Index Vakbarát Hírportál

A legjobb ajándékötletek gyermekednek – a totyogóstól egészen a tinédzserkorúig

2022. december 12., hétfő 10:41

„Az olvasást nem szabad házimunkaként vagy kötelességként bemutatni a gyerekeknek. Ajándékba kell ajánlani.”

– Kate DiCamillo

Az ünnepi készülődés időszaka mindig varázslatos – főleg, ha kisgyermek is van a családunkban, környezetünkben! A megfelelő karácsonyi ajándékok kiválasztása azonban sokszor fejtörést jelenthet a legfelkészültebb szülők számára is. Különösen akkor, ha a gyermek már idősebb, esetleg tinédzserkorú, és a folyamatosan változó trendek között elveszve hirtelen nem tudjuk, minek is örülne a szemünk fénye. Szerencsére egy könyv nagyszerű ajándék lehet minden korosztály számára, csupán a megfelelő olvasmányt kell megtalálnunk. Könyvajánlónkkal pedig épp ehhez szeretnénk segítséget nyújtani!

1. Mandy Archer – Gabi Murphy: Történetek egyéveseknek

A közös meseolvasást nem lehet elég korán kezdeni! A Történetek egyéveseknek a korosztály igényeinek és fejlődésének megfelelően kialakított gyűjtemény, amely bájos rajzaival és szereplőivel a mindennapi meseolvasás legkedvesebb könyve lesz. Fogócska, bújócska, pancsolás, vidám móka az állatkertben – milyen sok kaland vár a legkisebbekre! Ráadásul, ha megtetszik a tanulságos kis mesegyűjtemény, egészen négyéves korig minden évben meglephetjük gyermekünket egy hasonló könyvvel.


2. Timothy Knapman – Gavin Scott: Összebújós mesék

Már egy kicsit nagyobb a gyermek, de az esti mese még töretlenül a napotok egyik legfontosabb része? Bújjatok össze egy puha takaró alatt, és olvassátok együtt ezeket a bájos és megnyugtató történeteket! A nem éppen bátor, kicsi sárkány, a magányos bálna vagy a túlontúl segítőkész elefánt aranyos, gyönyörűen illusztrált története garantáltan a gyerekek kedvence lesz.


3. 100 Grimm-mese

A 100 mese-sorozat legújabb kötetében – amelyet magyar népmesék, állatmesék, Ezópusz és Benedek Elek meséi, valamint Mátyás királyról szóló történetek előztek meg – valódi klasszikusokkal találkozhatnak a mesék szerelmesei, legyenek akár kicsik vagy nagyok. Jancsi és Juliska, Piroska és a farkas, Hüvelyk Matyi, Csipkerózsika, Holle anyó és még számos régi ismerős elevenedik meg a könyv lapjain, de mellettük olyan kevésbé ismert történetek is bekerültek a válogatásba, amelyek cselekményük, szereplőik vagy tanulságuk miatt szintén méltók a megőrzésre és újraolvasásra.

A gyönyörűen illusztrált 100 Grimm-mese árnyalt, ám világos tanításokat közvetít jóról és rosszról, becsületről és bátorságról, hűségről, barátságról és szeretetről. Ideális a közös meseolvasáshoz, de akár az első saját olvasásélmények megszerzéséhez is!

4. Életciklusok – Az állandó változás csodája

Gyermeked élénken érdeklődik a világ működése iránt? Imádja a természetet? Esetleg fontosnak tartod, hogy környezettudatos szellemben nevelkedjen? Ez a könyv különleges utazásra hívja a kis olvasókat: bemutatja a növények és állatok, csillagok és bolygók, folyók és vulkánok történetét – és persze az emberét is! Hiszen a verdeső pillangóktól a totyogó pingvineken át a színpompás korallokig minden élő és élettelen dolog változik – növekszik, fejlődik, átalakul és véget ér, ahogy életciklusa diktálja.

5. Pedro Manas: Anna Kadabra

Gyermekként a varázslat szinte mindenhol körülöttünk van, vannak azonban olyan helyek, ahol ezek a különös erők mindennél erőteljesebbek. Ilyen hely Moonville is, a rozoga kis falu, ahová Anna és a családja a régi életüket és barátaikat hátrahagyva újonnan költöznek. Hamarosan azonban kiderül, hogy Moonville nem is olyan szörnyű hely, mint ahogy a lány azt először gondolta, sőt kifejezetten varázslatos kalandok elé néz új lakóhelyén. Az például elég nagy bonyodalom, ha a városban egy szárnyas röfikornis garázdálkodik csillámporos kakikupacokat hagyva mindenfelé, és egy lila csápos splugelt sem túl egyszerű a fürdőkádban rejtegetni, Oliver Darkról meg aztán ne is beszéljünk...

Az Anna Kadabra Spanyolország egyik legnépszerűbb ifjúsági könyvsorozata, amely hazánkban is garantáltan a fiatal boszik új kedvence lesz.

6. Mikki Lish – Kelly Ngai: A halmosdombi ház

És ha már a varázslatnál tartunk, nem feledkezhetünk meg arról a gyermekregényről sem, amely A balszerencse áradása babérjaira tör! Főszereplőink, Hedy és Spencer életük legunalmasabb karácsonyi szünetére készülnek bűvész nagypapájuk öreg házában, ám a valóság hamar rácáfol elképzeléseikre. Alig lépnek be a házba, amikor titokzatos üzenetek érkeznek nagymamájukról, akinek sok évvel korábban nyoma veszett egy rejtélyes bűvészmutatvány közben... Izgalmas nyomozás, egy kis borzongás és rengeteg móka vár azokra a gyerekekre, akik A halmosdombi házba térnek. Tökéletes választás a 8–12 éves korosztály számára!

