Index Vakbarát Hírportál

A jövő legígéretesebb kajak-kenusai versenyeznek Magyarországon

2022. augusztus 5., péntek 10:45

Az utóbbi években nem telik el szezon úgy, hogy a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) versenyei közül legalább egyet ne Magyarország rendezzen. Ha csak az elmúlt három évre tekintünk vissza, olimpiai kvalifikációs világbajnokság, pótkvalifikációs verseny és világkupák házigazdája volt a szegedi Nemzeti Kajak-Kenu és Evezős Olimpiai Központ – ismertebb nevén a Maty-ér -, amelyet azóta a sportág berkein belül is sokan a világ legjobb pályájának tartják.

Az idei év sem marad ki a sorból, hiszen 2022. augusztus 31. és szeptember 4. között ugyancsak Szegeden rendezik az év legrangosabb korosztályos versenyét, az ifjúsági és U23 gyorsasági világbajnokságot.

A magyar utánpótlás az elmúlt években ontotta magából a tehetségeket, akik a nemzetközi megmérettetéseken a csúcsot ostromolták. Tavaly a portugáliai Montemorból például 17 arany-, 5 ezüst- és 7 bronzéremmel tért haza a válogatott. Idén az Európa-bajnokságot júniusban Belgrádban rendezték, és az éremtáblázat ott is szépen festett; Magyarország 10 arany-, 7 ezüst- és 3 bronzéremmel rögtön a lista legelején szerepelt.

Korosztályos világbajnokságot egyébként legutóbb 2014-ben rendezett Szegeden a sportág, amelyen még az azóta olimpiai bajnok Kárász Anna és Tótka Sándor is rajthoz állt.

Aki járt már a Maty-éren az tudja, hogy nem csak a pálya, de a körülmények és a szurkolás is világszínvonalú. Nehéz bármihez is hasonlítani azt a hangulatot, ami az itteni versenyeket övezi. Eddig már 63 ország jelezte részvételét, az infrastruktúra pedig, most is adott egy emlékezetes verseny lebonyolításához.

Ami a magyar versenyzőket illeti a fiatalok korábban többször is elmondták, óriási motivációt jelent számukra, hogy hazai környezetben, szüleik, családtagjaik, és persze a mindig fantasztikus magyar szurkolók előtt mutathatják meg mire képesek. Éppen ezért a futamok minden nap bárki számára megtekinthetők a Maty-éren!

Rovatok