Index Vakbarát Hírportál

Valóban ért gyereked a számítógéphez? A kütyüzés nem ad igazi tudást

2023. január 23., hétfő 08:23

A gyerekek egyre több időt töltenek kütyükön az online térben passzívan használva ezeket az eszközöket. A kutatások szerint ez mégsem elég ahhoz, hogy tudatos számítógéphasználók és aktív, kreatív digitális alkotók legyenek. Néhány családban tiltják a digitális eszközök használatát, amely szintén nem jó megoldás, hiszen a gyerekeknek mindenképpen járatosnak kell lenni ezeken a felületeken. A jövőben ugyanis többek között a programozás ismerete is elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy gyermekünk a munkaerőpiacon jobb esélyekkel induljon.

A Logiscool gyermekeknek programozást oktató iskolahálózat kutatása alapján a szülők szerint is kulcsfontosságú a digitális tudás gyermekük jövője szempontjából. A családok többségében megfigyelhető, hogy a gyerekek egyre fiatalabban, már 8-9 éves korukban megkapják az első okostelefonjukat és azon akár napi 3-4 órát is játszanak, appokat használnak, chatelnek. Mivel a szülők látják, hogy a 'kütyüket' látszólag jól kezelik csemetéik, nem merül fel bennük, hogy mindez magában nem elég: ettől még nem lesz tudatos a gyermek számítógéphasználata. Egyes családokban a digitális eszközöktől sokáig tiltják a gyerekeket vagy erősen korlátozzák a hozzáférést, sajnos ezzel hátrányosabb helyzetbe hozzák őket és késleltetik a már iskolában is szükséges digitális készségek kialakulását. Már 7 éves kortól érdemes programozást tanulni, hogy a gyerekek minél előbb élvezhessék az ezzel a tudással járó versenyelőnyöket.

Dr Rajnai Richárd médiakutató szerint is nagy probléma, hogy a gyerekek többsége nem tudja megfelelően használni a digitális eszközöket, még alapszinten sem. Azért, mert a gyermek például jól kezeli a Tiktok alkalmazást, vagy ki tudja játszani a gyerekek védelmét szolgáló beállításokat a telefonon, attól még a hatékony Google-keresés vagy az internetes zaklatás felismerése sajnos már komoly gondot jelenthet neki. A problémák megoldására érdemes külön időt szentelni a szülőknek iskola utáni különórák formájában egy szakértő oktatási intézményben.

A témára fókuszáló kurzusok eredményeképpen a gyerekek aktív felhasználókká válnak, könnyebben megtalálják, értelmezik és értékelik az interneten az információkat, kevésbé sodródnak online veszélyes helyzetekbe, jobban kommunikálnak az online térben és képesek lesznek kreatív digitális alkotásokat létrehozni (például programozni, prezentációkat-szövegeket írni, képeket szerkeszteni, videókat vágni). Ezek az ismeretek alapvetőek a jövőre nézve, ráadásul már a jelenben segíthetik a gyerekek jobb iskolai teljesítményét is. Sőt a programozás és a digitális írástudás területeinek elsajátítása a logikus és algoritmikus gondolkodás, a problémamegoldási képesség, a kreativitás, a precizitás és a koncentráció fejlődését is elősegíti.

A téma fontosságát az is mutatja, hogy a nemzetközi oktatási piacon is kiemelten kezelik és díjazzák az ezzel foglalkozó tananyagokat. Az elnyert díjak és elismerések jól mutatják egy-egy oktatási szolgáltató szakértelmét az adott területen. A Logiscool legkisebbeknek kifejlesztett Digital Discovery kurzusa például tavaly elnyerte 'Az Év Digitális Kurzusa 2022' címet, amely a szülők számára is garanciát ad a világszínvonalú oktatásra. Emellett a Logiscool Programozás kurzusai és egyedülálló, saját fejlesztésű oktatási diákportálja, a MyLogiscool, az Education Alliance Finland-tól, a legelismertebb finn oktatás minősítő szervezettől, kaptak kiváló értékelést.

A digitális eszközök használata a gyerekeknél a valóságban számtalan, akár előremutató és fejlesztő tevékenységet is jelenthetne. A magabiztos digitális írástudás birtokában ugyanis nem csupán a szülő számára értelmetlennek tűnő időtöltés maradhat, hanem ezek a felületek a kapcsolattartás, olvasás, a házi feladat megírásához szükséges információk felkutatása vagy a digitális alkotás eszközei is lehetnek.

A Logiscool kurzusokra már 1 osztály 2. félévétől lehet regisztrálni, az iskolákban pedig ingyenes nyílt napokon lehet kipróbálni, hogy tetszenének-e az itteni órák. A nyílt napokat a Logiscool 2023 januárjában és februárjában tartja és a https://www.logiscool.com/hu/programs/open-days linken lehet rájuk jelentkezni. A kurzusokról további információ a https://www.logiscool.com/hu/programs/courses linken található. A Logiscool már 9 éve tanítja programozást és a digitális írástudás más területeit Magyarországon, és 34 másik országban is jelen van. 30 magyar iskolájában és online is kínálja kurzusait, melyek 2023 februárjában kezdődnek. Digital Discovery, Programozás és Video production kurzusain élmény-alapú módszerekkel tanít egy saját fejlesztésű oktatási platformon. Képzései magas-szintű digitális tudást adnak és ezáltal hosszútávú előnyökhöz juttatják a gyerekeket.

Rovatok