Index Vakbarát Hírportál

3+1 pénzügyi tipp, hogy az álomnyaralás ne váljon rémálommá

2022. július 1., péntek 16:37 | egy éve frissítve

A nyár beköszöntével elérkezett a szabadságolási időszak is, amikor az egész évben kitartóan végzett munka fáradalmait igyekszik mindenki a lehető legjobban kipihenni. Az egyik vezető biztosító társaság idei, reprezentatív kutatásának adatai alapján a magyar lakosságnak kicsivel több mint fele tervez külföldi nyaralást, ami azonban alapos körültekintést igényel. A gondosan kiválasztott külföldi álomnyaralás ugyanis hamar rémálommá válhat, ha a pénzügyek tervezésére nem fordítunk kellő figyelmet. A Provident Pénzügyi Zrt. számára fontos, hogy segítséget nyújtson a pénzügyek tudatos tervezésében, így a nyaralási kiadások észszerűsítésében, ezért összegyűjtött 3+1 tippet annak érdekében, hogy az anyagiak se tudják megzavarni a felhőtlen kikapcsolódást.

1.  Érdemes biztonsági vésztartalékot képezni

A külföldi nyaralás során a kellemetlen helyzetek elkerülése érdekében nem érdemes a teljes, erre szánt keretet elkölteni a szállásra és programokra, hiszen bármikor adódhat olyan váratlan helyzet, amikor mélyebben zsebbe kell nyúlni. Ilyenkor jó, ha nem a mindennapi megélhetésre fordítandó büdzsé kárára kell ezt megtenni, hanem van olyan aranytartalék, amihez égető szükség esetén hozzá lehet nyúlni. Az igazán biztos megoldás, ha a teljes keret mintegy 20 százaléka a biztonsági tartalékba megy.

2. Készpénz vs. bankkártya

Előfordulhat, hogy az Európai Unió tagországain kívül a kis összegű vásárlások esetében nem, vagy csak felár ellenében használható a bankkártya. Éppen ezért érdemes tájékozódni a célországban bevett gyakorlatról annak érdekében, hogy ne helyben érjen kellemetlen meglepetés. A biztonság kedvéért érdemes utazás előtt ellenőrizni a bankkártya lejárati idejét, illetve felkészülni arra, hogy a nyaralás alatt meg tudjuk változtatni a limiteket – számos bank internetbankjában ezt már pár kattintással el lehet intézni. Feltétlenül jegyezzük fel azt a telefonszámot, amin keresztül a kártya elvesztése esetén a letiltását el tudjuk intézni.

A külföldi készpénzzel történő fizetés tervezésének előnye és egyben hátránya is, hogy pontosan addig enged nyújtózkodni, amíg a takarónk ér. Persze helyben is lehet még pénzt váltani, ha igazán szükséges, de a nyaralóhelyi árfolyamok általában magasabbak a hazaiaknál. Akkor is érdemes egyébként vinni valamennyi készpénzt az útra, ha inkább a bankkártya a preferált fizetőeszköz, hogy annak elvesztése esetén se álljon be fizetésképtelenség. Az erre a célra váltott készpénzt célszerű kisebb címletekben kérni, valamint több külön zsebben vagy tárcában tartani, hogy ha bármi történik, mindig legyen vésztartalék.

3. Célszerű tájékozódni az árfolyamokról pénzváltás előtt

Maga a pénzváltás is egy olyan feladat, amivel kapcsolatban érdemes előre tájékozódni, hiszen kellő körültekintéssel sokat lehet spórolni ezen is. Általános gyakorlat ugyanis, hogy a bankokban magasabb áron számítják a valutát, mint a pénzváltóknál. Külföldi bankkártyás fizetésnél, ha a terminál felkínálja a forintban vagy külföldi pénznemben történő fizetést, akkor, ha a forintban történő fizetést választjuk, pontosan tudni fogjuk, hogy mennyit vonnak le a számlánkról, ha viszont az utóbbit választjuk, akkor egy a vásárláskor nem ismert későbbi árfolyamon kerül átváltásra és levonásra a számláról a vásárlás összege. Az egzotikus országokba – amelyeknek a fizetőeszköze nehezen beszerezhető – célszerű dollárral vagy euróval utazni, mivel ezek a helyszínen könnyebben beválthatók.

+1. Akkor is érdemes utasbiztosítást kötni, ha felesleges kiadásnak tűnik

Az utasbiztosításra fordítandó pénz felesleges pénzkidobásnak tűnhet, de bármikor adódhatnak kisebb-nagyobb sérülések, balesetek, és ezekben az esetekben a biztosítás díja valójában eltörpül a külföldi országok egészségügyi ellátásának díjai mellett. Mindazonáltal érdemes körültekintően tájékozódni a biztosítók árait illetően, hiszen itt is jelentős eltérések adódnak.

A Provident Pénzügyi Zrt.-ről:

A Provident Pénzügyi Zrt. a londoni és varsói tőzsdén jegyzett International Personal Finance (IPF) nemzetközi pénzügyi vállalatcsoport égisze alatt működik, Magyarországon immár 20 éve meghatározó szereplője a személyi kölcsönök piacának. Az IPF tizenegy országban 2,4 millió ügyféllel rendelkezik, a magyar Provident 2300 munkavállalója révén 230.000 ügyfelet szolgál ki. A cég elsősorban a kisebb összegű, rövid futamidejű, heti törlesztésű kölcsöneiről ismert; ám a hagyományos, átutalással folyósított személyi hitel mellé a magyar piacon egyedülálló módon opcionális otthoni kiszolgálást is kínál ügyfeleinek. A Provident az elmúlt években összesen 9 alkalommal nyerte el a Kiválóság az Ügyfélkiszolgálásban díjat, három alkalommal a Magyarország Legjobb Munkahelye címben részesült. A munkatársak a vállalat fennállása óta több mint 80.000 munkaórában segítettek önkéntesként oktatási, egészségügyi és szociális intézményeket szerte az országban.

2014-ben a Provident Pénzügyi Zrt. a Figyelő hetilappal közösen megalapította a Provident Társadalmi Hasznosság Díjat. Az elismerés azzal a céllal jött létre, hogy tevékenységükkel a társadalom egészére pozitív hatást gyakorló, más vállalkozások számára példát mutató cégeket ismerjen el.

Rovatok