7. Anna Ruhe: Az illatok bűvös patikája – Valami van a levegőben

A szerző nyakon csípte az aromaterápia több ezer éves hagyományát, hozzáadott négy kíváncsi tinédzsert, egy nagy kanál boldogságot, kalandokkal és egy csipetnyi mágiával fűszerezte, megalkotva ezzel egy különösen figyelemreméltó ifjúsági regényt. Az illatok bűvös patikája egy szórakoztató könyv, főként a felső tagozatosok számára. A könyvet kezünkbe véve tüstént elvarázsol minket az apró részletességgel megrajzolt borító. A színek kavalkádjából azonnal érezhető, hogy a könyvet kinyitva egy csodálatos kihívásokkal, barátsággal, mókával telített fantáziavilágba csöppenünk. Az 5 kötetes sorozat első részében, főhőseinket kísérve útjukon mi is egyik napról a másikra vérbeli illatpatikusokká válhatunk.

8. Gerald Durrell: Léghajóval a világ körül – Léghajóval a dinoszauruszok földjén

Szívesen megosztanád gyermekeddel azokat a történeteket, amelyek számodra is kedves emlékeket idéznek? A huszadik század óta töretlen népszerűségnek örvendő Gerald Durrell könyve, amely rögtön két felejthetetlen kalandra hív, biztosan nem okoz majd csalódást! Egyszer föld körüli expedícióra viszi a gyerekeket, máskor egy időgéppel a dinoszauruszok korába repít. A zoológus szépíró – és főhőse, a kalandor Gerry bácsi – rengeteg érdekes tudnivalót lop a fordulatos, izgalmas, humorosan előadott történetekbe, és nemigen létezik olyan fiatal, aki ne a Durrell-módszert választaná ismeretszerzésre, ha igazából választhat. És miután gyermeked kiolvasta ezt a könyvet, talán te is kölcsönkérheted tőle!

9. A. F. Steadman: Skandar és az unikornistolvaj

Ez igazi sikerkönyvet szeretnél? A. F. Steadman első könyve elsöprő sikert aratott, a megjelenése után több mint 40 nyelvre lefordították, és hamarosan a The New York Times bestsellerlistáján is helyet kapott. Magával ragadó ifjúsági fantasy, mely leginkább a 10–14 éves korosztályt igyekszik meghódítani. A cselekmény egy lebilincselő fantáziavilágban játszódik, ahol a 13 éves Skandar álma, hogy sikeres keltetővizsgát tegyen, eljusson a Szigetre, kikeltsen egy unikornist, és lovassá váljon. A megszokottól eltérően azonban itt az unikornisok veszélyes lények; csak a kiválasztottak képesek irányítani őket a négy alapelem segítségével, és a hátukon szárnyalva ellenszegülni a gonosznak, újra megteremtve a békét a Szigeten.

10. Natalia Sherba: Óramágusok

Olyan ajándékot keresel, amely hosszú távon lefoglalja tinédzserkorú gyermeked? Lépjetek be az Idő birodalmába! Az Óramágusok új, egyedi hang a fantasyben, ahol az Idő külön, mágikus univerzumként jelenik meg. Három, időmágiát használó nép: az óramágusok, a tündérek és a Szellemek közt dúl a konfliktus, az Idő természetének megértését és mágiájának használatát pedig különleges óraszerkezetek teszik lehetővé a varázslényekkel és -tárgyakkal, kastélyokkal, különleges tájakkal teli, multidimenzionális világban. A gondosan kidolgozott, vibrálóan izgalmas világ és az összetett, folyamatosan fejlődő karakterek világszerte több millió olvasó szívét hódították meg. A hatrészes Óramágusok Oroszországban a második legnépszerűbb fantasysorozat, csak a Harry Potter-könyvekből fogy több példány – és tökéletes választás is azok számára, akik szeretnének egy újabb varázsvilággal megismerkedni!

+1. Alex Suli könyvsorozat

Alighanem minden szülő számára ismerős a probléma: „Hogyan vegyem rá gyermekemet az olvasásra, az iskolán kívüli gyakorlásra?” Ugye mennyivel egyszerűbb lenne, ha a tanulás szórakoztató lenne számára?

Az Alexandra Kiadó legújabb iskolai és tanulást segítő gyermekkönyvsorozata épp ezért jött létre. Az Alex Suli kiadványaiban ugyanis egy imádni való, szőrös kis idegenvezető: Alex, a szurikáta üdvözli és segíti a gyermekeket. Legyen szó matematikáról, betűtanulásról vagy az állatok világáról – a kíváncsi üregásó minden általános iskolai tantárgyba és témakörbe belevetette magát, és színes rajzokkal, vicces fejtörőkkel, valamint érdekes tényekkel teli képes lexikonok, munkafüzetek, könyvek lapjaira csábítja a kis olvasókat.

Az Alex Suli célja, hogy valódi segítséget nyújtson a szülőknek és a pedagógusoknak, miközben élvezetessé teszi a gyermek számára az iskolán kívüli gyakorlást. A tanulás még sosem volt ilyen szórakoztató!

A könyvek mindegyike megvásárolható kedvezményes áron a www.moobius.hu oldalon.

Rovatok