Index Vakbarát Hírportál

1 éves lett a Hajógyár!

2022. december 6., kedd 13:39

A magyar könnyűzene felülete online és offline egyaránt képviselte a hazai produkciókat.

Országosan mozikban játszott saját gyártású koncertfilm, a zene és társművészeti ágainak crossover eseményei, a mai magyar underground és mainstream zene legkiemelkedőbb produkcióival megvalósult Legendák elnevezésű projekt, az egész nyarat átívelő – saját színpaddal megvalósított – fesztiváljelenlét, és a Klipszemlével való együttműködés – ilyen volt a popkultúra kikötésének első éve!

A Hajógyár videós csatornájának tavaly augusztusi indulását követően idén elstartolt a hajogyar.hu, ami multimédiás platformként egyszerre nézhető, olvasható és hallgatható formában is közzétesz minden tartalmat.

A felületen közel 30 féle műsor 300 adása jelent meg az elmúlt egy évben, amikben szerte a Kárpát-medencéből több mint 200 alkotót ismerhetett meg közelebbről a közönség.

A Hajógyár következő meghatározó mérföldköve a Carson Coma koncertfilm volt: az utóbbi évek egyik legsikeresebb zenekarának új lemezéhez és leghíresebb dalaihoz készített dokumentum- koncertfilmet a Hajógyár stábja, mely bekerült a művész mozik országos terjesztésébe.

A multimédiás platform másik jelentős – jelenleg is futó – projektje a Hajógyár x A38 eseménysorozat, ami az A38 Hajó koncerttermében kerül megrendezésre minden kedden. A négy téma mentén hétről hétre megvalósuló estek a zene és társművészeti ágainak kapcsolatát, valamint a magyar könnyűzene alkotóit és a popkultúra szereplőit mutatják be. A teltházas estek egyik legnagyobb sikere, hogy nemcsak a különböző művészeket késztette együttműködésre, hanem a közönség táborai között is létrejött az átjárás.

A Hajógyár nyarának egyik nagy durranása a Strand Fesztivállal közösen létrehozott Legendák projekt volt, amiben a mai magyar underground és mainstream zene legkiemelkedőbb produkciói ikonikus, régi slágereket dolgoztak fel, az eredeti dalok szerzőivel.

A sokoldalú koncepcióban olyan előadók fértek meg egymás mellett, mint az Analog Balaton, az Ivan & The Parazol és a Valmar, vagy Lovasi András, Charlie és Szikora Robi. A közös munkát a végigkísérte a Hajógyár kamerája, így minden produkcióról készült videóklip, de élőben a Strand Fesztivál színpadain is elhangzottak a feldolgozások.

A nyári szezon más miatt is erős volt, a Hajógyár számára: közel 100 zenekar, több mint 200 koncert, tízezer főt is meghaladó helyszíni néző és valódi legendák – ez a Hajógyár mérlege az idei fesztiválszezonban. A VOLT, az EFOTT, a Művészetek Völgye, a Sziget, a STRAND fesztivál és a SZIN helyszínt biztosított ahhoz, hogy a HAJÓGYÁR Petőfi Színpadán ismert vagy a nagyközönség számára még ismeretlen, tehetséges művészek állhassanak színpadra és juthassanak el a közönségükhöz.

Szeptemberben, együtt szervezte meg szülinapját a magyar zeneipar egyik legfontosabb eseményével. A Hajógyár x 06. Magyar Klipszemle ezúttal nem csupán a hazai klipgyártók elismeréséről szólt, hanem a Hajógyár zenei és szakmai programjairól, a Hajógyár díjról és első születésnapjáról is egy teltházas afterparty-val.

Az elkövetkezendőkben pedig megéri figyelni a megújult honlapot, ahol hamarosan friss könnyűzenei pályázati kiírások jelennek meg.

Rovatok