Index Vakbarát Hírportál

Új, négy vírust is kimutató otthoni gyorsteszt válthatja a mostani Covid-teszteket!

2022. november 30., szerda 10:11 | egy éve frissítve

Idén nagy eséllyel együtt támad a járványidőszakban az influenza A, B, a Covid–19 vírusa és az RSV. Szerencsére ezeket ma már lehet együtt is szűrni. A RapiChek új, kombinált antigén gyorstesztje felforgathatja a tesztelés világát, hiszen a hagyományos tesztek eredményessége jóval korlátozottabbá válik egy együttes járványhullám esetén.

Tavaly olyan jól védekeztünk a koronavírus ellen oltással, maszkkal, elővigyázatossággal, hogy elmaradt a szokásos téli influenzajárvány. Idén azonban a virológusok arra figyelmeztetnek, hogy ez nem lesz így, sőt, október végén az amerikai New York Times már arra is felhívta a figyelmet, hogy országszerte a szokottnál erősebben van jelen egy eddig kisebb figyelmet kapó légzőszervi megbetegedést okozó vírus, az RSV (Respiratory Syncytial Virus). Sajnos idén az első tragikus csecsemő haláleseten is túl van már az Egyesült Államok, így fokozott figyelem övezi ezt a vírust is. Itthon még nem fenyegető a járványhelyzet, de sokan nem tudják, hogy ha egyszer elindul a vírusok terjedése, akkor egyszerre akár több fertőzést is el lehet kapni, ami megsokszorozhatja a súlyos szövődmények és a halálozás esélyét, de legfőképp olyan kombinált fertőzéses eseteket okozhat, amelyekről még nincs egzakt orvosi ismeretünk.

Hasonlóak a tünetek: mivel fertőződtünk meg?

A megelőzés, illetve az egyes betegségek felismerése, kezelése érdekében jó lenne tudnunk, hogy rossz közérzetünk, légúti panaszaink esetén melyik vírus támadott meg minket. Ennek felismerése a Covid–19, az influenza és az RSV esetében ma már nagyon nehéz, mert a fertőzések tüneteinek döntő többsége gyakran szinte teljesen azonos. A négy vírus megjelenésének közös tünetei lehetnek például a láz, a torokfájás, a száraz köhögés, az orrfolyás, a fejfájás, a hirtelen kezdetű levertség, fáradtság vagy a légzési nehézség.

A hasonló tünetek miatt ma már észszerűbb kombinált teszteszközt használni, hiszen, ha tüneteink vannak, és csak egy vírust vizsgálunk a három vagy négy közül, akkor nagy lesz az esélye a tévedésnek. Az éppen vizsgált vírusra ugyanis gyakran negatív lesz az eredmény, miközben a tényleges fertőzést okozó vírust esetleg nem mutatjuk ki.

Világújdonság: itt a kombinált, 4 az 1-ben és 3 az 1-ben otthoni gyorsteszt

Már a magyar patikákban is elérhető a világújdonságnak számító RapiChek gyorstesztcsalád, amelynek egyik tagja mind a négy légúti vírust képes differenciáltan kimutatni. Ez áttörést jelent az otthoni gyorsdiagnosztikában, sőt, jelenleg az USA-ban sincs ehhez hasonló otthon használható, azonnali eredményt nyújtó eszköz forgalomban. A teszttel csak 2-4 cm mélyen az orrüregben elegendő mintát venni, így fájdalommentesen, 15 percen belül megtudhatjuk, hogy megfertőződtünk-e, és ha igen, akkor melyik vírussal, vagy akár többel.

A COVID-19 esetében ma már természetes a tesztek használata, mivel idővel jelentősen javult a gyorstesztek érzékenysége. A RapiChek 4 az 1-ben eszköze azonban az RSV és az influenza vírusokat is magas érzékenységgel képes kimutatni, szenzitivitása az influenza A vírus esetében 100%-os, az Influenza B esetében 96%, az RSV-nél pedig 98,98% a gyári klinikai adatok alapján.

A jövőben átgondoltabban kell majd tesztelnünk. Hagyományos COVID-teszteket csak kifejezetten COVID-szezonban lesz érdemes használni, vagy ha más fertőzés valamilyen ok miatt kizárható. November és március között viszont a RapiChek kombinált tesztjei lesznek az orvosi szempontból biztonságosabb diagnosztikai eszközök. Akik azt mérlegelik, hogy milyen esetben használják egyik vagy másik eszközt, azoknak a teljesség igénye nélkül most néhány szemponttal segítünk.

