Index Vakbarát Hírportál

Péntek éjjel eltűnik az összes Bubi bringa a városból

2014.10.02. 15:54
A Schönherz Qpa keretében kitalált feladatban résztvevő egyetemisták péntek éjjel az összes közbiciklit kikölcsönzik és elviszik a Schönherz Kollégium előtti dokkolóhoz. Reményeik szerint az összes többi állomás bringa nélkül marad.

Mi a cél?

Az egyik szervező, Nagy Gergely elmondta, megpróbálják mind az 1000 forgalomban lévő kerékpárt egy helyre gyűjteni egy csoportkép erejéig. Száznál is többen vesznek majd részt a viccesnek szánt projektben. Több mint 25 Bubi kártyával rendelkező támogatójuk van, és mivel kártyánként egyszerre 4 bicikli kölcsönözhető, nagyjából 10 bringával kell fejenként a koleszhez hajtani. Ez elég komoly logisztikát igényel, napok óta tanulmányozzák a rendszert, a legideálisabb módszer érdekében.

Hogyan zajlik majd mindez?

A rendezők péntek este 10 körül gyülekeznek és egy eligazítás után, 11 óra körül szélednek szét a városban. Csak legális eszközöket használnak, vagyis tekerve hordják a bringákat, hiszen a Bubi ÁFSZ szerint tilos kocsiban vagy járművön szállítani. A kollégiumi dokkolóállomás 34 férőhelyes, a többit bringát az extra támaszhoz kell kötni.

Mivel az extra támasz kapacitása gyakorlatilag korlátlan, az elektronikus lakat használatával végtelen számú kerékpár zárható egymáshoz. Számításaik szerint pár óra alatt sikeresek lesznek, az akciót hajnali négyig hirdették a Facebookon. A biciklik egy részét utána visszaviszik a környékbeli tárolókba, de a messzebbről elhozottakat a kolesznél hagyják, hogy a Bubi logisztikai egysége visszatöltse őket a rendszerbe.

Mit szól ehhez a Bubi?

Bubis logisztika ismerősünk, Mozsolits Róbert elmondta, tudnak az akcióról, és nem akadályozzák meg, hiszen semmi sem tiltja, hogy egyszerre 500 egyetemista pattanjon Bubira. A rendszer már túl van a százezredik kölcsönzésen, elhanyagolható hibás visszaadásokkal. Tapasztalatai szerint kölcsönzési szempontból a péntek éjjel a legforgalmasabb időszak, sokan mennek vele buliba, vagy onnan haza.

Ha az akció sikeres lesz, komoly fennakadásokat okozhatnak az üres dokkolók. Mint üzemeltetők, komoly követelményeknek kell megfelelniük a szolgáltató felé, pontosan meg van szabva, hány állomás, mennyi ideig maradhat bringa nélkül. Kérdés, ki viseli egy ilyen szervezett akció esetleges költségeit. Véleménye szerint 4-5 óra alatt vissza tudják majd állítani az eredeti állapotot.

Vicces dolog-e ez?

A projektben résztvevők szerint mindenképp. Kérdésünkre, hogy vajon azok is annak találják-e majd, akik a Dembinszky utcából mennének a Gozsdu udvarba, Nagy Gergely annyit mondott: akik a buliból részegen tekernének haza, most legalább nem teszik, a többi, elhanyagolható számú peches felhasználótól pedig elnézést kér.



Rovatok