Index Vakbarát Hírportál

Megszűnik a bringaút az Erzsébet híd alatt

2015.05.04. 18:50

Budán az Erzsébet híd alatt megszüntetik a kerékpárutat, mivel a Rudas fürdőnél új villamosmegállót alakítanak ki. Így a kerékpárok arra a keskeny járdára lesznek terelve a gyalogosokkal együtt, ahol két kerékpár szinte el sem fér egymás mellett, a villanyoszlopnál pl. mindössze 80 cm hely van nagyjából.

- írta nekünk Rozmár nevű olvasónk a mellékelt képek mellé, mi pedig egyből az illetékesekhez fordultunk.

Engem mondjuk meglepett, hogy egy villamosmegálló építése és egy kerékpárút átvariálása nem a BKK-hoz tartozik, de mint kiderült ebben az ügyben a Budavári Önkormányzat az illetékes.

Röviden: megerősítették, hogy ezen a szakaszon tényleg megszűnik a bringaút, viszont lesz pár infrafejlesztés a környéken, például könnyebben lehet majd felhajtani a hídra.

Hosszabban íme a teljes válaszuk:

A kerékpáros út jelenleg az Erzsébet híd után egyesül a gyalogos járdával, ahonnan is közös használattal (gyalogos és kerékpáros) folytatódik, körülbelül 4 méter szélességben. A részben híd alatt villamosmegálló miatta az úttestet, a híd alatt  ~64 fm hosszon szélesíteni kell és ez valóban az út mellett futó felfestett kerékpáros út rovására történik.

A villamosmegálló megépítése után a kerékpárosút már a híd alatt egyesül a gyalogosjárdával, egy szűk 1,3 m széles, 5 méter hosszú rávezetéssel majd a megálló mellett 2,5 m szélességben halad tovább a kivitelezési határ végéig (kb. 50 méter), ami tulajdonképpen a mostani kerékpáros út és a gyalogosjárda egyesülési pontja.

A jelenlegi kerékpáros út változást kompenzálandó, a villamos megálló előtt kialakítandó gyalogos átkelőhely mellett kerékpáros átvezető is kiépül, amely a parkon keresztül teljes nyomvonalon kiépülve lehetővé teszi az Erzsébet hídra való akadálymentes kerékpáros felhajtást.

A kiépítendő villamos megálló a Budai Fonódó Villamoshálózat miatt kerül megépítésre, melynek keretében a Rudas fürdő térségében új, mindkét vonalat kiszolgáló megállóhely kiépítésének igénye merült fel. A területen az érintett villamos vonalak számára kiépült a Szarvas téren és a Várkert Bazárnál egy-egy új villamos megállóhely, míg megszüntetésre kerültek a villamos vonalak közvetlen elágazása után lévő Döbrentei téri és Fátyol utcai villamos megállóhelyek.



Rovatok