Index Vakbarát Hírportál

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

2024. május 14., kedd 00:02

A dohányzás egyike azon megosztó témáknak, amelyek megnehezíthetik az ismerkedést. De egy meglévő párkapcsolatnál is konfliktusok forrása lehet, ha az egyik fél dohányzik, a másik pedig nem. Pedig egy támogató társ még abban is a segítségünkre lehet, hogy átalakítsuk a szokásainkat, és közös erővel tegyünk valamit a dohányzás okozta ártalmak ellen.

Nemcsak az egészségügyi állapotunkra, de a párkapcsolati kilátásainkra is negatív hatással lehet, ha dohányzunk. Egy társkereső felület kutatása* szerint az egyesült államokbeli szinglik 89 százalékának jelentene gondot, ha egy dohányossal kellene randizniuk, 57 százalékuk pedig egyenesen elképzelhetetlennek tartja ezt. A megkérdezettek már az első találkozásnál levonják a szükséges következtetéseket: többek szerint nagyobb udvariatlanság egy cigiszünettel megszakítani az első randevút, mint késni vagy telefont nyomkodni.*

Szakító ok lehet a füst

A cigarettázás a későbbiekben is okozhat problémákat a kapcsolatban, amennyiben csak az egyik fél dohányzik, a másikat pedig ez rendkívül zavarja. Az egyik legfőbb konfliktusforrás a füst okozta kellemetlen szag, ami nemcsak az ember leheletén, hanem a bőrén és a ruháin is visszaköszön. De a dohányzás helyszíne is súrlódásra adhat okot, ha például valaki ahhoz szokott hozzá, hogy a lakásban vagy az ablakban cigarettázzon, a másik fél viszont nem bírja elviselni a füstöt. A kellemetlen szagok elkerülésének leghatékonyabb módja az, ha letesszük a cigarettát. De azoknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak leszokni a dohányzásról, a hevítéses technológia is alternatívát jelenthet, hiszen használata során nem képződik füst.

Kevesebb cigiszünet, több idő együtt

Ha valaki gyakran kijár dohányozni az utcára vagy a teraszra, azzal értékes pillanatokat vesz el a közösen eltöltött időből, és egy olyan szokást gyakorol, amihez a partnere egyáltalán nem tud kapcsolódni. Egy másik amerikai társkereső applikáció kutatása szerint** a megkérdezett nők több, mint negyede tapasztalta már, hogy a párja érzelmileg elérhetetlen a dohányzás miatt, és ezt a szokását gyakran előbbre sorolta a minőségi együtt töltött időnél. A nikotinfogyasztók a folyamatos cigiszünetek helyett választhatnak olyan alternatívát is, amely beltéren is alkalmazható, ilyen például a dohány és égés mentes nikotinpárna.

Tűzzünk ki közös célokat!

A dohányzás negatív hatásai tehát nem merülnek ki az egészségügyi kockázatoknál, hiszen a párkapcsolat fenntartását is napról napra megnehezítik. De mit tehetünk a konfliktusok feloldásáért? Az első és legkézenfekvőbb válasz természetesen az, hogy abbahagyjuk a dohányzást. Ez a leghatásosabb módja annak, hogy kiküszöböljük az egészségügyi kockázatokat, és egyben csökkentsük a kapcsolatra nehezedő nyomást is. Az őszinte, nyílt kommunikáció sokat segíthet a folyamatban, akárcsak az, hogyha kidolgozunk közösen egy stratégiát, és együtt határozzuk meg az elérendő célokat. Ez még arra is lehetőséget ad, hogy együtt ünnepeljük meg a kisebb sikereket, mérföldköveket, ami akár közelebb is hozhatja egymáshoz a párokat.

*A Pfizer és a Match.com társkereső oldal közös kutatása alapján: https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/new_survey_reveals_what_match_com_members_think_about_smoking_cigarettes_and_dating

**A QuackQuack társkereső app kutatás alapján: https://economictimes.indiatimes.com/news/how-to/your-smoking-addiction-might-be-a-dating-deal-breaker/articleshow/92171421.cms?from=mdr

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás.  A cikk megjelenését a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. támogatta.

Rovatok