Index Vakbarát Hírportál

Így ismerheti fel az életveszélyes biciklis gyerekülést

2014.07.07. 15:11

Egyik kerékpárra szerelhető gyermekülés sem felelt meg a biztonsági követelményeknek abból az öt fajtából, amelyeket a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) vizsgált.

A hatóság 4 fajta hátra, csomagtartóra szerelhető és egy előre szerelhető gyermekülés biztonságosságát vizsgálta. A felmérés szerint a biztonsági követelményeket egyik gyermekülés sem elégítette ki, azok tehát a használat során veszélyeztetik a gyermekek egészségét és biztonságát.

Mitől balesetveszélyes a gyerekülés?

  • A legfőbb, balesetveszélyt jelentő hiba, hogy az ülést nem lehet megfelelően a kerékpárhoz rögzíteni, így az leválhat a kerékpárról.
  • Az ülőfelület háttámlájának és a lábtartóknak az előírástól eltérő mérete, valamint a lábtartó hiánya és a gyengén terhelhető lábrögzítő pánt is baleset kockázatát hordozza.
  • Sérülésveszéllyel járhat továbbá, hogy a felszerelt ülés elérhetőségi zónájában nem megengedett méretű nyílások vannak, amelyekbe a kisgyermek ujjai beszorulhatnak.
  • Szintén balesetveszélyes a biztonsági öv hiánya, illetve annak könnyen nyitható csatja. Felületi sérüléseket okozhatnak emellett az ülésnek a gyermek által elérhető részein lévő sorjás élei és sarkai.

A nem biztonságos gyermekülések esetében a hatóság elrendeli azok kivonását a forgalomból.
Az NFH a következő években is szúrópróbaszerűen vizsgálni fogja a kerékpárra szerelhető gyermeküléseket - olvasható a hatóság közleményében. (MTI)



Rovatok