Index Vakbarát Hírportál

Így ismerhetjük fel korai stádiumban a vastag- és végbélrákot

2022. június 28., kedd 12:29

Otthoni székletvérteszttel 5 perc alatt eredményt kaphatunk!

A vastagbélrák világszerte az egyik leggyakoribb rosszindulatú betegség, a halálozási statisztikákban a harmadik helyen áll a tumoros megbetegedések között. Magyarországon – sajnos az európai listán élen állva – évente több, mint 10 ezer új beteget diagnosztizálnak, s a vastagbél- és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, a nem dohányzó emberek körében pedig az első. Világszerte egyre több az új beteg, elsősorban a fejlett országokban. Az elmúlt fél évszázadban megnégyszereződött a betegségben szenvedők száma. A diagnosztizáltak közel fele nem éli túl a kórt. Pedig ezt a rákbetegséget korai felismeréssel nagyon jó eséllyel lehet gyógyítani.

Lassan fejlődik, nem fájdalmas, nehezen észrevehető

A vastag- és végbél az emésztőrendszer utolsó szakasza, körülbelül másfél méter hosszú. Itt alakul ki a széklet, a béltartalom maradék víztartalmának visszaszívását követően. A nyálkahártyából kiinduló rosszindulatú elváltozás a vastagbélrák, mely évek, évtizedek alatt, lassan fejlődik ki. A kezdetet egy rendszerint jóindulatú polip jelenti, mely a vastagbél nyálkahártyájából a bél ürege felé kitüremkedő szövetnövedék. Az orvostudomány ma még nem ismeri a vastagbélrák kialakulásának pontos okát, de meghatározható lehet a genetikai hajlam (ha a felmenők között előfordult, nagyobb az esély a kialakulására), okozhatja gyulladásos bélbetegség. Az életkor növekedésével, 50 éves kor fölött nagyobb az esély a daganat kifejlődésére.

Tünetei lehetnek: a has puffadása, székletürítési szokásaink megváltozása (gyakoribb vagy ritkább), hasmenések és székrekedések váltakozó jelentkezése, a nyálkás széklet, fájdalmak és a vérszegénység kialakulása. Ennek háttere, hogy a tumor vérezni kezd, amely véres székletet is okoz. Ez a vérzés sokszor azonban kis mértékű, nem folyamatos, így alig vagy egyáltalán nem vehető észre (okkult vérzés). A vastagbélrák azért is veszélyes betegség, mert úgy alakulhat ki a szervezetben, hogy korai stádiumában a betegnél gyakran még nem jelentkeznek a rá jellemző tünetek. A polip és a rosszindulatú daganat csak ritkán, vagy egyáltalán nem is okoz fájdalmat.

Felismerés tünetmentes fázisban

Éppen az növeli a szűrések és a megelőzés fontosságát, hogy a daganat kifejlődése lassú, így korai felismerésével a modern, fejlett terápiáknak köszönhetően jól gyógyítható, szemben a késői diagnózis sokszor tragikus kimenetelével.

A betegség legpontosabban vastagbéltükrözéssel (kolonoszkópia) deríthető fel, de már megjelent az otthoni székletvérteszt is. Valljuk be, a tükrözés kellemetlen beavatkozás, évenkénti-kétévenkénti ismétlésére nem sokan vállalkoznak.

A székletvérteszt házi használatával a felismerés még tünetmentes időszakban történhet. Használata egyszerű, saját otthonunkban végezhetjük, nem kell hozzá felkeresni orvost. Mivel minimális anyagi ráfordítással jár, akár gyakrabban is lehet ismételni.

Magyarországon a patikákban elérhető - az Európai Unióban öntesztelésre szóló jóváhagyással rendelkező - myCARE székletvér (FOB) teszt kiváló paraméterekkel rendelkezik: szenzitivitása (érzékenysége) 94 százalékos; a specificitás (tényleges negatív esetek) 99 százalékos.  Alapja a székletben található humán hemoglobin (hHb) kimutatása immunológiai vizsgálat alapján. A tesztcsík membránját hHb-ellenes antitesttel vonták be, már 0,05 μg/ml hHb-koncentráció felett pozitív értéket mutat (ami a székletben körülbelül 0,03 mg/g mennyiségnek felel meg).