RapiChek Influenza A/B+COVID–19/RSV kombinált antigénteszt

A légúti vírusok legalább egy közös tünetének jelentkezésekor a vírusok együttes kimutatására leginkább alkalmas a 4 az 1-ben teszt (szürke csíkos dobozban). Különösen fontos ez a kisgyermekek, a szüleik, a családtagok, az idősek és más, nagy kockázatnak kitett csoportok számára. Ha már tünetek is jelentek meg a családban, a gyors tesztelés életmentő is lehet, főleg 1-2 éves gyermekek és a 65 éven felüliek környezetében. A közösségbe járó gyermekek is könnyen át tudják adni egymásnak és a család más tagjainak a fertőzést, sőt, egy szezonban akár többször is.

A 4 az 1-ben kombinált teszt a légúti fertőzések megelőző szűrésére is alkalmas,különösen családi és nyilvános események előtt és után és a tünetmentes fertőzés átvitelének ás átadásának elkerülése érdekében is.

RapiChek SARS-Cov-2 & Influenza A/B antigén kombinált gyorsteszt

Akkor javasolt, ha csak a jellegzetes közös influenza–COVID–19 tünetek közül tapasztalunk egyet vagy többet magunkon, de a négy vírus közös tünetei közül egy sem jelentkezett, és az RSV-vírussal való fertőződés lehetősége alacsony lehet, vagy nem áll fenn (barna csíkos dobozban).

RapiChek SARS-COV-2 antigén gyorsteszt

Azoknak ajánlható, akik biztosan kapcsolatban álltak Covid–19 fertőzöttekkel, és csak ilyen személyekkel, vagy akiknek a SARS-CoV-2 vírusra jellemző tüneteik vannak, de életvitelük, kontaktjaik alapján minimális vagy nem létező a lehetősége annak, hogy influenza vagy RSV-fertőzés alakulhatott ki bennük (kék csíkos dobozban).

Mivel a három fertőzés tünetei között igen jelentős az átfedés, komoly veszélyeket előzhetünk meg azzal, ha a vírusok mielőbbi, pontos azonosítására vagyunk képesek a kombinált tesztekkel, mert így a célirányos kezelés gyorsan megkezdődhet és a súlyos szövődmények kialakulása is könnyebben megelőzhető.

Említi Dr. Várnai Péter, az A-Lab Pharma orvosszakértője, hozzátéve, hogy pozitív eredmény esetén a beteg azonnal megkezdheti elkülönülését, és így megóvhatja környezetét a megfertőződéstől.

Támadnak a vírusok, és ez most nem sci-fi

Lassan kezdünk megnyugodni, hogy enyhül a COVID–19, ugyanakkor kifejezetten veszélyesek lehetnek az influenza vírusai is egyes csoportok számára, hiába szoktuk meg a felbukkanásukat az elmúlt évtizedek során. Jelenleg utóbbi messze a legelterjedtebb vírus a világon; évente 1 milliárd ember fertőződik meg vele, amely négy–ötszöröse a Covid–19 fertőzések éves átlagának. Az Egészégügyi Világszervezet, a WHO szerint egy évben 290 ezer és 650 ezer ember közé tehető a világon az influenzában elhunytak száma, azaz 0,29-0,65 ezrelék, míg a koronavírus halálozási aránya 1 százalék feletti két év átlagában. Az amerikai John Hopkins Egyetem folyamatosan frissülő adataiból az olvasható ki, hogy 2022. november elejéig már 630 millió Covid–19 fertőzést regisztráltak a Földön az elmúlt három esztendőben (évente mintegy 200 milliót), s 6,59 millióan haltak meg ebben a vírusfertőzésben.

Az influenza bizonyos esetekben – különösen a koronavírussal ellen oltottaknál – már súlyosabb panaszokkal járhat, mint az omikron-variáns.

A The Lancet neves nemzetközi orvosi szakfolyóiratban publikált kutatás szerint az RSV-fertőzést ötéves kor alatt évente 33 millióan kapják el világszerte, és közülük 100 ezren meg is halnak.

A kombinált tesztek már nemcsak a szezonális védekezést támogatják, hanem évről évre fontos, esetenként életmentő segítséget jelenthetnek a veszélyeztetett csoportok és a teljes lakosság számára. Az RSV-teszt megjelenése pedig nagy mértékben segítheti a gyermekes és a nagyszülőkkel rendelkező családok biztonságérzetét.

Mindezt Karvalics Attila az A-Lab Pharma ügyvezetője hangsúlyozza. A cég Magyarországon egykor elsőként jelent meg elérhető árú lakossági COVID–19 antigén teszttel (Boson gyorsteszt), prémium kategóriás nyálminta alapú antigén eszközzel (AmonMed gyorsteszt), majd a majomhimlő kimutatására alkalmas antigéntesztekkel, most pedig az otthoni kombinált légúti antigén gyorstesztekkel is elsőként újított a hazai patikai értékesítési csatornákon. Karvalics Attila szerint lassan minden háztartás egyik alapvető kelléke lesz néhány otthoni kombinált gyorsteszt, hogy a megfelelő pillanatban aztán mindig kéznél legyenek.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Rovatok