognak tartottam azt, hogy segítünk, egy jó ügyet szolgálunk, másrészt pedig nem tagadom, hogy vonzó volt a költségtérítés és a folyamatos ajándékok, meglepetések, akciók amiket a cég nyújt a plazmaadással eltöltött időért cserébe, és úgy éreztem azzal hogy plazmadonor lettem, egy nagyon jó közösséget is képviselek, a plazmaadók közösségét. Ha pár szóval kellene jellemeznem, azt mondanám, hogy a plazmaadás egy olyan tevékenység, amivel mindenki jól jár.

Attila kollégája, a 200-szoros plazmaadó Sándor 2015-ben kísérte el akkori egyetemi csoporttársát plazmaadásra a Studium Plazma Pontra, amikor ő maga is plazmadonorrá vált és a mai napig átlagosan heti rendszerességgel segít másokon. Egészségügyi asszisztensként már ő maga is hozzájárult ahhoz, hogy a plazmaadók biztos kezekben a lehető legjobban érezzék magukat a folyamat alatt.

Rebeka, a soproni Plazma Pont munkatársa elmondta:

18 éves korom óta rendszeres véradó is vagyok, azért lettem plazmaadó is, mert szeretnék minél több embernek segíteni.

De a szombathelyi központban dolgozó Éva is hasonlóképpen nyilatkozott:

A mai világban nagyon fontos az önzetlen segítség nyújtás, nemcsak a plazmaadásra gondolva, hanem az élet minden területén.  Tegyünk együtt egymásért! Együtt minden könnyebb. Plazmát adni általában munka után szoktam, csak levetem a munkaruhám és én is hős leszek.

Mi több, Bolla Barnabás, a Plazmaszolgálat Kft. operatív igazgatója is erősíti a plazmaadók táborát:

A plazmaadás olyan tett, amit nem lehet helyettesíteni. Azoknak, akik nap mint nap plazma eredetű készítményeket használnak, olyan a plazmaadó, mint az embernek a növény, ami az oxigént adja, nélkülözhetetlen. Plazmaadásommal én is szeretnék példát mutatni mindenkinek, akinek fenntartásai, félelmei vannak ezzel kapcsolatban. De az én plazmaadásom eltörpül sok-sok kollégám bátorsága mellett, akik heti rendszerességgel adakoznak.

Kérdésünkre, hogy milyen élmény volt a plazmaadás, elmondta, hogy nehéz volt rászánnia magát, mivel nincs túl jó barátságban a tűkkel, de számára nagyon kellemes csalódás volt az első alkalom.

Sokkal kevésbé volt kellemetlen a tűszúrás, mint amire számítottam, ráadásul a folyamat közben semmit nem éreztem. Fél óra csendespihenő. Mindenkinek szívből ajánlanom a segítségnyújtásnak ezen formáját ebben a rohanó világban.

A plazmaadásra fordított időért cserébe meghatározott értékű juttatás jár. További információk a  Plazma Pontok oldalára kattintva érhetők el.

Rovatok