Index Vakbarát Hírportál

Az emberi agy titkainak nyomában

2022. augusztus 29., hétfő 14:40

A PALLAS ATHÉNÉ KÖNYVKIADÓ AJÁNLÓJA

Az ember–gép civilizáció fejlődése soha nem látott ütemben zajlik. A 22. század elejére pedig a technológiai fejlődés stratégiai kulcskérdése az lesz, meg tudjuk-e haladni a fénysebesség szabta határt – állítja Raymond Kurzweil a világ egyik vezető jövőkutatója, technológiai evangelistája, akinek gondolatai immár harminc éve adnak meglepően pontos előrejelzéseket. Magyarul megjelent köteteinek sorában a legfrissebbet, Hogyan alkossunk elmét? címmel a Pallas Athéné Könyvkiadó jelentette meg.

 Több ezer tudós és mérnök részvételével zajlik az a nagyszabású kutatás, amelynek célja, hogy feltárja az emberi agy titkait. A kötet sorra veszi, miként működik, hogyan képes túlmutatni rajta az elme, és milyen következményekkel járhat a világ problémáinak kezelésében, ha az intelligenciánkat jelentősen megnöveljük. Felvázolja azt a radikális lehetőséget is, hogy mi történne, ha az ember egyesülne az általa létrehozott intelligens technológiával.

A projekt igazi áttörést jelentő része az agyi neocortex működésének mesterséges reprodukálása. Itt, az észlelésért, a memóriáért és a kritikus gondolkodásért felelős agyterületen játszódik le ugyanis a gondolkodás folyamata. A szerző bemutatja az általa megalkotott agyi mintázatfelismerési elméletet: a neocortex alapvető működési algoritmusát.

A kötet áttekinti azt is, hogy az agy mintázatfelismerési elmélete milyen válaszokat ad az embert régóta foglalkoztató kérdésekre. Ennek során szó esik az ősagyunkról is, amely még az emlőssé válásunk előtt fejlődött ki. Valójában még mindig ez adja a legtöbb motivációt akkor, ha kielégülést keresünk, vagy el akarjuk kerülni a veszélyeket.

A szerző mindemellett kitér a szerelem jelenségére is. Megállapítja, hogy evolúciós nézőpontból szemlélve csak azért létezik, hogy kielégítse a neocortex szükségleteit. Ha nem rendelkeznénk neocortexszel, akkor maga a nemi vágy elég lenne a szaporodás biztosításához. A neocortex a biológia legnagyobb vívmánya. A szerelemről szóló versek – és az összes többi szellemi termékünk – pedig a neocortexünk legnagyobb találmányai – állapítja meg.

Hogyan alkossunk elmét című kötet exkluzív kiadói áron vásárolható meg a Pallas Athéné Könyvkiadó Bölcs Várban (I. kerület, Úri utca 21.) működő könyvesboltjában, valamint a webshopjában. A PABooks kiemelt figyelmet fordít a közösségépítésre is. Facebook-oldalán és podcastcsatornáján (elérhető a Spotify- és az iTunes-platformokon) további hasznos, érdekes információk találhatók a megjelenő könyvekről és a hozzájuk kapcsolódó eseményekről.

Rovatok