Index Vakbarát Hírportál

Mitől olyan sikeresek a svédek a dohányzás visszaszorításában?

2024. május 21., kedd 00:02

Becslések szerint tíz év alatt 3,5 millió emberéletet lehetne megmenteni, ha Európa többi országában is elterjedne a hagyományos dohányzás visszaszorításában a svédek megközelítése. Svédország ugyanis a világ első dohányzásmentes államaként vonul be az évkönyvekbe a helyi hozzáállásnak és az ártalomcsökkentésnek köszönhetően.

Mit jelent az, hogy egy ország füstmentes?

Egy ország akkor minősül füstmentesnek, ha a felnőttek kevesebb mint 5 százaléka dohányzik, azaz fogyaszt olyan hagyományos dohánytermékeket, mint a cigaretta. A 15 százalékról induló svédek másfél évtized alatt jutottak el ehhez a küszöbértékhez, amiben a társadalom nyitottsága is közrejátszott. A dohány égése során keletkező füst okozta ártalmak megismerésével ugyanis egyre többen álltak át a füst nélküli megoldásokra.

A svéd egészségügyi mutatók magukért beszélnek: 38%-kal kevesebb rákos halálozás

Jelenleg minden ötödik svéd férfi fogyaszt nikotint, ami nagyjából megegyezik az uniós átlaggal. Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy ezt milyen formában viszik be a szervezetükbe. A füst nélküli megoldások használatával ugyanis alacsonyabb károsanyag-kitettség érhető el a hagyományos cigarettához képest*. Természetesen a legjobb, ha egyáltalán nem fogyasztunk ilyen jellegű termékeket, azok számára viszont, akik nem tudnak vagy nem akarnak felhagyni a nikotinbevitellel, léteznek alternatívák.

Az olyan újgenerációs dohányipari megoldások, mint az e-cigaretta, a hevítéses termékek vagy a svédek által feltalált nikotinpárna tartalmaznak ugyan nikotint, de a használatuk nem jár égéssel. Ezek a technológiák nagy szerepet játszottak abban, hogy egész Európában Svédországban a legalacsonyabb a dohányzással összefüggő megbetegedések, valamint az ehhez kapcsolódó halálesetek aránya. Beszédes, hogy Svédországban az EU-s átlag felét sem éri el a tüdőrákra visszavezethető halálozások száma, ahogyan az összes rákos halálozás is 38 százalékkal kevesebb. Ezek fényében nem meglepő, hogy a daganatos megbetegedések aránya szintén 41 százalékkal alacsonyabb, mint Európa többi részén.

Mi a helyzet más országokban?

Természetesen egy az egyben nem lehet más országokra is ráhúzni a svéd módszert. Ugyanakkor a Svédország nyomdokaiban haladó Norvégia mára eljutott odáig, hogy a 35 év alattiak körében mindössze 2 százalék a dohányzók aránya, miközben nikotintartalmú termékeket jóval többen használnak. Hasonlóan eredményes a japán megközelítés is, ahol szintén javuló mutatókat érnek el a hevítéses technológiát használó eszközökkel.

* A bizonyítékok széles körére alapozva, és feltételezve, hogy teljes mértékben leszoknak a cigarettáról. Ezek a termékek nem kockázatmentesek, és függőséget okoznak.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. megrendelésére készült. Kérjük, további információkért látogassa meg az égéshelyett.hu oldalt.

Rovatok