Index Vakbarát Hírportál

Amikor az apró részletek számítanak – Kerti vasutak és vasútmodellek fesztiválja

2022. szeptember 13., kedd 15:35

Ha valaha is álmodtunk arról, hogy milyen jó lenne egy repülő- vagy vasútmodellt sajátkezűleg, türelmesen összeállítani, vagy akár sikeresen túl is vagyunk néhány próbálkozáson, akkor tudjuk, milyen összetett és szemet gyönyörködtető munka is ez. A Vasútörténeti Parkban szeptember 24-25-én nem csak különleges vasúti modelleket, de valódi élményekkel kecsegtető kerti vasutakat is láthatunk a XVI. Európai Kerti Vasutak Találkozóján.

A szárazföldi, vízi és légi közlekedés eszközei régóta megmozgatják a fantáziánkat, főként, ha különleges, innovatív, vagy akár a józan ész határait súroló járművekről, vagy azok működéséről van szó. A gyermekkori dodgem élményektől a mai technológiai újdonságok felfedezéséig számtalan érdekesség jön velünk szembe időről időre, a járművek világa apadhatatlan tárháza a folyamatos felfedezésnek. Valljuk be, ez utóbbit legjobban élmény formájában szeretjük, de persze a válaszok keresésével lesz teljes a kép. Ha pedig mindkét faktor egyben van meg, akkor bizony nincs akadálya annak, hogy valaha volt gyermeki kíváncsiságunk vegye át a hatalmat, és a legapróbb részletekig megismerkedhessünk a közlekedés világával.

A vonatokkal kapcsolatos érdeklődésünknek egy különleges eseményen adhatunk teret, ahol nem csak az élmények, de maga a helyszín is autentikus. Ha valaki járt már a Vasúttörténeti Parkban, akkor ismerősek lehetnek az egész évben elérhető, csak a helyszínre jellemző programok, mint a gőzmozdonyon való utazás, hajtányozás, Csajka sínautó, és lóvasút kipróbálása. A múzeumpark ezek mellett az interaktív programok mellett idén is otthont ad egy igazán unikális eseménynek, a Kerti Vasutak Találkozójának, ahol nem csak a kerti, de a modellvasutak világa is feltárul. Magyar kerti vasút-építők munkáját vehetjük szemügyre alaposabban a szeptember 24-25-i fesztiválon, ahol különlegességeket és nemzetközi modelleket is bemutatnak majd.

A kerti vasúti szerelvények méreteit látva először nehezen hihetjük el, hogy ezeken utazni is lehet, de a helyszínen ezeket is kipróbálhatjuk, hiszen rendkívül strapabíró és különlegesen komplex szerkezetek. Alkotóik tudják leginkább, milyen koncentrált és alapos munka egy méretarányosan kicsinyített vonat elkészítése, akár kerti, akár a sokkal kisebb modellvasutakról van szó. Érdekesség, hogy a kerti vasutak virágkora az 1930-as évekre nyúlik vissza, és jellemzően a jómódú arisztokrácia kedvelt elfoglaltsága volt, mára azonban számtalan rajongója van világszerte, a szerkezetek megvalósításának csak az idő – és persze a kézügyesség, no meg a műszaki tudás – szab határt.

A Vasúttörténti Parkban jelenleg látható, közel 1 km hosszúságú kerti vasút az első és egyetlen, kuriózumnak számító munka volt Magyarországon, 2006-ban. Elődjének a „Liliputi Vasút” számított, ami akkoriban a Vidámparkban üzemelt, azonban a II. világháborút követően megszűnt, és fél évszázadnak kellett eltelnie, hogy a Vasúttörténeti Parkban ismét elérhető legyen ez a valóban egyedülálló élmény. A „Liliputi Vasút” örökül hagyta beszédes nevét, ami híven vetíti előre az élményeket, amik itt várnak a látogatókra. Ha pedig szívesen elvesznénk a még kisebb makettek részletgazdag kidolgozásában, akkor irány az Orient csarnok, ahol megcsodálhatjuk a mozdonyok és szerelvények pontos kicsinyített mását a modellvasút bemutatón. Itt többek között egy hazánkban egyedülálló, modulrendszerű terepasztal is megtekinthető lesz, amin 4-6 szerelvény is fut egyszerre. Az eseményre külföldi kiállítók is érkeznek, így többek között az osztrák, szlovén és horvát modellezők járművei is felvonulnak majd. Ezek természetesen nem csak a feketeöves makett-szakértők számára tartogatnak izgalmakat, hiszen részletgazdagságuk, méreteik ellenére monumentálisnak tűnő mozgásuk a laikusokat is elvarázsolják.

Mondhatnánk: ezen fesztiválon éppen a legapróbb részletekben érdemes elveszni, amit most valódi óriásokként, a precizitást és a modellek iránti rajongást ünnepelve tehetünk meg.

További információ: http://www.vasuttortenetipark.hu/

Rovatok