Mit mutatnak a csíkok?

A teszt használatának részletes leírását megtaláljuk a dobozban; figyelmesen olvasva használata nem okozhat gondot. A teszt pozitív, ha a reakcióhoz szükséges 5 perc után két lila csík jelenik meg az eredményablakban, mind a „C”, mind a „T” betűnél, még akkor is, ha a csík a „T” betűnél nagyon halvány. Ez azt jelenti, hogy humán vér mutatható ki a székletben. A teszt negatív, ha csak egy lila csík jelenik meg a „C” betűnél. Ez azt jelenti, hogy a székletben nem mutatható ki vér. A teszt érvénytelen, ha 5–10 percen belül nem jelenik meg egyetlen lila csík sem, vagy ha csak a „T” jelnél jelenik meg csík, de a „C” jelnél nem. Ennek oka lehet a teszt sérült csomagolása, a helytelen tárolás, vagy a teszt elvégzésének technikai hibája is.

Ha az eredmény negatív, akkor megnyugodhatunk, bár ez teljesen nem zárja ki még a bél elváltozásának lehetőségét. Mivel a tumorok negyede nem vérzik folyamatosan, csak időnként, ezért ismételt vizsgálatokkal célszerű rendszeres kontrollt végezni.

Ugyanakkor a székletben megjelenő vér más betegség tünete is lehet (aranyér, vérző gyomorfekély, gyulladásos vagy autoimmun bélbetegségek). Tehát akkor se ijedjünk meg, ha a teszt eredménye pozitív. További lépésként mindenképp keressük fel háziorvosunkat. Vigyük magunkkal a teszt használati útmutatóját, hogy teljesebb képet kapjon. Ő igyekszik majd a székletben felfedezett vér okait vizsgálni, kivizsgáltatni, s ennek keretén belül javasolja majd a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) elvégzését is.

Az otthoni székletvérteszt célja nem is az, hogy feleslegessé tegye a tükrözést, inkább a vastagbéldaganat kialakulásának megelőzése, illetve a korai daganat felismeréséhez vezető út egyik fontos állomása.

Kombinálhatunk két tesztet!

A székletvérteszt negatív, de különösen pozitív eredményének ismeretében hasznos, ha elvégezzük az enzimes béldaganatszűrő gyorstesztet (hivatalos nevén Schebo*M2-PKTMQuick), mely a burjánzó sejtek anyagcseréjekor termelődő piruvát kináz (M2-PK) enzimet mutatja ki. Így, ha ez a teszt pozitív, nagy biztonsággal kijelenthető: van valamilyen elváltozás a szervezetünkben. A teszttel felismert elváltozás egyaránt lehet jóindulatú vagy rosszindulatú.

A teszt valamivel drágább és eredményére hosszabb időt kell várni: postai feladás után a vizsgálatot laboratóriumban végzik el. A gyorsabb tesztvizsgálat 5 munkanap alatt készül el, az ennél pontosabb pedig 4 hét alatt. A tesztcsomag ára tartalmazza a leletküldés és a minta vizsgálatának teljes költségét.

A kétféle tesztet érdemes kombinálni: a pozitív vérteszttel azonnal kiderül, hogy baj lehet (különösen akkor, ha a tesztet végzőnek nincs olyan panasza, amely egyéb eredetű vérzést valószínűsítene), így az együtt alkalmazott két teszttel pontosabban kideríthető, hogy mi is okozza a vérzést. Ha mindkét teszt negatív, fellélegezhetünk, mert elkerülhetjük a vastagbéltükrözést.

Ami a legfontosabb: jó, ha tudjuk, hogy ezek a tesztek akár életet is menthetnek!

Rovatok