Index Vakbarát Hírportál

Sok minden lehet a mosolygós biciklis foga között

2010.05.13. 15:26

Ismeri a viccet a Magyar Rovartani Társaság alelnöke is, de mégsem tudja csak úgy megmondani, hogy milyen rovar száll bele a kerékpáros szájába, ha nem vigyáz a széles mosolygással.

Dr. Merkl Ottót azért kerestük meg, hogy legalább nevesíteni tudjuk, mik azok a felhőben gomolygó rovarok, amik az utóbbi hetekben parkos, füves környéken, útszéleken, meleg aszfalt fölött, sőt bárhol meglephetik a kerékpárost. Sajnos, nincs név. Magyar Természettudományi Múzeum főrovartanásza szerint annyira sok hazai rovar-, sőt bogárfaj viselkedik hasonlóképpen, hogy néhány példány befogása nélkül nem lehet megmondani, mik lehetnek a gomolygó termikekben.

Felhőket alkothatnak a levéltetvek, (nekik éppen szezonjuk van), az árvaszúnyogok, (nekik hamarosan beköszönt a szezonjuk). De Merkl Ottó szerint a biciklisek útjába kerülő rovarok lehetnek legyek is, az országban ugyanis 5000 különféle légyfajta honos.

A bringásoknak mindenesetre vigyázniuk kell, mert egy felhőbe hajtva szemet, szájat, és lehetőleg az orrot is csukva kell tartani, ha meg akarjuk úszni köhögőroham és könnyezés nélkül. Vakon gurulva viszont számos más probléma adódhat a rovarokon kívül.



Rovatok